Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Ibiza Cupra a X-Perience: Jak by se vám líbily tyto deriváty?

Jan Mička
Diskuze (2)
Seat zatím představil pouze standardní provedení nové generace ibizy, nabídka ale stále není kompletní. Jak by se vám líbily deriváty Cupra a X-Perience?

Asi nejsem sám, komu nový Seat Ibiza připadá velmi atraktivní. Zprvu jsme jej označovali za zmenšený leon, protože příď se většímu sourozenci skutečně velmi podobá, jak jsme ale psali v prvních statických dojmech nabraných v rámci světové premiéry v Barceloně, pravda to tak úplně není. Nebudeme už nyní rozebírat design a interiér, těch jste se nabažili dost, neškodilo však malé nahlédnutí do budoucnosti.

Jak by se vám líbilo provedení Cupra? Vyznavači španělské automobilky po zaslechnutí tohoto slůvka zbystří, protože vědí, že jízda bude stát za to. Cupra minulé generace měla pod kapotou přeplňovanou zážehovou osmnáctistovku a byla pořádně rychlá, takže se dá předpokládat, že novinka posune hranice na další úroveň. Grafik X-Tomi, který stojí za neoficiálním designovým návrhem vozu, zřejmě nabíral inspiraci u Leonu Cupra, protože na první pohled jsou si oba vozy podobné jako vejce vejci. Slušná práce!

Ale co motor? O tom se zatím spekuluje, v úvahu ale v podstatě připadají pouze dva – patnáctistovka TSI Evo, která v běžném provedení dává 110 kilowattů, nebo dvoulitrové TSI od Audi, které v současnosti najdeme třeba v modelu A3 nebo Škodě Kodiaq. Tam má 132 kilowattů, takže mu do osmnáctistovky v minulé generaci cupry chybí 9 kW, výkon je ale zatím vedlejší. Buď bude stejný jako doposud, nebo vyšší. Přikláním se ke druhé možnosti.

Grafik X-Tomu však Ibizou Cupra neskončil. Navrhnul také oplastované provedení X-Perience 4Drive, které se spíše přibližuje crossoveru než klasickému městskému hatchbacku. Zda se španělská automobilka v budoucnu rozhodne i pro tento derivát, zatím není jasné, mnoho šancí mu ale nedávám. Sesterská Škoda Auto sice vyrábí Fabii Scoutline a Volkswagen má CrossPolo, proč ale přicházet s autem podobným crossoveru, když je skutečný malý crossover na cestě? Ponese jméno Arona a využije platformu MQB A0, kterou používá i ibiza.

Jan Mička
Diskuze (2)
Avatar - MANDALORIAN 66
8. 2. 2017 15:19
seat
Mně by se ostatně líbil ten ZELENEJ!
Avatar - Sumi2000
4. 2. 2017 16:21
Co kdyby...
Vypadá to spíš jako tuning.. :-)
Uvidíme zda vůbec něco takového reálně budou vyrábět.