Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury oficiálně. Přivítejte opulentní SUV sedan

David Bureš
Diskuze (6)
Už před premiérou Mercedes tvrdil, že pro Peking chystaný koncept bude kombinovat prvky SUV a sedanů. Nyní už víme, co tím myslel!

Řadou Mercedes-Maybach stuttgartská trojcípá hvězda konkuruje těm nejluxusnějším autům na světě. Firma k této řadě poutá pozornost i opulentními koncepty, v srpnu 2016 debutovalo krásné kupé Vision Mercedes-Maybach 6, loni následované odvozeným kabriem Mercedes-Maybach 6 Cabriolet. Nyní přišla řada na luxusní SUV, po několika upoutávkách je tu Mercedes-Maybach Ultimate Luxury oficiálně!

Video se připravuje ...

A podobně jako předchozí duo konceptů je i tato novinka pro letošní pekingský autosalon hodně majestátní. Přídi dominuje doslova obří maska chladiče s chromovanými svislými lištami, která se má stát poznávacím znakem Maybachů – ostatně využívá ji už nedávno modernizovaný sedan Mercedes-Maybach S.

Hodně zaujme i pohled na bok červeně lakovaného konceptu, a to nejen kvůli 24palcovým kolům připomínajícím turbíny. Po mnoha SUV kupé přichází nová kategorie, SUV sedan, Mercedes-Maybach Ultimate Luxury má totiž siluetu podobnou klasickými sedanům, jen je jeho karoserie zvýšená jako u SUV. Už tak víme, co tím Mercedes myslel, když o konceptu předem prohlašoval, že bude kombinovat prvky SUV a luxusních sedanů. Prvním takovým konceptem ale vůz není, podobně byl řešen i Lagonda Concept z roku 2009.

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury je majestátní i svými rozměry. Je dlouhý 5.260 mm, široký 2.110 mm a vysoký 1.764 mm.

To interiér má kombinovat sportovně laděné a luxusní prvky, samozřejmostí jsou ty nejvybranější materiály, zatímco zvolené barvy jsou pro Maybach typické. Kabina je koncipována jako u vozů s řidičem, hlavní pozornost je tak upřena na zadní sedadla. Najdeme tu tak elektricky nastavitelná křesla s masážní funkcí nebo mohutný středový tunel ukrývající exkluzivní čajový servis s ebenovým podnosem. Auto navíc umí zahrát hudbu podle nálady nebo upozornit na schůzku a podle toho nastavit navigaci na místo určení.

Palubní deska je obdobně koncipována jako u sériových Mercedesů, což znamená dvojici samostatně stojících 12,3palcových obrazovek pro přístrojový štít a multimediální systém.

Z hlediska pohonu je Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury elektromobilem. Využívá čtveřicí synchronních elektrických motorů o celkovém výkonu 550 kW, které čerpají svoji energii z baterií umístěných pod podlahou o kapacitě 80 kWh. Ty zajišťují dojezd přes 500 kilometrů (podle měřicího cyklu NEDC), přičemž pomocí rychlonabíječky stejnosměrným proudem lze získat za každých pět minut nabíjení dojezd na 100 kilometrů. Maximální rychlost je pak omezena na 250 km/h.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - Bubáq
24. 4. 2018 22:48
Má Mercedes zapotřebí stavět Papamobil?
Prakticky na všech US a EU webech došlo k nevídanému: plošnému odsouzení designu tohoto rádoby SUV. Ten názor je tak jednolitý, až mě láká k nějakému bláznivému vyjádření...
Ale takovou hrůzu prostě nelze obhajovat. Co je moc, to je moc. To jediné, co mě už druhý den napadá, je to, že bych se rád podíval do hlavy tvůrcům tohoto netvora. Co vlastně bylo jejich cílem? S kým konzultovali svůj přístup? A proč se nakonec Mercedes odhodlal tohle zveřejnit? Je snad za celým počinem schováno cosi, o čem nemáme ani tušení? Např. diverze ze strany významného akcionáře Geely? A co na to Mulder a Scullyová?!
24. 4. 2018 14:00
Re: Zvenku
Chce to silne liely aby tomu niekto porozumel. Zvonku mi to trochu pripomina Skodu VOS :-)
24. 4. 2018 13:06
Asi to odpovídá primárnímu cílovému trhu,
ale připomíná mi to výzdobu a styl čínské restaurace...
Avatar - Blue Sun
24. 4. 2018 13:01
Zvenku
strašné, uvnitř ještě horší.
24. 4. 2018 11:30
komický
opulentný by som vymenil za smiešny. Celkový pomer rozmerov vyvoláva dojem pidi C sedanu. Možno naživo budú rozmery impozantnejšie, ale takto je to komické.