Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus bude v Paříži vystavovat... pavoučí sedačku!

David Bureš
Diskuze (5)
Nové sedadlo Lexus Kinetic Seat je podle japonské automobilky natolik revoluční, že mu na pařížském autosalonu bude vyhrazen speciální výstavní prostor.

Hlavní hvězdou stánku Lexusu na nadcházejícím autosalonu v Paříži bude koncept UX, který naznačí možnost rozšíření nabídky značky o další SUV. Vedle něj však automobilka bude prezentovat i revoluční koncept sedadla Lexus Kinetic Seat.

Jeho specialitou je už jeho vzhled. Ve srovnání s dnešními sedačkami v autech je totiž naprosto odlišné. Základem čalounění rámu sedadla je viditelná pavučinová struktura, jejíž vlákna jsou natažena v radiálním směru od středu opěradla.

Zvolené řešení podle Lexusu zajišťuje optimální sezení. Sedačka totiž díky své pružnosti a tvaru napodobuje kinetický pohyb lidské páteře během chůze, která tím stabilizuje hlavu. Pavučinová konstrukce se tak stará o stabilitu hlavy řidiče způsobené pohyby vozidla, díky čemuž se nemění jeho zorné pole.

To ale není jediná výhoda pavučinových sedaček. Síť se dokonale přizpůsobí tvaru lidského těla, což dobře rozkládá zatížení těl posádky. Výsledkem tak má být naprostý komfort na dlouhých cestách. Konstrukce je navíc výhodná i z hlediska hmotnosti – štíhlá sedadla jsou velice lehká, a tak snižují celkovou váhu auta.

Pružný charakter sedaček je vedle pavučinovité struktury umožněn díky speciálnímu materiálu, z nichž jsou vlákna rámu sedaček vyrobena. Vyvinula ho firma Spider, která ho poměrně krkolomně nazvala QMONOSTM. Pod tímto jménem se skrývá syntetické pavoučí hedvábí na bázi proteinu. Ten se vytváří pomocí mikrobiální fermentace, poté se spřádá a zpracovává do podoby nového materiálu.

Lexus Kinetic Seat je v tuto chvíli konceptem. Jelikož mu ale automobilka vyhradí na letošním pařížském autosalonu speciální samostatnou expozici, dá se předpokládat, že nad tímto řešením konstruktéři uvažují i pro sériovou výrobu. Autosalon totiž bude ideálním prostředkem na získání názoru od potenciálních zákazníků. Z hlediska teorie se totiž sedačky zdají vskutku pohodlné, a tak se nechme překvapit, zda budou fungovat i ve skutečnosti.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - G5
19. 9. 2016 12:02
už před pár lety
Odlehčené sedačky už tu v rámci konceptu byly minimálně jednou. Určitě byly blíž něčemu, co by se mohlo ujmout a vyrábět, ale zatím spíš nic než moc...
[odkaz]

A klíče tím nepropadly ;-)
Re: Na sezení dobré
Nakoniec sa možno vrátime ku koženkovým alebo plátenným sedačkám s trubkovým rámom... Pohodlíčko bezkonkurenčné a za zlomok ceny superšpeciálneho pavučinového sedadla. :*)
Avatar - praděda7
17. 9. 2016 18:03
Já tušil,
že sedadlo pro Spidermana nebude daleko... ;-)
Avatar - Egi
17. 9. 2016 14:15
Re: Na sezení dobré
A co látkový potah? Asi žádný výrobce nechce, aby bylo vidět kontrukci sedadla a posuvného mechanismu. Prostě proto, že na to zákazník není zvyklý
17. 9. 2016 13:38
Na sezení dobré
Na sezení to asi bude super, ale jakmile hodím nějaký menší předmět na sedadlo spolujezdce (klíče, propiska atd.), budu muset prolézat celé auto. No, alespoň že přes ty díry bude možná vidět, kam to spadlo. :-)