Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Irizar PB pro Student Agency

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (27)
Společnost Student Agency rozšířila svou flotilu o deset nových autobusů Scania Irizar PB v provedení Fun and Relax.

Vozový park Student Agency doplňují nové autobusy Scania Irizar PB 15/3,7 na podvozku Scania K480EB6x2*4 ve verzi, kterou španělská karosárna sídlící v baskickém Ormaiztegi (Gipuzkoa) staví doslova na míru uživateli.

Základem nových autobusů je robustní podvozek ze švédského Södertälje s motorem uloženým podélně v zádi a pohánějícím kola druhé nápravy, který je vybaven řízením kol vlečené třetí nápravy.

Pohonnou jednotkou je kapalinou chlazený přeplňovaný vznětový řadový šestiválec DC 13 07 typu 480 o výkonu 353 kW při 1900 min-1 s točivým momentem 2500 Nm dostupným od 1000 do1300 min-1. Tento motor splňuje normu Euro 5 s využitím recirkulace výfukových plynů (EGR) bez nutnosti aplikace katalytického činidla AdBlue.

S motorem spolupracuje převodové ústrojí s dvanáctistupňovou převodovkou GRSO895R s rychloběhem vybavenou samočinným řazením Opticruise bez spojkového pedálu. Poháněná náprava ADA1300 je osazena diferenciálem R660 a převodem 2,92.

Všechna kola jsou vybavena kotoučovými brzdami s elektronicky řízenou funkcí EBS (samozřejmostí je ABS a ESP poslední generace), použit je vícestupňový retardér R3500.

Vzduchotlakové odpružení nepostrádá možnost přenášení zátěže mezi druhou a třetí nápravou, ale ani zvyšování/snižování světlé výšky a postranního náklonu (kneelingu) usnadňujícího nástup a výstup cestujících. Palivová nádrž má objem 1000 litrů.

K významným prvkům ve výbavě autobusů je Communicator C200 poskytující uživateli velmi podrobné informace o provozu vozidla i technice jízdy řidiče nepřetržitým přenosem provozních dat do centrály dopravce v reálném čase.

Patnáctimetrová dvoudveřová vysokopodlažní karoserie Irizar PB s celkovou výškou 3700 mm disponuje ve verzi pro Student Agency přepravní kapacitou 63+1+1 míst a zamykatelným prostorem pro zavazadla pod podlahou mezi dveřmi.

V interiéru jsou použita sedadla Politecnica a součástí výbavy zvyšující komfort na palubě je mimo jiné audi/video systém Fun&Relax s individuálními obrazovkami v opěradlech sedadel, kávovar Frenzel a chemické WC. Pro druhého řidiče je k dispozici spací kóje.

Jeden z desítky nově pořízených autobusů je celkově již dvoustým autobusem Student Agency za celou dobu desetiletého provozu její žluté flotily. Nové autobus budou nasazeny zejména na vnitrostátní linku Praha – Český Krumlov a mezinárodní linku Praha – Berlín.

V souvislosti s převzetím nových autobusů uvedla Ivana Kašická, ředitelka autobusové dopravy Student Agency, že vozový park společnosti je průběžně modernizován každoročním pořízením několika desítek nových autobusů a díky tomu je jejich průměrné stáří necelé tři roky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (27)
23. 1. 2014 23:38
Re: Značky pro Nadační fond proti korupci
To by platilo pouze v případě, že by autobusy byly na operativní leasing. Jinak by RZ dával magistrát v Brně. A opravdu si autobusy číslují podle RZ, tedy víceméně bez jakékoliv řady halabala?
23. 1. 2014 21:54
Re: JEZDÍ S TÍM JAKO PRASATA...
Autobusy mají maximální povolenou rychlost 130 kmh. Omezovač mají nastavený na 100 kmh.
Jezdím pravidelně se SA a jednou jsem měl štěstí na pana řidiče, který většinu cesty jel z kopců 130 kmh i v omezeních při opravě D1. Celou dobu rozhlašoval "Že riskuju svůj život... ale kdo mi dovolil riskovat těch 63 životů za mnou???" Člověk se necítil bezpečně. Ale v 99% je to vše v pořádku. A když ne, člověk má možnost ohodnotit kvalitu služeb a jízdy.
23. 1. 2014 21:52
S SA mám špatnou zkušenost,
Ještě, když neměl autobusy jsem si u nich koupil letenky do USA. Přišel mě potvrzující e-mail na 32400,- Kč vč. DPH, tak jsem vzal peníze a šel to hotově zaplatit, ale jejda, na místě po mě chtěli 36900,- vč. DPH. Důvod úplně jednoduchý - asi jsme se spletli, budete muset doplatit :'-( . Jelikož jsme letěli za 8 dní, tak jsme se stali rukojmími a museli zaplatit. Napsal jsem Velkému Bossovi a ten odpověděl, že smůla - proforma faktura( kterou jsem mohl uhradit převodem) na cenu a rezervaci co mě poslali není PRÝ na 100%. Napsal jsem mu, že to není solidní jednání a že je zloděj, ani jsem po jeho prvním výsměšném e-mailu nečekal odpověď - a opravdu nepřišla. Již nikdy jsem si u této firmy nic nekoupil a nekoupím. Jo, a vzpomněl jsem si na článek o něm, jak vymyslel hlídání taxi vozů přes satelit - mám pocit, že Sedop to používal někdy od roku 2005, jo, když je na pořádnou marketingovou komunikaci a velká huba, tak se dá objevit Amerika i po roce 2000.
Avatar - vabis
23. 1. 2014 20:53
Re: Motory
1975ak: jste špatný pozorovatel! 15 min je nic! Autobusy většiny firem nevypínají motory ani když čekají ve frontě na hranicích, třeba 2-5 hodin. Víš jaký to má vnitřní odběr, tolik lampiček, televizorů, kávovarů, topení atd atd? Stejně jako jej nechávají běžet na pumpě při tankování.
Avatar - pumpkin
23. 1. 2014 19:46
Re: Už tam chýbajú len...
Dík, nevedel som ako sa volajú tie busy. Predné čelo vyzerá zvláštne.