Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na okrajích Prahy vyrostou nová záchytná parkoviště pro tisíce automobilů

Ondřej Chamilla
Diskuze (28)
V Praze a okolních městech vzniknou nová P+R záchytná parkoviště. Ta by měla umožnit lidem dojíždějícím do metropole za prací nechat vůz na okraji Prahy a dále jet hromadnou dopravou.

Radnice města Prahy se dlouhodobě snaží omezit počet automobilů v ulicích, a to často zcela nevhodnými a pobuřujícími způsoby. Dlouhodobým problémem přitom je nedostatek záchytných parkovišť P+R na okrajích metropole, kde by lidé mohli nechat svůj vůz. To se však začalo řešit až nyní.

Podle serveru lidovky.cz může Praha získat dotace ve výši až 4,7 miliardy korun, které by mimo jiné byly použity právě i na záchytná parkoviště. Přibudou tisíce parkovacích míst, konkrétně 880 na Černém Mostě, 720 na Zličíně a 1010 u Opatova. Další věci se však chystají v Benešově.

„Bude se jednat o terminál propojující železniční a autobusovou dopravu, který bude obsahovat záchytné parkoviště P+R se 197 místy pro auta a takzvané B+R se 40 místy pro kola,“ popsal hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. Projekt má vznikat mezi lety 2017 a 2019.

Parkoviště P+R mají navíc vzniknout i v dalších městech středočeského kraje, konkrétně v Říčanech, Lysé nad Labem, Kralupech nad Vltavou, Kladně, Strančicích, Čelákovicích, v Úvalech či Řevnici. Seznam je však pouze předběžný. Pražský magistrát si od nových parkovišť slibují výrazné snížení počtu automobilů vjíždějících do hlavního města.

Ondřej Chamilla
Diskuze (28)
3. 11. 2015 16:05
Re: Super
Na konci Áčka myslíš na Motole? Místo nemocnice, nebo rovnou hřbitova...
Nepochopím, proč trasu A poslali na Motol, to je buď úřednická demence, něčí všimné, nebo jediné místo, kde byl prostor na depo. Tuhle nicneřešící konečnou nikdy nepochopím. Vždycky jsem si myslel, že nemocnice se snaží parkování kolem areálu minimalizovat...

Zličín/Stodůlky, to je jiná, ale tam to raději developer dostaví britskou čtvrtí...
Avatar - Ozzman
3. 11. 2015 12:12
Re: Super
Tam z vaší strany to má smysl, ale jak říkám, od nás je vlakové spojení tragické, desítky městeček od západu sváží červené autobusy, které jezdí 30-40 minut, mimo dopravní špičku, jinak je běžná praxe 1-2 hodiny dle stavu dopravy :/ Pro nás proto určitě pomohou parkoviště na metru :-)
3. 11. 2015 11:15
Re: Situacia v Bratislave
termín PR v ba poznajú ;-) A k téme: v ba to zatiaľ nemá zmysel a boli by to vyhodené peniaze. V ba nie je alternatíva k autám, takže tam môžu nastavať aj sto parkovísk, budú prázdne. Praha má metro, ktoré je alternatívou k autu, kým ba nebude mať metro alebo niečo rovnocenné, nie je šanca na zlepšenie
Avatar - Emel
3. 11. 2015 10:39
Re: Super
Z Lysé jede vlak do Prahy cca. 3-4x do hodiny, s dobou jízdy na Masaryčku 32-37min, jsou moderní, čisté a pohodlné. Cílem asi není, aby lidi z Hradce jezdili parkovat do Lysé, spíš se zaměřit na ty, co dnes bydlí v Lysé a okolí a do Prahy jezdí autem. Cena jízdného, wifi zdarma, bezproblémové parkování u nádraží... to všechno jsou argumenty, jak po dobrém omezit počet aut v Praze.
3. 11. 2015 09:57
Re: Parkoviště
Myšleno je už přímo na MHD, tzn. to co je na těch ostatních místech - především metro, eventuelně bus terminál. Vlak v poli před Prahou (Chuchelští prominou) to moc neřeší, akorát další přestup navíc... Ale jako jistá alternativa k P+R to určitě použít jde.