Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie ČR dostala BMW i8. Půl roku bude brázdit silnice jižní Moravy!

Jan Mička
Diskuze (27)
Jediný exemplář BMW i8 má Policie České republiky zapůjčený na půl roku. Během té doby s ním najede 20.000 kilometrů.

České zastoupení automobilky BMW pokračuje v poskytování svých vozů české policii. Po nedávném předání elektromobilů i3 došla řada také na plug-in hybrid i8, což je vůz, který nemá v českých službách obdoby. Futuristický sporťák nese charakteristický reflexní polep, nechybí mu dokonce ani maják a modré diody, výbavu pro měření rychlosti, kterou disponují rychlé dálniční superby a passaty, však nedostal.

Policie ČR má vůz zapůjčený na šest měsíců, během kterých ujede 20.000 kilometrů. K dispozici jej dostanou příslušníci dálničních oddělení Jihomoravského kraje, spatřit jej však budete moci také na Vysočině, Zlínsku a Olomoucku. Podle slov Tomáše Lercha, šéfa české dopravní policie, jde mimo jiné o to zjistit, zda by se podobné hybridní vozy daly skutečně používat při výkonu služby, a také jak i8 přijme veřejnost.

Nehledě na chybějící měřicí techniku bychom měli mít z policejního BMW i8 respekt. Plug-in hybridní technika složená z přeplňovaného zážehového tříválce a elektromotoru má kombinovaný výkon 266 kW a je schopna necelé 1,5 tuny vážící sporťák rozjet z 0-100 km/h za 4,4 sekundy. A takovou dynamiku má na českých silnicích jenom malé procento vozů. Za volantem se vystřídá asi pětadvacet řidičů, kteří jsou proškolení na řízení rychlých vozidel.

Foto: Radek Pecák

Jan Mička
Diskuze (27)
Avatar - praděda7
12. 5. 2017 16:54
Re: Spojené moravské emiráty
Kdo "si to koupili"? A za své? Ptali se daňových poplatníků? Co bude stát údržba takového vozu? Co spotřeba paliva? Kdo to zaplatí? Policajti ze svého?
Avatar - Barrichello
12. 5. 2017 08:48
Re: Spojené moravské emiráty
co to vozí Lukovna co jim to dodávala tak auto čistě bez majáků vysílaček cca 400-500 tis. Vozí to jako mírně jeté 5-6 let staré kusy.
12. 5. 2017 05:02
Re: Spojené moravské emiráty
Potažmo kolik to stálo daňové poplatníky v Bohdanči, tohle hraní si na emerický policajti.
Avatar - Barrichello
11. 5. 2017 20:29
Re: Spojené moravské emiráty
si to koupili od Bohdanče jako použitý stroj a stálo to mnohem méně jak nová Oktávka a navíc to je přímo policejní speciál s vylpšenými brzdami, chlazením, přepážkou atd.
Avatar - Zetti
11. 5. 2017 19:48
Re: Pekny
Rozbita okreska nejsou pricne pospojovane panely na D1 do kterych vlitnou obe kola najednou, nicmene uz jsem tam hodne dlouho nejel, treba je to uz opraveny. >:-[]