Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Problémy s pokutováním řidičů na D1. Úředníkům chybí údaje z radarů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Rosice zatím nezačaly s rozesíláním pokut řidičům za překročení rychlosti na opravovaném úseku dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou na Brněnsku.

Starosta Rosic Jaroslav Světlík po schůzce se zástupci ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic a policie předpokládal, že městský úřad dostane první data již ve středu. Zatím je však nemá a neví, kdy se tak stane, řekl starosta ČTK. V opravovaném úseku se však již nyní jezdí pomaleji.

Ministerstvo dopravy v úterý tvrdilo, že Rosice s rozesíláním obálek začaly. "Data už se sbírají a policie je úřadu předá v zákonné lhůtě. Není rozhodující, jestli to bylo včera, bude dnes nebo zítra," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jakub Stadler. Dodal, že všichni řidiči, kteří rychlost v měřeném úseku od začátku června překračují, budou potrestáni.

Ministerstvo dopravy se k instalaci kamer v opravovaných úsecích rozhodlo, protože mnoho řidičů překračuje maximální povolenou rychlost 80 kilometrů za hodinu. Kamery mají toleranci a pokuty mají dostat řidiči, kteří jedou rychleji než 90 kilometrů v hodině. "Zatím jde o pilotní provoz, proto není klíčové, kdy se začnou rozdávat pokuty. Z našeho hlediska je důležité, že se v daném úseku začalo skutečně jezdit pomaleji a drtivá většina řidičů rychlost dodržuje," řekl Stadler.

Kamery, jejichž údaje budou zpracovávat v Rosicích, však měří pouze auta jedoucí do Prahy. V opačném směru část úseku spadá do území, které spravují Šlapanice. Ty však nebyly připravené a měly by začít v červenci.

Úřadu v Rosicích nezbývá než čekat. "Uvidíme, kdy dostaneme první data. Myslím, že mají nějaké technické problémy. Neposlali nám ani žádná data ze zkušebního provozu," obává se Světlík toho, jak je úřad zvládne zpracovat, pokud přijdou za delší časové období. Při zkušebním provozu se ukázalo, že za týden překročilo devadesátku devět procent řidičů, což je 14.000.

Agendu budou mít na starosti dva úředníci, kteří zpracovávají data ze stacionárního radaru v Rosicích. "U nás už se lidé naučili jezdit pomaleji. Ze začátku jsme měli 100 pokut denně, teď deset až 15," řekl Světlík.

U Ostrovačic se má měřit do konce října, kdy má být dálnice opravená. Ministerstvo dopravy předpokládá, že stejným zařízením osadí i další dálniční uzavírky. Nehody v místech, kde se staví, totiž mívají tragické následky a navíc výrazně omezují plynulost dopravy. Není výjimkou, že se dálnice zastaví v obou směrech na několik hodin.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
10. 6. 2016 23:38
Re: Byrokracie
... od kdy statni zamestnanec plati nejake dane?! ... jestli statni zamestnanec nadava na zivnostnika, ze neplati dane, tak si akorat sam nevidi do huby.
Avatar - praděda7
10. 6. 2016 22:49
Re: Byrokracie
Ty jsi ale pěkný blb. Není to poprvé, co tu bliješ nesmysly. Podnikatelé, co vytváří hodnoty potřebují státní zaměstnance a úředníky asi jako trn v pr..zadku. To jsou mě kecy. Založ si firmu a jdi si to podnikání vyzkoušet, státní zaměstnanče - parazite. >:-[]
Avatar - rohYpnol
10. 6. 2016 18:16
Re: Byrokracie
Ale jde. Právě podnikatelé jsou ti, co nejvíce nadávají na státní zaměstnance a úředníky, přitom sami by za ty peníze ani nevylezli z postele. A naopak státní zaměstnanci pak často nadávají na podnikalete jako na ty, co si všechno odečtou z daní atp.

A právě dokud obě strany nepochopí, že se navzájem potřebují, tak se společnost nikam nepohne :-! :-! Stát nejde řídit jako firmu, a jak stát, tak firmu je možné řídit dobře, tak špatně. Bohužel, lidi si nechali zacpat hubu koblihou, a podle toho to vypadá. I tak je to ale lepší než kdyby ve vládě zůstal kalousek...
Avatar - rohYpnol
10. 6. 2016 17:47
Re: 2 ???
Ne, opravdu to nemusí být idioti. Zkrátka klidně těch přestupků je tolik, že úředník to prostě nemá šanci stíhat. Jenže tohle nikoho nezajímá. Vše funguje a jede se dál. Pak všichni nadávají na státní správu... Máme takovou státní správu, jakou si platíme :-! :-!
10. 6. 2016 16:46
Re: Byrokracie
nejde dost dobře srovnávat soukromníka (podnikatele) se zamestnacem, natoz statnim ..