Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lyžařská křížovka: Kam s dětmi na hory

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
Lyžování u nás není jen sportem, ale rovněž příležitostí pro zimní rodinnou dovolenou. Kam s dětmi vyrazit? Poradíme!

Prostudovali jsme hory prospektů, navštívili stovky internetových adres a oslovili zahraniční turistické centrály i samotné skiareály. „Vyzobali“ jsme zajímavé nabídky a našli výhodné slevy pro rodiny s dětmi. Do dvou areálů jsme se vydali dokonce osobně. Není to však jednorázová rada pro všechny, každý musí vyluštit osobní lyžařskou cenovou křížovku.

Lyžařská dovolená s dětmi se dá pořídit výhodně doma i v zahraničí. Menší česká střediska jsou jednoznačně levnější než zahraniční, lyžařské terény však skromnější. Jenže mnoho zahraničních oblastí nabízí zase lyžování dětí (někde až do 10 let) zdarma. Do propočtu nákladů je třeba zahrnout v případě zahraničí dražší dopravu (vzdálenost, dálniční poplatky), pro cizinu mluví věk a počet dětí, které ke skipasu dostanou darem i ubytování, půjčení lyží a někde i lyžařskou školu. Je nutné si vše propočítat – bezplatné skipasy pro starší děti jsou spojeny s povinností koupě permanentky pro dospělé a také ubytováním v místě. Ale zpravidla poměr ceny a lyžařské nabídky v době slev hovoří pro zahraničí. Dětská cenová politika je za našimi hranicemi vstřícnější a promyšlenější.

Zejména s malými dětmi je zbytečné jezdit daleko, alpské svahy ocení až starší potomci a junioři, pokud jsou již zdatnějšími lyžaři. S malými dětmi zůstaňte v Česku nebo si vyberte bližší skiareál v zahraničí, třeba i menší, kde nebývá na svazích tak rušno a pro děti je tedy bezpečněji. I malé zahraniční areály mívají pro rodiny s dětmi zvýhodnění, zejména pro ty, které se ubytují na celý týden.

Odrostlejším dětem uděláte radost delšími a prudšími alpskými sjezdovkami, ale i zde můžete najít pro rodinu řadu výhod. Za kvalitu se ovšem platí. Pokud pro potomky hledáte skiareál se zábavou na svazích, ohřívárnami v terénu, speciálními sjezdovkami vyhrazenými pro děti s tančícími a zpívajícími komiksovými figurkami a dopravou všech na sjezdovku koňskými spřeženími, nebude to levná varianta. Takhle pečují o děti například v korutanském středisku Katschberg. Neušetříte, ale děti ani rodiče na tuhle dovolenou hned tak nezapomenou.

Na závěr automobilová rada. Zimní pneumatiky s dostatečným vzorkem jsou nezbytností, leckde jsou podmínkou i řetězy a při cestě počítejte s časovou rezervou pro případ zimní nepohody.

Rakouské slevy a výhody

  • Arlberg: Děti do 7 let - 10 eur/den po celou sezonu
  • Bad Gastein: Děti do 15 let - skipas zdarma (od 12. 3.). Děti od 15 let - 15 eur/den (o víkendu po celou sezonu)
  • Bad Kleinkirchheim: Děti i dospělí skipas zdarma v ceně hotelového pokoje (od 5. 3.). Děti i dospělí - skipas včetně vstupu do lázní (od 5. 3. do 3. 4. 2016)
  • Heiligenblut, Hinterstoder, Wurzeralm: Děti do 10 let - den 2 eura (s dospělým majícím skipas třetí dítě zdarma)
  • Kaprun: Děti a mládež do 19 let - 10 eur/den (o víkendu)
  • Kauerntal: Děti do 10 let zdarma (v doprovodu rodičů se skipasem)
  • Lackenhof-Ötscher + Göstling-Hochkar: Děti do 10 let (ročník narození 2006) - den/2 eura (s platícím rodičem a kartou „Schneemann“)
  • Nassfeld: Děti do 10 let - ubytování, skipas i zapůjčení lyžařské výzbroje zdarma (s rodiči i prarodiči, vybrané mimosezonní termíny)
  • Pitztal: Děti do 10 let zdarma v doprovodu rodičů
  • Sportberg Goldeck: Děti do 14 let zdarma (od počátku ledna do konce zimní sezony, v doprovodu dospělého se skipasem).
  • Mölltal: Mládež do 18 let - dětské ceny
  • Solden: Děti do 7 let - den/1 euro
  • Stubai: Děti do 10 let zdarma (v doprovodu rodičů)
  • Zell am See/Kaprun: Děti a mládež do 19 let - den/10 eur (o víkendu)

Výhody s kartami

Ve většině velkých lyžařských oblastí si lze koupit návštěvnickou kartu, s níž můžete koupit levněji i skipas a získat slevy i na jiné atrakce, například bazény a další sportovní zařízení. Hodí se zejména pro ty, kteří nechtějí zůstat jen na sjezdovkách a v hotelu. Často je nabízena karta jako bonus k ubytování.

Balíčky se slevami/výhodami

Pokoj pro děti se stravou i skipasy zdarma nebo za symbolickou cenu, pokud rodiče platí plnou cenu a koupí týdenní skipasy pro dospělé.

