Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan 3 Wheeler: Tříkolka přijíždí z Británie

David Bureš
Diskuze (4)
Britský malovýrobce Morgan zveřejnil fotografie reálné tříkolky pro 21. století.

Již dříve Morgan ukázal počítačové kresby tříkolky 3 Wheeler, která oslavuje sto let od založení firmy. Ta je moderní interpretací tříkolky, která se prodávala mezi lety 1909 a 1953.

Tříkolový Morgan bude vybaven nejnovějším dvouválcem Harley Davidson o objemu 1800 cm 3, který pro britského malovýrobce bude během prvního roku výroby vozu vyrábět specializovaná firma S & S. Podle nejnovějších informací bude motor produkovat 85 kW (115 koní). Pětistupňová převodovka pochází z dílny japonské Mazdy.

První zprávy hovořily o 73kW jednotce, se kterou by 3 Wheeler zrychlil z 0-100 km/h za 4,5 s a jel až 185 km/h. Díky použití posilněného motoru by tak tyto hodnoty mohly být u skutečného vozu o fous lepší. Výkon je posílán na zadní vyztužené kolo.

Morgan tvrdí, že mezi důvody uvedení tříkolky na trh je také snížení emisí CO2 svých automobilů. I přes své ekologické poslání však bude řízení zábavné, a to díky faktu, že tříkolka má nízké těžiště a váží jen 500 kg.

Vývoj podvozku probíhal souběžně s vývojem modelu EvaGT. Výsledné řešení se zaměřilo na skvělé jízdní vlastnosti při zatáčení.

Tvar automobilu podobný kulce přímo vychází z originální tříkolky. Podle Morganu drží původní 3 Wheeler dodnes některé rychlostní rekordy pro automobily s litrovým motorem. Díky tomu nebylo třeba tvar výrazně měnit, měl se však co nejvíc podobat letadlům.

Kokpit tříkolky s koženým čalouněním a přístroji podobnými těm v letounech je dvoumístný, v zadní užší části je dokonce prostor pro zavazadla posádky.

Morgan 3 Wheeler bude na domácím britském trhu stát 25.000 liber bez daně (asi 725.000,- Kč). Automobil bude vyráběn na přání, zákazníci budou vybírat mezi 8 odstíny karoserie.

Původní Morgan Threewheler vznikl ve více než 30.000 exemplářích, čímž se stal jedním z nejúspěšnějších odlehčených aut své doby. Stirling Moss o svém autě prohlásil, že je to „perfektní magnet na ženské“.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Sonny Crockett
26. 2. 2011 09:22
Opravdu krása
Škoda, že tímto směrem nešel i nový rádoby Velorex. Tohle je opravdu nádhera :yes:
Avatar - T613
25. 2. 2011 10:08
Re: no tak to je paráda!!!
repliky této tříkolky dělají tak dvě nebo pět firem na celém světě, a to je jen to co jsem zaregistroval při pokukování po kit-car.
Avatar - Papír1
25. 2. 2011 10:03
Re: no tak to je paráda!!!
Škoda že to není 100% nápad Morganu. Vyrábí se to už nějaký ten pátek v US, motor je US a navrhli to také US. Morgan jen od nich kupuje část produkce a upravuje si to dle svého. Ale jen v detailech.jako je přístojovka, zadní světla atd.
Na nějaké TV byl o tom pořad.

Ale úlet je to slušnej. Taky bych to bral, kdybych měl......
25. 2. 2011 09:34
no tak to je paráda!!!
To jsem vůbec neměl vidět, to je úžasnýýý! Je super že takový krásný a lehký stroje v retro stylu vznikaj. Jej, to by se výjimalo v mé garáži snů hned vedle catterhamu 7. Bravo Morgane, bravo! Tohle mě chytlo za srdce... Uf...