Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Francie 2017: Pole position pro M. Viñalese, Lüthiho a Martína

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Kvalifikaci na GP Francie silničních motocyklů vládli v jednotlivých kubaturách Maverick Viñales (MotoGP), Thomas Lüthi (Moto2) a Jorge Martín (Moto3), i když ten až od „zeleného stolu“.

Cirkus MS silničních motorek se přesunul o tomto víkendu do francouzského Le Mans. Tamní Grand Prix se ovšem nejezdí na dlouhém Circuit de la Sarthe, nýbrž na kratším okruhu Bugatti. Ani páté dějství letošního seriálu nebylo ušetřeno deště, vydatně pršelo ve čtvrtek před prvními tréninky a totéž se opakovalo i v pátek. Dnes odpoledne už svítilo slunce, ale během kvalifikace Moto3 se zase zatáhlo a kapky se objevovaly i později. Počasí bylo opravdu velmi proměnlivé.

MotoGP

Světem MotoGP otřásla nehoda Nickyho Haydena, bývalého mistra světa z roku 2006, kterého poblíž italského Rimini při jízdě na kole 17. května srazilo auto. Leží v kritickém stavu v nemocnici v Ceseně, utrpěl zranění hrudníku, pánve a hlavy včetně vážného poškození mozku, který mu otékal. „Kentucky Kid“ bojuje o život! Poslední dvě GP absolvoval současný superbiker loni v Aragonii a Austrálii.

Nejlepší čas prvního tréninku královské kubatury zajel v Le Mans Jack Miller (Honda Marc VDS), který v nepříznivých povětrnostních podmínkách umí. Ve druhém se do čela vyhoupl Andrea Dovizioso (Ducati). Třetí volné měření sil přineslo triumf Scottu Reddingovi (Ducati Pramac), zajímavý pád předvedl Miller, který se při něm udržel motorky.

Ve čtvrtém půlhodinovém tréninku, který následuje po sobotní kvalifikaci Moto3, byl nakonec ze všech nejlepší Maverick Viñales (Yamaha) s časem 1,32,9 min. Vyhrál přetahovanou s kolegou Valentinem Rossim a Danim Pedrosou (Honda). Hned v úvodu se potkali s asfaltem oba jezdci tovární Ducati Jorge Lorenzo a Andrea Dovizioso. Dramaticky havaroval i Miller, jeho motorka byla nepoužitelná, ale jemu se nic nestalo. Sam Lowes (Aprilia) také upadl a Marc Márquez s tvrdou zadní gumou na své hondě rovněž. Fanoušci měli radost, posléze projel paddockem a ještě do konce tréninku zvládl jeden highsider. Divokou havárii absolvoval Jonas Folger (Tech 3).

Boj o pole position v MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první čtvrthodinové části postupují do druhé patnáctiminutovky dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější právě v oněch úvodních třech trénincích. Ta nejprve odpočívá. Z Q1 šli dál Dovizioso a Folger, na poslední chvíli překonali Pedrosu. Lowes se znovu ocitl na zemi, totéž potkalo i Aleixe Espargara a Jacka Millera a Scotta Reddinga.

Ve druhé části, která rozhoduje o postavení na roštu na předních příčkách, konkrétně v prvních čtyřech řadách, startovali ti, kteří byli rychlí ve třetím tréninku, neboť trať v sobotu ráno osychala. Mezi nimi obě KTM i náš Karel Abraham. Marca Márqueze potkal další kontakt s asfaltem a kačírkem. Přetahované nakonec zcela dominovala Yamaha s Maverickem Viñalesem (jediný pod 1:32 min) a Valentinem Rossim. Také domácí Johann Zarco sedlá stroj této značky, navíc ve francouzské nezávislé stáji. Doplní oba piloty v první řadě. Abraham odstartuje devátý.

VC Francie MotoGP 2017 – Kvalifikace (Top 10)
1. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 1:31,994 min
2. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 1:32,100 min
3. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 1:32,229 min
4. Cal Crutchlow Honda LCR Honda 1:32,300 min
5. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 1:32,493 min
6. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team 1:32,726 min
7. Scott Redding Ducati Octo Ramac Racing 1:33,119 min
8. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing 1:33,399 min
9. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team 1:33,517 min
10. Bradley Smith KTM Red Bull KTM Factory Racing 1:33,629 min

Moto2

Ve startovní listině došlo k jedné významné změně: Dannyho Kenta, mistra světa Moto3 z roku 2015 nahrazuje po zbytek sezóny u Stefana Kiefera Skot Tarran Mackenzie, Britský šampion kategorie Supersport 600 z loňska je synem Nialla Mackenzieho. Tento muž jezdil silniční světový šampionát v letech 1984-1995, startoval ve 139 GP, pamětníci si určitě vzpomenou, že v půllitrech dokázal dobýt sedm třetích míst, i když nikdy nevyhrál.

