Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rychlokurz první pomoci: Víte, co dělat po příjezdu k autonehodě? (video)

Jan Mička
Diskuze (13)
První pomoc po příjezdu k autonehodě bychom měli zvládnout všichni. Jak na to, vysvětlí pracovnice Českého červeného kříže Mladá Boleslav.

Pokud přijedete k dopravní nehodě jako první, jste ze zákona povinni poskytnout první pomoc posádce havarovaného automobilu v případě, že je v nebezpečí smrti, jeví známky vážné poruchy zdraví nebo vážného onemocnění. Pokud tak neučiníte, přestože vám u toho nehrozí přímé nebezpečí, můžete jít až na tři roky do vězení. Přitom nejde o nic až tak těžkého, je pouze nutné překonat vlastní strach a řídit se doporučenými postupy.

V prvé řadě je potřeba zastavit před havarovaným automobilem ve vzdálenosti asi 150 metrů, obléci si reflexní vestu, označit nebezpečné místo výstražným trojúhelníkem a s autolékárničnou spěchat k havarovanému automobilu. Myslíme přitom primárně na vlastní bezpečnost!

Jak by měla vypadat první pomoc, nám v přiloženém videu ukázaly pracovnice Českého červeného kříže Mladá Boleslav, Žofie Levínská a Kateřina Černá. Opět myslíme na vlastní bezpečnost, proto veškeré záchranné úkony provádíme v gumových rukavicích, kterého jsou součástí autolékárničky. Je potřeba zhodnotit situaci a začít tím, co nepočká. Hovořím například o masivním krvácení, které je potřeba okamžitě zastavit, například tlakovým obvazem.

Snažíme se se zraněnou osobou komunikovat, protože může být pouze v šoku, v každém případě voláme pomoc na číslech 155 (rychlá záchranná služba) nebo 112 (tísňová linka), případně prostřednictvím mobilní aplikace Záchranka. Ta je výborná v tom, že po stisknutí symbolu červeného kříže automaticky odesílá zprávu s polohou autonehody a automaticky přepojí na dispečera. Dostupná je pro chytré telefony se systémy Android, iOs a Windows.

K manipulaci se zraněnou osobou přistupujeme pouze v případě, kdy nedýchá a je potřeba provést masáž srdce. Zjistíme to tak, že pomocí tlaku na čelo a bradu zakloníme hlavu zraněného, přiložíme ucho k ústům a nosu a sledujeme, zda se mu zvedá hrudník. Pokud ne, je potřeba osobu vytáhnout z automobilu a masírovat srdce na spojnici bradavek a středu hrudníku. Masíruje se na odhaleném hrudníku přibližně sto stlačeními za minutu, důležitá je přitom pravidelnost stlačení. S masáží srdce končíme ve chvíli, kdy přijede rychlá záchranná služba a zraněného si převezme.

Jan Mička
Diskuze (13)
16. 5. 2017 14:55
Re: na kursu zamerenym na dopravni nehody sem byl pred nekol
Ano, je to lepší. Ale je to také náročnější. Když jsi ochoten poskytnou umělé dýchání a myslíš si, že to zvládneš (znáš správný postup a ideálně máš alespoň zkušenost z panáka), tak do toho. Když se ti nechce do umělého dýchání, nevíš, co děláš, nedokážeš správně koordinovat dýchání s masáží (vzduch v plicích nestačí, kyslík musíš dostat krevním oběhem k orgánům), jsi zmatený, váháš, je lepší se soustředit na masáž a alespoň tu udělat správně. To správně je tam důležité. Tedy neváhat a okamžitě (když jsi sám, tak ještě vytočit záchranku a dát hlasitý odposlech), bez přestání pumpovat. Co vím, právě váhání, oddalování masáže a nedostatečná masáž jsou příčiny poškození mozku. Ať už jde o váhání/ vyčkávání, protože by se člověk umělému dýchání rád vyhl, pokud to nebude nezbytně nutné (například pozoruje to lapání po dechu, takže si říká, že to ještě není nutné), nebo je třeba sám a nemyslí si, že to zvládne, může pak přijít někdo další, ve dvou to můžou rozšířit i o dýchání. Nejsem odborník, to jsou jen informace, které jsem za ty roky nabral.

