Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Senát zamítl změny kolem osoby blízké, rozhodne sněmovna

Ondřej Láník
Diskuze (163)
Senátoři včera odpoledne odmítli změny zahrnuté v novele silničního zákona a vrátili návrh do poslanecké sněmovny.

Odpovědnost provozovatele silničního vozidla, jak ji navrhuje novela silničního zákona, Senátem neprošla.

Podle členů horní komory parlamentu má návrh vážné právní nedostatky.

Podle sněmovní verze novely měl provozovatel vozidla zajistit, aby řidič dodržoval předpisy. Pokud by tak neučinil, mohl by být provozovatel obviněn ze spáchání deliktu s hrozbou pokuty až 10.000,-Kč, ovšem bez bodového trestu.

Při hlasování o vypuštění odpovědnosti provozovatele bylo 52 senátorů pro, 2 proti a 7 se zdrželo hlasování. Při hlasování o celém návrhu novely se všech 60 senátorů vyslovilo k vrácení zákona do sněmovny. Ta pravděpodobně senátorské veto přehlasuje na některé z následujících schůzí, protože už při prvním schvalování se pro novelu vyslovilo 135 poslanců, což je dostatečný počet hlasů.

Diskuse o předloženém návrhu vedená v Senátu se týkala především toho, že není možné požadovat odpovědnost za chování třetích osob po provozovateli. Zazněly i názory, že státní orgány by měly usilovat o postih konkrétního pachatele přestupku v terénu a ne pouze vyhodnocovat záznamy radarů a kamer v kancelářích. Podle senátora Víchy (ČSSD) by úpravu využíval každý, protože by stačilo zaplatit pokutu a nebyly by uděleny trestné body.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) obhajoval novelu tím, že postih provozovatele by byl vždy nižší než postih skutečného pochatele přestupku. Navrhovaná úprava se má týkat pouze přestupků za nedovolené zastavení a těch přestupků, které byly zachyceny automatickým záznamovým zařízením.

Ondřej Láník
Diskuze (163)
26. 7. 2011 20:40
Re: Dotaz
Ano. To vím, ale mám obavu (ano, skeptik :-) ), že tím bude zjednodušeno plnění požadovaných výsledků a ten další krok, přesun k řešení závažnějších přestupků již nenastane. ;-\
26. 7. 2011 20:03
Re: SANÁTNÍ ESO
Chudák ukrivdený občan. A kto robí tie zákony? Tiež len občania. Že ich robia len pre nás a nie aj pre seba, je naša chyba. My im to umožňujeme. Každopádne aj zlý zákon je zákon a pokiaľ je platný, je nutné ho dodržiavať. Obkecať všetko vie každý, ale zabúda pritom na seba a vlastné pričinenie a zodpovednosť.
26. 7. 2011 19:59
Re: SANÁTNÍ ESO
1. Never tomu.
2. Nie všetky? Nesranduj.
3. Výplod naivného mozgu, raz na to môžeš doplatiť, a škaredo, a nie iba ty.
4. Absolútna blbosť.
Avatar - Guttalax
26. 7. 2011 18:17
poznámka
;-) Už aby to platilo. To bude po úřadech kvíkotu.K těm městským okruhům. CHybí zde proměnné značení rychlosti-viz třeba Mnichov. Pokud bude cesta volná,nevidím důvod proč jet 70km/h. Ale na druhé straně ,když bude silnice přetížená,tak snížit i pod 50.Tím by se mnohé vyřešilo.Když mají všude špiclovské kamery,tak by mohli rychlost upravovat třeba i z vyhřátého kanclu.Ale k problému osoby blízké. Když mě předvolají a ukáží jasný přestupek mého vozu,tak bez keců zaplatím a uznám chybu.Jak si to uděláte vy je jen váš problém! :-!
Avatar - Emel
26. 7. 2011 16:16
Re: Dotaz
Novela se dotýká jen nevýznamných přestupků, kde je cílem zjednodušit administrativu... snad se tím Policii uvolní ruce pro systémové řešení závažnějších věcí.