Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SDA: Obnova vozového parku v ČR stagnuje

David Bureš
Diskuze (42)
V loňském roce bylo v České republice registrováno 4.255.407 vozů vyrobených od roku 1986.

Během loňského roku mírně vzrostl průměrný věk v Česku registrovaných automobilů, v polovině roku 2011 činil 13,76 roku. Svaz dovozců automobilů (SDA) zjišťoval, proč k tomuto zvyšování v posledních letech dochází.

K zjišťování příčin SDA analyzoval počet vozidel starých maximálně 25 let. Tato hranice byla zvolena proto, že takto stará auta se na silnicích ještě běžně objevují. Takových vozů bylo loni v Česku registrováno 4.255.407. Celkem bylo u nás k 30. červnu 2011 podle statistik Sdružení automobilového průmyslu registrováno 4.552.158 osobních automobilů.

Do roku 2009 převažoval dovoz ojetých osobních vozidel nad registracemi nových, také počet vyřazených automobilů byl výrazně nižší než počet dovezených ojetých aut. Ke zlomu došlo v roce 2009, kdy poklesl dovoz ojetých aut na cca 145 tisíc z důvodu ekonomické recese. Zároveň v té době došlo k vyřazení zhruba 247 tisíc automobilů. Tehdy totiž byla zavedena nová pravidla pro ojeté automobily. Především byl zaveden ekologický poplatek za registraci nebo změnu majitele staršího auta, což vedlo k jeho zdražení.

ceskytrh statistiky ceskytrh statistiky

V následujících dvou letech ale tento trend nepokračoval. Počet vyřazených vozidel se během těchto dvou let snížil, navíc rostlo množství dovezených ojetých automobilů starších deseti let.

Podle zjištění SDA vzrostlo v letech 2010 a 2011 průměrné stáří automobilů starých maximálně 25 let v průměru o 0,3 roku. Průměrné stáří vozů značky Fiat za tu dobu vzrostlo o 0,72 roku, zatímco Fordy zestárly jen o 0,22 roku. Automobily Škody za tu dobu zestárly o 0,36 roku, Renaulty o 0,48 roku, Volkswageny o 0,49 roku, Peugeoty o 0,55 roku, Citroëny pak o 0,57 roku.

Protože starý vozový park zatěžuje ovzduší nebezpečnými emisemi, vlády jednotlivých zemí motivovaly občany k vyřazení starých automobilů. Tato obnova probíhala ve dvou etapách. Ta první byla dlouhodobá a v různých státech byla zahájena v průběhu druhé poloviny devadesátých let minulého století, v té době došlo také k uvalení vyšších daní na automobily bez katalyzátorů a s emisní úrovní Euro 1.

K druhé vlně obnovy vozového parku přispěla vlna šrotovného v minulých letech, jejímž prvořadým úkolem bylo zachování výroby v době hospodářské krize a tím i zaměstnanosti. V České republice však šrotovné nakonec zavedeno nebylo.

ceskytrh statistiky ceskytrh statistiky

SDA upozorňuje na to, že v Česku nejsou zákazníci motivováni nakupovat automobily mladší deseti let. Ministerstvo životního prostředí v současnosti připravuje koncepci Státní politiky životního prostředí ČR do roku 2020. V tomto návrhu je sice zmíněno nadměrné zatížení ovzduší emisemi z přestárlého vozového parku, řešení tohoto problému se však omezuje pouze na obnovu vozového parku státní správy.

Podle SDA by vláda měla řešit zátěž ovzduší v důsledku nebezpečných emisí z provozu přestárlých vozidel, znečištění ovzduší je v Česku totiž dvakrát vyšší než v zemích, kde byla uvedená opatření realizována.

David Bureš
Diskuze (42)
10. 6. 2012 08:04
Re: DLOUHE PRSTY SDA
;-\
10. 6. 2012 08:03
Re: proc menit auta
:yes:
10. 6. 2012 08:03
Re: to je toho
.
10. 6. 2012 08:03
Re: to je toho
:yes:
24. 4. 2012 13:33
DLOUHE PRSTY SDA
Podle SDA by vláda měla řešit zátěž ovzduší v důsledku nebezpečných emisí z provozu přestárlých vozidel, znečištění ovzduší je v Česku totiž dvakrát vyšší než v zemích, kde byla uvedená opatření realizována. :no: :no:
At se jdou bodnout. Nemecko zavedlo emisni zony a srotuje kvuli vyssim danim ze starsich aut vice nez vsechny ostatni zeme evropy dohromady a na jejich ovzdusi to nema nejmensi vliv. At laskave neporovnavaji hrusky s jabkama, tady nejde o miru znecisteni ovzdusi jako takovou ale o ucinnost zavadenych opatreni. A zavadet restriktivni opatreni s nulovou ucinnosti u aut a "resit" tim v ramci CR exhalace z koncentrovaneho tezkeho prumyslu, ktery nam dela v podobe elektraren na hnede uhli, chemicek a petrochemickeho prumyslu a zelezaren peklo na zemi... to vyzaduje hodne lobisticky pokrouceny mozek. Redakci AUTO CZ velky :no: :no: :no: ze to vubec otiskuji.