Jinak nejde o to ho oživit, jde o udržení oběhu do příjezdu záchranářů, kteří můžou použít pokročilejší techniky.
16. 5. 2017 14:08
Re: na kursu zamerenym na dopravni nehody sem byl pred nekol
ja prodavam tak, jak sem na tom kursu nakoupil

dnes se v laicky verejnosti razi nazor, ze masaz srdce staci.
ano, lepsi masaz srdce nez nic, jenze pak i ten co by zvlad dychani, tak dela jen masaz srdce. a primo na kursu rikali, ze je sice vic zachranenejch, ale často na ukor toho, ze je ten clovek az do konce života odkazanej na pomoc druhych.
ja v metru taky videl plakat, ze masaz srdce staci, ale na kursu zachranari rikali, ano, ALE ... takze kdybych se ridil podle toho plakatu, tak bych nejaky dychani neresil, přitom si myslim, ze bych to zvladnul a mozna pomoh daleko vic.

nakonec jsem si ale z celyho kursu udelal cynickej zaver - když clovek v aute vykazuje znamky života, je lepsi s nim nehýbat a cekat na zachranku, a když zadny zivotni funkce nema, tak je jen mala sance na to, ze se ti ho pokusi oživit.

me k absolvovani kursu vedlo to, ze jsem az prilis často zacal prijizdet k nehodam, které se staly kratce předtím, a posledním hrebickem bylo, když v radiu hlasili o velmi vazne nehode motorkare, kde jsme jen kratce před tim projizdeli a kdy jsme byli mezi posledními, kteri toho morkare co jel proti videli zivyho (jeho vina to nebyla)...
16. 5. 2017 11:35
Re: na kursu zamerenym na dopravni nehody sem byl pred nekol
Když jsme u doplňování, je třeba pamatovat, že tento postup není vhodný, pokud se ten člověk topil nebo dusil. Tam je třeba začít dýcháním. U autonehody je to nepravděpodobné, ale obecně je na to třeba pamatovat. A také, že nějaké známky lapání po dechu neznamenají, že není třeba pomoci. Říkali nám, když se člověk nebrání, masáž potřebuje (samozřejmě poté, co jste se ho neúspěšně snažili probrat; ale ve výsledku je lepší, když vás za pár vteřin odežene, co blbnete, než ztrácet čas).
16. 5. 2017 08:41
Re: na kursu zamerenym na dopravni nehody sem byl pred nekol
Já jenom doplním, že kyslík mozek má, při stlačování hrudníku dochází i k mělkým vdechům. Právě proto je důležité před zahájením srdeční masáže zaklonit hlavu a zprůchodnit dýchací cesty.
Přijde mi, že je to strašně jednoduché a omílá se to pořád dokola... A stejně se vždycky najde někdo, kdo křičí "nehýbejte s ním" nebo "dýchání z úst do úst".
Tak jako tak, nejdůležitější je ochota pomoci. Lepší dělat něco, než vůbec nic.
15. 5. 2017 22:11
Re: na kursu zamerenym na dopravni nehody sem byl pred nekol
Ne, že by umělé dýchání nebylo ku prospěchu, doporučení je to spíš pragmatické. I když nebudeš mít problém ho poskytnout, je to netriviální a bez tréninku to těžko správně zvládneš. Navíc tě to odvádí od masáže (pokud se nemáš s kým střídat, tak dát deset minut do příjezdu profesionálů není jen tak). Laikům se tedy doporučuje masírovat, masírovat, masírovat. Udržet oběh krve. I to samo o sobě je prospěšné. Mohlo by se snadno stát, že snahou o umělé dýchání nadělá víc škody než užitku. Ronault by nám určitě mohl napsat víc.