Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novým šéfem Tatry je Martin Bednarz, dosavadní výrobní ředitel

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Kopřivnická automobilka Tatra má nového ředitele. Petra Karáska vystřídal na nejvyšším postu Martin Bednarz.

Novým generálním ředitelem kopřivnické automobilky Tatra se dnes stal čtyřicetiletý Martin Bednarz, který dosud ve firmě působil jako výrobní ředitel. Vystřídal Petra Karáska, jež po dvou letech naplnil svůj mandát krizového manažera. Novinářům to dnes v Kopřivnici na Novojičínsku oznámilo vedení firmy. Současně uvedlo, že do roku 2020 chce podnik zdvojnásobit produkci proti letošku, kdy vyrobí téměř 900 vozů. Už příští rok chce značka prodat 1300 vozů.

Předsedou představenstva zůstává Petr Rusek, mění se ale složení představenstva. Novými členy budou kromě Bednarze bývalý obchodní a marketingový ředitel a člen představenstva DAF Trucks Ron Bonsen a současný technický ředitel a šéfkonstruktér Tatra Trucks Radomír Smolka. Obchodním ředitelem firmy je David Pipal.

Bednarz je absolventem Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Po studiu ekonomie se v první etapě věnoval krizovému řízení. Po několika úspěšných restrukturalizacích ale změnil svoji roli a dnes je podle vedení firmy manažerem schopným vést rozvoj společností.

Automobilku vlastní od roku 2013 společnost Tatra Trucks českých podnikatelů Jaroslava Strnada a Reného Matery. Firma patří z 65 procent Strnadovi a ze 35 procent Materově společnosti Promet Tools. Tatru získali v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům.

V loňském roce společnost prodala 850 vozidel, o rok dříve jich bylo 722. Loni Tatra vyrobila 821 automobilů a v předchozím roce 763. Její tržby v roce 2014 dosáhly 3,7 miliardy korun. Přibližně tři čtvrtiny produkce automobilky putují na export. Tatra má necelých 1000 vlastních zaměstnanců a asi 500 zaměstnanců ve dvou dceřiných společnostech.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - Barry Lyndon
1. 12. 2015 19:40
Re: A
Uměl bych si představit malosériovou výrobu replik Tatry 77A jakožto elektromobilů ve stylu filmu Metropolis. Nicméně nemyslím, že je to něco, čím by se společnost Tatra Trucks chtěla, resp. měla zabývat....
Avatar - pelikoš
1. 12. 2015 16:34
Re: A
i tam by bylo kde navazovat
1. 12. 2015 15:43
A
Neuvazuju nad vyrobou osobnych automobilou ? >:D