Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový systém registračních značek: SPZ na jméno, ne na auto?

Diskuze (87)
Deset let po spuštění současného systému Ministerstvo dopravy zahajuje debatu o změnách způsobu udílení registračních značek.

Na Ministerstvu dopravy se zrodila myšlenka na zcela nový systém registračních značek (RZ). Podle ČTK by se mohla dostat do novely silničního zákona. Novou myšlenku představil v Senátu ředitel odboru silniční dopravy Miroslav Tůma.

Za návrhem stojí snaha o změnu. V dnešním systému totiž novou značku dostává každé nově registrované auto – zcela nové i ojeté z dovozu. Zároveň se ale nové značky musí vydat v případě přeregistrace ojetiny, a to tehdy, když je auto registrované v jiném kraji, než kde má nový majitel trvalé bydliště.

Tůma vyčísluje počet nově vydaných RZ na 1,6 milionu ročně. Z toho 300 tisíc připadá na nové vozy, 400 tisíc na ojetiny z dovozu a zbytek na přeregistrace.

Podle návrhu by právě vydávání těchto RZ do budoucna odpadlo. RZ by totiž byla doživotně spojena se jménem řidiče, nikoliv s konkrétním autem. Jak by to vypadalo v případě fyzických osob, které vlastní více aut najednou nebo u právnických osob, to zatím nebylo upřesněno.

Ministerstvo také pracuje na celém balíčku dalších užitečných změn. Značky by se nově vydávaly po třech, třetí by byla určena pro zadní nosič jízdních kol. Odpadla by tak nyní povinná (a otravná) demontáž značky z auta a její dočasné umístění na nosič.

V rámci úspor by navíc mohly být značky zhotoveny z plastu místo plechových tabulek. Podle Tůmy by se ušetřily až tři čtvrtiny výrobních nákladů. V minulosti to vyzkoušelo Norsko, nyní o tom podle ministerského úředníka uvažuje Francie. Ve Velké Británii se plastové registrační značky s úspěchem používají už po desetiletí.

Při poškození značky by si mohl řidič nově požádat o vydání duplikátu.

Ve hře je také léta diskutovaná možnost RZ na přání. Měly by stát od 5 do 10 tisíc korun a přidat jeden znak navíc – řidič by si tedy vybral vlastní kombinaci osmi písmen a číslic.

Diskuze (87)
22. 11. 2011 12:41
Re: Přeregistrace
Jak se říká, jeden vůl to zkazí všem ;-) Jediný důvod pro nějakou zvláštnější značku mám, že se mi líp pamatuje. Ale 6x6 6666 bych si opravdu nedal. Něco jako 5x3 5300 by stačilo.
22. 11. 2011 12:36
Re: Přeregistrace
Já bych byl pro zrušení rozlišení krajů. A možná přechod na starý druh značek (tedy 3 písmena a 4 číslice) - současný má při plném využití 26 milionů permutací, starý měl přes 175 milionů. Při prvním přihlášení v ČR vydat, při exportu sebrat, jinak neměnit. Podle mě autor současných značek neumí počítat, nebo nikdy nebyl v Praze. Jak jinak si vysvětlit navržení systému, který má v Praze milion značek.
Avatar - Blue Sun
21. 11. 2011 13:28
Re: počet RZ
To mas tak,z principu se tu budou vymyslet absurdni moznosti,jen aby bylo na co nadavat. Aspon to ukazuje tu mistni povahu se vsim zkouset akorat vycuravat.
21. 11. 2011 11:18
Spíše se na ministerstvu dopravy reinkarnovala myšlenka
z Rakouska. Nevím sice od kdy, snad od 2.sv. války se v Rakousku tento systém používal a to až někdy do roku 1995. Možná by stálo za to, zeptat se v Rakousku, proč? Třeba pak tu novou ministerskou myšlenku zase v tichosti pohřbí a my ušetříme za další přeregistraci aut. :-!
Avatar - cerrbion
21. 11. 2011 09:45
počet RZ
No zamozřejmně, že by se vydala další značka pokud byste měli více než jedno auto, to je snad logické, o nějakém přendávání jedné značky z auta na auto se nikde nepíše, jak taková hovadina může tady v diskuzi někoho vůbec napadnout... a že by to byla úspora je samozřejmé, vydá se vám značka/značky na celý život. takhle jich má průměrný člověk za život minimálně 10 na každé nové auto. I pro policii je pak jednodušší řidiče dohledat pokud má stále stejnou RZ.. Jsou tu jen samé pro.