Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej nových aut na Slovensku do září klesl o 12,5 procenta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Prodej nových osobních automobilů na Slovensku za první tři čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o 12,5 procenta. Úřady tak celkem zaevidovaly 47.080 nových vozů.

Propad zájmu o nákup automobilů, meziročně o 12,5 procent, způsobilo i loňské předzásobení, k němuž před zavedením takzvané registrační daně na auta s výkonnějším motorem sáhli lidé i firmy. Nižší prodej se nevyhnul ani mladoboleslavské Škoda Auto, která je v zemi pod Tatrami dlouhodobě nejúspěšnější značkou.

V samotném září počet registrací prohloubil tempo meziročního poklesu na 30,6 procenta z 28,7 procenta v srpnu. "Meziroční pokles zářijových registrací je způsoben vysokým počtem registrací v září 2012 před zavedením registračních poplatků," uvedl viceprezident slovenského Svazu automobilového průmyslu Pavol Prepiak. V posledním čtvrtletí očekává zpomalení tempa meziročního poklesu registrací nových automobilů na Slovensku na jednocifernou hodnotu.

Tradičně nejsilnější postavení na slovenském trhu má česká automobilka Škoda Auto. Firma na Slovensku za tři čtvrtletí prodala 9.345 osobních automobilů, což proti stejnému období minulého roku představuje pokles o více než pětinu. Její podíl na celkovém počtu registrací se tak snížil pod 20 procent.

Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem osobních aut na světě. Prakticky celá produkce ze závodů automobilek Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot-Citroën však směřuje na export.

Evropský trh s automobily je už delší dobu pod zvýšeným tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Prodej osobních aut v Evropské unii od ledna do srpna ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 5,2 procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
13. 10. 2013 21:28
Re: Topper
Az tak? >:D
13. 10. 2013 20:26
Re: Topper
veď už sú bývalí kamaráti. >:-[] >:-[]
13. 10. 2013 15:40
Re: 3) Jen 6 částí Modelu S vyžaduje pravidelnou výměnu = 4x
Muzes mi vysvetlit, co ma znamenat hned prvni slovo Tveho prispevku po 3 teckach?
Ma to byt já nebo ano? Nemluve o dalsich chybach. Ty cestinarko.
Jestli Ti vadi slovenstina, tak bez jinam, nikdo se kvuli tomu veset urcite nebude.
Avatar - Berenika ANTIDIESEL
13. 10. 2013 13:49
Re: 3) Jen 6 částí Modelu S vyžaduje pravidelnou výměnu = 4x
... ja tak těm SOLÁRNÍM elektrárnám ve Španělsku co dodávají elektřinu i v noci se říká KONCENTRAČNÍ SOLÁRNÍ a dávno nolmálně fungujou jako třeba GEMASOLAR [odkaz] typrdé a co takhle na českým webu psát česky nebo alespoň anglicky to neznáš google translátor, slovensky těžko rozumět puc
Avatar - Berenika ANTIDIESEL
13. 10. 2013 12:39
Re: 3) Jen 6 částí Modelu S vyžaduje pravidelnou výměnu = 4x
Hele oni tím jen chtěli potvrdit, že s EVROPSKÝMA ROPÁKŮM ZAPRODANÝMA UMĚLE ZABRŽDĚNÝMA JEDOVATÝMA SPALOVACÍMA POPELNICEMA to jde vážně Z KOPCE [odkaz]
Oproti tomu v USA kde prodeje jedou [odkaz] obzvláště ELEKTROMOBILŮ ...
Možná by čtenářům bylo dobré konečně vysvětlit :
KDO JE TO ELON MUSK (TESLA MOTORS [odkaz] USA CALIFORNIA FREMONT) [odkaz]
KDO JE TO CARLOS GHOSN (NISSAN MOTOR Co.) [odkaz]