Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendy na Moje.auto.cz: Kaipan 57

David Bureš
Diskuze (5)
Jak hodnotí majitelé českou repliku legendárního Lotusu Seven?

Kaipan 57 je český dvoumístný sportovní roadster, který vychází z Lotusu Seven. Automobil je dodáván jako hotový, nebo formou stavebnice. V jeho motorovém prostoru je umístěna jednotka 1,8 Turbo o výkonu 110 kW z první generace Škody Octavia. Jaké jsou zkušenosti majitelů s tímto českým roadsterem?

Oba vlastníci, kteří zveřejnili uživatelskou recenzi na Moje.auto.cz, si svůj vůz stavěli sami. I to vedlo k tomu, že si následně Kaipana vylepšili po svém.

Uživatel sedmicka si za podpory počítačových simulací upravil podvozek, který byl doplněn novým předním stabilizátorem. Díky tomu už Kaipan není v běžném provozu na rozbitých okreskách tak neposedný, navíc zmizela kousavost auta na limitu adheze. Do budoucna si chce majitel kompletně přepracovat obě nápravy.

To uživatel kuncik šel radikálnější cestou a vyměnil celý motor, díky čemuž se výkon jeho Kaipanu zvýšil na 191 kW. Následovala i úprava podvozku. Zadní bubnové brzdy byly nahrazeny kotoučovými o průměru 253 mm a sériovými repasovanými třmeny, vpředu se objevily čtyřpístkové hliníkové třmeny Wilwood a kotouče o průměru 260 mm se závodními destičkami.

Úpravou prošel i vzhled vozu, na místě čelního okna je nově lízátko z plexiskla, nerezové plechy na blatnících nahradila karbonová folie od firmy 3M.

A jaké jsou zkušenosti se samotnou stavbou? Uživatel sedmicka říká, že vůz stavěl bezmála tři roky, a upřímně přiznává, že se dodnes diví, že vše funguje tak, jak má.

Zbývající informace o tom, jak se jezdí s českým roadsterem Kaipan 57 najdete na Moje.auto.cz.

Sekce Moje.auto.cz umožňuje diskutovat o spolehlivosti nebo provozních nákladech. I Vaše recenze může být pro někoho cenným pomocníkem při výběru vlastního auta, nebo naopak Vám může v diskusi pod recenzí někdo pomoci svojí radou.

Jak založit recenzi na Moje.auto.cz?

Vložit recenzi do Moje.auto.cz může každý registrovaný uživatel Auto.cz. Založení (i pozdější editace) recenze pomocí příslušného formuláře je rychlé a intuitivní, pomocnou ruku poskytne také nápověda v pravém sloupci.

Co by měla recenze obsahovat? Nemusíte se zabývat popisem technických dat nebo výbavy, to je možné na internetu snadno najít. Cenných zkušeností z praxe naopak není nikdy dost a mnohdy se nacházejí jen na fórech specializovaných na danou značku nebo typ vozu.

Podstatné jsou především Vaše zkušenosti s automobilem. Běžný provoz odhalí řadu předností i nedostatků, které může znát jenom majitel daného typu auta. Proto Vaše poznatky, o které se s ostatními podělíte, mohou někomu pomoci při nákupu auta. Nezapomeňte také připojit fotografie vlastního vozu, které doplní informace uvedené v textu.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - euro89
17. 7. 2011 23:16
Re: Legenda???
Rubrika je pojmenovaná správně, jen by do ní neměli zařazovat auta, která tam nepatří. ;-)
Avatar - gld
17. 7. 2011 22:25
Re: Legenda???
Trošku nadhľadu. Áno, legenda je na kaipan (či fábiu RS) silné slovo ale ako sa mala rubrika volať? Zaujímavé autá na MACZ? :-O
17. 7. 2011 14:06
Re: Legenda???
:yes: >:-[]
Avatar - euro89
16. 7. 2011 21:51
Legenda???
Legenda je snad originál od Lotusu, příp. ještě Caterham bych pochopil. Ale označit za legendu Kaipan, to je opravdu trochu mimo. Jenže co čekat od redakce, kde je legendou i fóbie v ropě... :-! Zkrátka jak je to český, tak to musí být legenda! >:-[] :no:
Avatar - Sonny Crockett
16. 7. 2011 09:15
Krása
Žeru auta s takovým kouzlem. Lotus Seven a většina jeho replik jsou fakt povedé hračky, ať už ve víceméně původním stavu, nebo upravené ve stylu hot-rod. Jako víkendovka na kvalitní silnice určitě úžasný :yes: Jen třeba fotka výhledu na to přední kolo a jeho zavěšení mě rajcuje >:D