Prvnímu pátečnímu tréninku, do kterého ještě déšť nezasáhl, dominoval Lorenzo Baldassarri (Forward Racing Team). Včerejší den na osychající trati uzavřel nejlepším časem Álex Márquez (Marc VDS). Toho potkal masivní highsider dnes ve třetí části soupeření a vzal s sebou Ikera Lecuonu (Interwetten). Lecuona si zlomil klíční kost a znamenalo to pro něj konec, mladší z bratrů Márquezů i přes drobné zranění pokračoval. Na vrcholu výsledkové listiny se ocitl Fracesco Bagnaia (Sky Racing Team VR46), všichni jmenovaní jezdí s šasi Kalex. Okruh už byl zase suchý.

Kvalifikace Moto2 sobotní program vždy zakončuje, trvá 45 minut. Ani té se nevyhnuly pády (Sandro Cortese, Álex Márquez, Tom Lüthi, Axel Pons. A necelou půlhodinu před koncem zase začalo pršet. Většina jezdců zmizela v boxech, v tu chvíli byl nejrychlejší Franco Morbidelli (Marc VDS) s časem těsně nad 1:37 min. Šlo jen o přeháňku... Festival pádů tedy mohl pokračovat (Japonec Nagashima, Xavi Vierge, Axel Pons podruhé, Simone Corsi a další). Thomas Lüthi zajel 1:36,548, což už znamenalo nový rekord. Ani „Pecco“ Bagnaia, ani Morbidelli na tento výkon nenašli odpověď, o ostatních nemluvě.

VC Francie Moto2 2017 – Kvalifikace (Top 10)
1. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten 1:36,548 min
2. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 1:36,574 min
3. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS 1:36,649 min
4. Luca Marini Kalex Forward Racing Team 1:36,794 min
5. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing 1:36,863 min
6. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS 1:36,884 min
7. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team 1:36,966 min
8. Lorenzo Baldassarri Kalex Forward Racing Team 1:37,154 min
9. Marcel Schrötter Suter Dynavolt Intact GP 1:37,173 min
10. Sandro Cortese Suter Dynavolt Intact GP 1:37,185 min

Moto3

Jak už bylo dříve avizováno, Danny Kent se jednorázově vrátil do nejslabší kubatury v barvách Red Bull KTM Ajo. Dostal divokou kartu pro tento francouzský závod jako jediný. Úvod víkendového programu třídy Moto3 zvládl na vlhké trati nejlépe překvapivě Adam Norrodin (Honda SIC Racing), loňský týmový kolega našeho Jakuba Kornfeila. Ve druhém, opět mokrém tréninku zajel nejrychlejší čas Jorge Martín (Honda Gresini) a Norrodin skončil naopak poslední... Gabriel Rodrigo (KTM RBA Racing) si zlomil pravou klíční kost a ve závodním víkendu nepokračuje. Třetí „session“, v chladném sobotním dopoledni, ovládl Nicolò Bulega (KTM týmu Valentina Rossiho).

Tón v bitvě o nejvýhodnější pozici na roštu, která trvá čtyřicet minut, zpočátku udávali Romano Fenati (Marinelli Rivacold Snipers), Arón Canet (Estrella Galicia 0,0) a Joan Mir (Leopard Racing), všichni na hondách. Pořadí se ale rychle měnilo hned od začátku. Překvapil Jakub Kornfeil, který se pohyboval v mezi nejlepšími! Také se padalo. Prvním byl Jorge Martín, druhým Kaito Toba (Honda Team Asia), Caneta motorka vykopla, ale udržel se na ní. Romano Fenati stlačil nejrychlejší čas těsně pod 1:43 min.

Dvanáct minut před koncem se z nebe znovu spustil déšť, objevily se bílé vlajky s červenými kříži. Bude ještě čas na zlepšení? V závěru se váleli Norrodin i jeho týmový kolega Ayumu Sasaki a vysvitlo slunce. Kornfeil byl v tuto chvíli osmý. V posledních dvou kolech se děly věcí! Nejrychlejší byl sice Bulega (1:42,7 min) před Martínem a Junafranem Guevarou, ale čas mu vedení závodu škrtlo, protože nedodržel limity tratě. Nejvýhodnější pozice na roštu tak připadla Martínovi. Kuba nakonec obsadil až 18. příčku.

VC Francie Moto3 2017 – Kvalifikace (Top 10)
1. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 1:42,813 min
2. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 1:42,844 min
3. Juanfran Guevara KTM RBA BOE Racing Team 1:42,961 min
4. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers 1:42,999 min
5. Albert Arenas Mahindra Aspar Mahindra Moto3 1:43,038 min
6. Niccolò Antonelli KTM Red Bull KTM Ajo 1:43,051 min
7. Marcos Ramírez KTM Platinum Bay Real Estate 1:43,051 min
8. Joan Mir Honda Leopard Racing 1:43,057 min
9. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo 1:43,086 min
10. Danny Kent KTM Red Bull KTM Ajo 1:43,186 min
18. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint 1:43,671 min

Foto: Václav Duška jr., Luciano Bianchetto

Aleš Dragoun
Diskuze (0)