Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda RX-7: Vítěz 24 hodin Spa 1981 (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Mazda RX-7 první generace byla velmi úspěšná v závodech cestovních vozů. Magazín Evo představuje vítězný vůz ze čtyřiadvacetihodinovky ve Spa.

Mazdu RX-7 má většina spojena hlavně s extrémním tuningem, ale ten se týká zejména aut poslední generace FD s turbomotorem. Japonská gétéčka? Dejme tomu. Možná si někdo vzpomene na velké úspěchy „dvojky“ v americkém šampionátu IMSA. Na závodních tratích řádila hlavně úplně první hranatá série FB alias SA. Pomiňme úspěchy továrních aut v rallye, tady jde hlavně o okruhy. Pamětníci si vzpomenou na úspěšnou účast v mistrovství Evropy cestovních vozů, kde bylo malé japonské kupé s rotačním motorem velkou hvězdou.

Čtyřiadvacetihodinovka ve Spa však v roce 1981 patřila do světového vytrvalostního šampionátu sportovních prototypů! Konala se už na zkrácené sedmikilometrové trati. Modrobílá RX-7 se startovním číslem 40 v barvách Motulu ji vyhrála jako první japonské auto v historii. A byl to také první triumf pro značku v takto dlouhém závodě, deset let před slavným dobytím Le Mans s prototypem 787B. Hodně zajímavá je posádka, která jej tehdy vodila. Domácí Pierre Dieudonné byl v sedmdesátých a osmdesátých letech superstar, ale v posádce jej doplňoval ještě známější Tom Walkinshaw, kterého si spojujeme hlavně s Jaguarem, ale XJ-S přišly na řadu až později... Celkem ujeli 456 kol, tedy skoro 3184 km průměrem 132,7 km/h, takže se určitě neloudali.

Dvoukomorový agregát s objemem 2 x 573 cm3 dával v závodní úpravě na dnešní dobu úsměvných 166 kW/8500 min-1. Walkinshaw si jej vyladil sám ve vlastních dílnách TWR. Byl vybaven dvojitým karburátorem Weber. Za patnáctipalcovými koly s pneumatikami Dunlop se skrývala čtveřice kotoučových brzd. FIA pro Wankely používala dvojnásobný přepočet, srovnatelný zdvihový objem je tedy necelých 2,3 l.

Na videu magazínu Evo ji představuje Richard Meaden. Nešlo o žádný zabiják, piloti navíc museli jezdit prakticky neustále pod plným plynem, protože do 7 tisíc otáček se skoro nic nedělo. Jenomže pak „sedma“ ukázala svaly, při podřazování střílela z výfuku a uměla šlehat plameny. A zvládne to i dnes! Meaden se s autem moc nemaže, pořádně mu za doprovodu patřičných mechanických zvuků i kouře z pneumatik šlape na krk a sedí pochopitelně vpravo. Jet bokem pro něj není problém, ono také váží jen 900 kg... Wankel má atypický, ale brutální zvuk, který lahodí uším automobilového fanouška.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)