Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejstarší motorárna na světě na videu

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Víte, kdy byla postavena nejstarší dosud existující továrna na motory? V roce 1864, tedy před 147 lety.

Zasloužili se o to dva poměrně známí pánové, Nikolaus August Otto a Eugen Langen. Jimi založená společnost N. A. Otto & Cie. vyráběla v Kolíně nad Rýnem atmosférické dvoudobé plynové motory.

Ke skutečným automobilům s benzinovými pohonnými jednotkami bylo ještě daleko, tyto agregáty tak byly většinou stacionární a sloužily k pohonu jiných strojů a zařízení. Důležitým datem v historii byl dále rok 1872, kdy management této firmy doplnili jiní dva muži: Gottlieb Daimler a Wilhelm Maybach.

Ti jsou považováni spolu s Carlem Benzem za otce automobilu. Je pravdou, že díky nim vznikl první pojízdný čtyřkolový kočár poháněný neviditelným zdrojem energie v dějinách, který úspěšně jezdil a nerozpadl se. Zatímco Benz ovšem postavil svou tříkolku doma v Mannheimu skoro celou vlastníma rukama, Maybach s Daimlerem v Bad Cannstattu pouze zamontovali svou pohonnou jednotku do otevřeného kočáru dodaného Wilhelmem Wimpffem a doplnili ji vlastní dvoustupňovou řemenovou převodovkou s disky na hřídeli a ozubenými kolečky.

Vraťme se ale k původnímu podniku, kterému se také neoficiálně říká Otto & Langen, dnes se ovšem jmenuje Deutz AG. Popisovaná továrna sice stále stojí, ale nebude dlouho, musí uvolnit místo daleko modernější budově na výrobu kabelů. Stavba není kulturní památkou a výrazně ji nahlodal zub času, o vandalech nemluvě. Má ovšem neopakovatelnou patinu a vyzařuje doslova magickou atmosféru, která již brzy přijde vniveč. Industriálním romantikům se jistě objeví slzy v očích.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Special-line
30. 6. 2011 17:40
Re: Tolik železa a ladem
JJ příroda správně v uvozovkách >:D >:-[]
30. 6. 2011 12:38
Tolik železa a ladem
U nás by se o takový ocelový skvost postarala "příroda" sama. >:-[]
Avatar - euro89
30. 6. 2011 10:48
Památka
Nechápu, že tuhle továrnu němci neprohlásili za památku. Bude věčná škoda jí zbourat... ;-\
Avatar - Atlis
30. 6. 2011 08:56
fstoppers
niekto sleduje fstoppers? :-)