Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz SLS AMG E-Cell: Racek elektrický (video)

Diskuze (0)
Nová verze Mercedesu SLS AMG je nejen křiklavě žlutá, ale hlavně je poháněna čtyřmi elektromotory. Zatím se jedná o prototyp, ale je vysoce pravděpodobné, že se dočká sériové výroby a pustí se do souboje s Audi e-tron.

Název Mercedes-Benz SLS AMG E-Cell vypadá hodně krkolomně. Proti produkčnímu SLS AMG je nejpodstatnější změnou nasazení elektrického pohonu všech kol. Jedná se o čtveřici elektromotorů – jeden u každého kola – které nahrazují spalovací motor 6,2 V8 pohánějící zadní kola.

Čtveřice elektromotorů vyvine místo benzinových 420 kW dohromady 392 kW, elektrické SLS tak za svým konvenčním sourozencem příliš nezaostává. Maximum točivého momentu na kolech je 12.000 Nm, tato hodnota však nejde srovnávat s 620 Nm osmiválcového motoru – jeho točivý moment na kolech je totiž znásobený převody. Po pořepočtu lze mluvit asi o 880 elektrických Newtonmetrech.

Zrychlení z 0 na 100 km/h trvá SLS AMG E-Cell 4,0 sekundy a na 200 km/h 11,0 sekundy. SLS s osmiválcem přitom dosahuje jen o málo lepších časů – 3,8 respektive 10,8 sekundy.

Elektřinu pro pohon poskytují 400V baterie. Jsou rozmístěny prakticky po celém autě – největší část článků je umístěna vzadu místo palivové nádrže, další ve středovém tunelu a pod přední kapotou. Toto rozmístění snižuje těžiště a pomáhá udržet vhodné rozdělení hmotnosti mezi nápravy.

Chlazení baterií (případně ohřívání při mrazech) zajišťují dva samostatné kapalinové okruhy. Přestavba na elektrický pohon si také vyžádala novou konstrukci přední nápravy. Místo dvojitých lichoběžníků si elektromotory vyžádali použití víceramenného zavěšení.

O zastavení auta se starají konvenční brzdy i samotné elektromotory, které rekuperují energii a tím za jízdy dobíjí baterie.

Zobrazené auto je funkčním prototypem. Má speciální žlutý lak AMG Lumilectric Magno, jinak rozmístěné chladicí otvory, nové lízátko pod předním nárazníkem a nový zadní difuzor. Tyto prvky zvyšují aerodynamický přítlak. Kola a další detaily karoserie mají kontrastní černý lak.

Podle neoficiálních informací se SLS AMG E-Cell dostane do prodeje v omezené sérii v roce 2013. Elektrický supersport od Mercedesu se tak stane doslova přímým konkurentem Audi e-tron.

Diskuze (0)