Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policejní služba sporťáku BMW i8 nekončí! Čeští policisté se však dočkají inovované techniky

David Bureš
Diskuze (3)
Službu BMW i8 u české policie neukončila ani mediálně proslavená nehoda. Nyní byla zápůjčka prodloužena o další půlrok.

Čeští policisté se loni dočkali speciálního služebního vozu, když obdrželi k vyzkoušení plug-in hybridní sporťák BMW i8. Výpůjčku sice narušila mediálně proslavená nehoda, jen krátce po ní ale do služby nastoupil jiný exemplář. Služba i8 přitom pokračuje nadále.

Policie se totiž s českým zastoupením BMW dohodla na prodloužení zápůjčky. BMW i8 tak u českých policistů bude sloužit další půl rok nebo do završení nájezdu 20.000 kilometrů. Na stejnou dobu, respektive počet ujetých kilometrů byl vůz zapůjčen již loni.

V rámci prodloužení aktivní služby se i8 dočká inovované techniky. Nově bude vůz doplněn o speciální digitální záznamové zařízení RAM-CAM k pořizování videozáznamu dopravní situace. Zároveň plní funkci mobilního úsekového rychloměru pro měření průměrné rychlosti.

BMW i8 bylo Policii ČR zapůjčeno loni v květnu, krátce poté, co policisté od mnichovské značky dostali k vyzkoušení elektromobily i3. Cílem bylo zjistit, jak na takový speciál reaguje veřejnost a zda najde u policie uplatnění. Automobil v typickém zbarvení české policie (stříbrný základ s modrými a žlutozelenými reflexními prvky) zamířil na dálniční oddělení Jihomoravského kraje, sloužit měl tak na Vysočině, Zlínsku a Olomoucku.

Ještě v květnu však automobil havaroval v brněnských Chrlicích, a to při kontroverzní situaci. V době nehody totiž v autě seděl zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš, který tam podle policejních předpisů neměl co dělat. Nařízení ministerstva vnitra číslo 33/2011 stanoví, že v dopravních prostředcích mohou být přepravováni jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů, což Kruliš nesplňoval. Podle některých zpráv Kruliš auto v době nehody dokonce řídil, tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec to ale vyvrátil a uvedl, že při nehodě zraněný Kruliš byl vyproštěn z místa spolujezdce.

Touto nehodou však služba BMW i8 u Policie ČR neskončila. Krátce na to totiž zápůjčka pokračovala, při havárii výrazně zničený kousek nahradil nový exemplář. Ten sloužil do loňského listopadu. Nyní předaný kus pak podle dostupných zpráv zamíří do Plzeňského kraje, sloužit by tak měl hlavně na dálnici D5.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - praděda7
19. 4. 2018 13:28
Zdá se,
že se ještě všichni chlupatí nestihli svézt.........
19. 4. 2018 12:08
Re: Porucha barvocitu?
V tom pripade by sme mali zajst obaja :-)
19. 4. 2018 12:00
Porucha barvocitu?
"Stříbrný základ s modrými a zelenými reflexními prvky"... Jsem jediný, kdo tam vidí modré a žluté reflexní prvky? Já jen jestli si nemám zajít k očnímu... :-)