Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Monza SP1 a SP2 oficiálně: Nejsilnější Ferrari, která mohou na běžné silnice

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Včera se na veřejnosti objevila první várka neoficiálních fotografií nových speedsterů z Maranella. Dnes už se nám představují bez jakýchkoliv tajemství.

Po včerejší várce fotografií z Instagramu nám Ferrari představuje nové speedstery oficiální cestou. Modely Monza SP1 a SP2 spadají pod novou třídu Ferrari Icona a jak je na první pohled zřejmé, vozy jsou inspirovány klasickými speedstery maranellské automobilky z padesátých let.

Ve srovnání s nimi mají ale o poznání výkonnější techniku. Vždyť v útrobách jsou vůbec nejsilnější pohonné jednotky, které kdy Maranello vyprodukovalo pro legální provoz na silnicích! Základ je shodný s modelem 812 Superfast, tedy 6,5litrový dvanáctiválec, který tu však poskytuje obrovský výkon 603 kW (809 k) od 8500 otáček a 719 N.m točivého momentu od 7000 tisíc otáček

To speedsteru stačí ke zrychlení z klidu na stovku za pouhých 2,9 sekundy. Pokud plyn u podlahy podržíte o něco déle, na 200 km/h jste za 7,9 sekundy. Maximální rychlost se prý šplhá přes 300 km/h a jelikož vůz nemá střechu ani žádný štít před řidičem, bude jízdní zážitek hodně podobný formuli 1. Jen bez ochranné svatozáře...

Ferrari představilo rovnou dvě varianty: SP1 je jednomístné auto, SP2 pak ideální řešení pro řidiče, který chce svézt jednoho cestujícího s sebou. Dveře sportovního speciálu se otevírají nahoru a uvnitř naleznete jen minimum prvků. Na dlouhé cestování zřejmě sběratelé zvolí jiné auto, i když ani s tímto to není nemožné. Italská značka totiž potvrdila, že Monzy SP1 i SP2 mohou legálně na silnice.

V Maranellu se dále nechali slyšet, že jde o hodně speciální limitku, tudíž lze předpokládat nejen astronomickou hodnotu, ale i fakt, že všech dvě stě kusů je již beznadějně rozebraných. Uvidíme, jestli se alespoň některý z nich objeví v příštích měsících v akci, nebo všechny zamíří do přísně střežených a obrovsky vzácných kolekcí.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Avatar - Woombat
22. 9. 2018 15:54
nádhera
Že jo?