Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokuty v Maďarsku: Překročení rychlosti za 50.000 forintů

David Bureš
Diskuze (6)
Maďarská vláda chce snížit počet dopravních nehod na zdejších silnicích, pomoci tomu má i pevně stanová výše pokut.

Maďarsko zpřísnilo systém pokut, řidiči za přestupky zaplatí vyšší částky, novinkou se stává pevně stanovená výše pokuty. Změny vstoupí v platnost 15. dubna. Informoval o tom veřejnoprávní Český rozhlas.

Za konkrétní přestupky bude nově stanovena pevná taxa. Pokuty za překročenou rychlost budou udělovány dle míry překročení povolené hranice. Nejnižší pokuta je ovšem 50.000 forintů, což odpovídá více než 4.000 korunám či asi 170 eurům.

Za porušení zákazu předjíždění bude udělována pokuta 70.000 forintů (asi 240 eur nebo 6.000 Kč). Za chybějící řidičský průkaz pak řidič zaplatí 150.000 forintů (asi 513 eur, 12.000 Kč).

V rámci boje proti korupci maďarští policisté nesmějí mít u sebe skoro žádnou hotovost. Řidiči ze zahraničí budou muset zaplatit pokutu přímo na místě, nově budou moci použít bankovní kartu, protože strážníci u sebe budou mít příslušné platební terminály. Občané Maďarska budou i nadále dostávat od policistů šek, pokud by nezaplatili, bude snadné je stíhat.

V případě, že šofér nemůže nebo nechce pokutu zaplatit, mohou mu strážníci dočasně zkonfiskovat auto. Policisté takto mohou potrestat i cizince.

Maďarská vláda věří, že vyšší pokuty sníží počet dopravních nehod na zdejších silnicích. Fixní výše pokuty má zase maximálně vyloučit subjektivní složky, jako je policistova shovívavost nebo přísnost.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - KANKUNEN
27. 3. 2012 12:50
Re: Papriková buzerace
Ano je to tak, v Rakousku to frčí dobře a jezdí pomalu jen v místech kde není přehled. U nás jezdí rychle, protože ani neví jak vypadá policajt.
27. 3. 2012 12:00
Re: Papriková buzerace
Všimni si jak jezdí auta s rakouskými RZ u nás, na D1 jim nestačíš uhýbat.
27. 3. 2012 10:04
Re: Papriková buzerace
Zajímavé to není, nýbrž logické. Řidiči na východě jezdí jak prasata, proto potřebují vyšší pokuty. Až budou jezdit jak řidiči na západě, bude prostor pro snížení pokut.
27. 3. 2012 09:40
takhle ne Viktore...
to je snad spatny vtip. Viktor se musel asi zblaznit, kdyz chce takhle naplnit rozpocet. napady jsou to dobre - bez hotovosti, platba kartou, nemoznost smlouvani, atd...ale tak vysoke pausalni castky nejde oduvodnit. verim, ze to funguje jinak, nez je popsano v clanku.
Avatar - KANKUNEN
27. 3. 2012 08:49
Papriková buzerace
Zajímavé je, že na západě jsou nižší pokuty než na východě, ale jezdí se tam slušněji a kde je to v obci přehledné je 70. Takže maďar jede v obci 70 a dostane pokutu 2 kýble forintů a rakušák to má v pořádku. Prostě úroveň západní je úplně jinde, stačí si prohlídnout škarpy a parkoviště.