Školáci jako předškoláci

Posun věkové hranice představuje stále častější výhodu. V Itálii zpravidla lyžují děti do 8 let v doprovodu rodičů zdarma, ve Švýcarsku se objevuje hranice 9-10 let, extrémy jsou i 17 let!

České slevy a výhody

V Česku ani v Alpách není jednotná věková hranice pro děti lyžující zdarma, může rozhodovat i výška (do 110/120 cm, zpravidla v botech a s helmou). Pozor na správné vyložení údaje – zdarma děti „do 5 let“ může znamenat do 4,99 i do 5,99 roku.

Skipas zdarma pro děti do 6 let: Bílé Beskydy, Ještěd (do 120 cm), Horní Domky, Karlov pod Pradědem, Klínovec (6,99 let), Klíny, Kohútka, Lipno (20 Kč), Malá Úpa, Plešivec, Přemyslov, Černá hora – Pec, Špindlerův Mlýn, Tanv. Špičák, Vítkovice.

  • Bublava: Děti do 15 let - sleva 50 % v hlavní sezoně, sleva 100 % v mezisezoně (při zakoupení dvou dospělých vícedenních skipasů).
  • Dolní Morava: Studenti - sleva 10 % Junioři - věková hranice 18 let
  • Klínovec/Fichtelberg: Výhodně rodinné skipasy dospělý/dítě (2+2, 2+1, 1+2, 1+1)
  • Špindlerův Mlýn: Studenti - sleva 20 % (doklad), Junioři - věková hranice 18 let

Příhraniční slevy a výhody

  • Hochficht: Děti do 10 let - den/2 eura. Junioři - věková hranice 19 let. Děti 6 až 16 let - skipas zdarma po předložení platné rodinné celoroční permanentky
  • Sternstein: Akce 1+1 - skipas zdarma po předložení turistického průvodce „do kapsy“ – Grenzgenial (slevu lze uplatnit od pondělí do čtvrtka a neplatí v termínech 24. 12. - 6. 1. a 15. 2. - 21. 2.
  • Arber: Děti - věková hranice 16 let Rodinné permanentky - sleva cca 20 %. Děti 6 až 16 - skipas zdarma po předložení platné celoroční permanentky rodiče

Víkendové slevy

Některá alpská střediska mají výrazné slevy pro děti a juniory na sobotu, pokud jsou v doprovodu alespoň jednoho rodiče.

Střídavé skipasy

Na jeden skipas jezdí střídavě oba rodiče. Podmínkou je fotografie obou na skipasu. Tuto možnost nabízejí již i některá česká střediska.

Last moment

Kromě standardních slev se v průběhu sezony mohou na základě jejího vývoje a počasí objevit také aktuální velmi výhodné nabídky. Sledujte vybraná

střediska a hotely.

Bonusy v mimosezonách

Levněji lyžují mimo hlavní (top) sezonu jak děti, tak dospělí. Dokonce i některá česká střediska v tomto období již někdy nabízejí lyžování dětí za symbolickou cenu, např. jednu korunu.

Jak zlevnit dovolenou na svazích i mimo ně

Kdy je lyžování nejlevnější? Záleží zejména na termínu. Před vánočními svátky lze najít střediska, hlavně v Itálii, kde k ubytování ve vybraných hotelích

dostanete skipas zdarma. Letos ovšem sněhová nenadílka takovou možnost výrazně omezila.

S předškolními dětmi se dají snáze vyhledávat cenově výhodnější tarify pro permanentky i slevy v hotelích mimo top sezonu. Se školáky je třeba se přizpůsobit termínům jarních prázdnin, které zpravidla připadají do hlavní sezony.

Nejmenším dětem poskytuje většina středisek skipas zdarma, zpravidla do čtyř až šesti let. V zahraničí nejsou výjimkou osm ani deset let, extrém je 17 roků (švýcarská Arosa). Horní věková hranice skipasů „dětí“ je někde 12 let, výjimečně však i 19 let, liší se i věkové rozmezí juniorů. Nejen na Lipně mezi ně řadí i studenty do 26 let, příslušnost k vysokoškolákům je třeba doložit průkazem (např. ISIC). Leckterou rodinu však mohou zajímat slevy nejen pro děti, školáky a studenty, ale také seniory: rodinná dovolená na lyžích bývá i třígenerační. Existují i skiareály, kde za skipasy pro děti a juniory platí lyžující rodiče s vlastním skipasem jen symbolické částky (1-2 eura). Děti do 10 let s rodiči nebo prarodiči jsou „zvány“ zdarma například do korutanského Nassfeldu. Mají bezplatné ubytování, skipas, výzbroj – samozřejmě mimo hlavní sezonu. Takové „balíčky“ se rozmohly zejména v rakouských hotelích. Rodiče zaplatí ubytování a skipasy a děti mají totéž bezplatně nebo za symbolickou cenu.

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
28. 8. 2017 16:19
Tatry
jj super článek... :-) my většinou s manželkou a děckama teda jezdíme do tater, protože to není zas tak daleko a je to tam mnohem hezčí než u nás... zároveň tam aspoň není tak draho jak třeba v alpách, kde už jsme taky byli... navíc z brna je to na slovensko co by kamenem dohodil... akorát ubytování většinou musíme řešit dost předem, zvlášť když je sezóna... využíváme na to tady ten cashback [odkaz] takže ve finále to nevychází vůbec draho... už se těším až se tam letos podíváme znova... :)))