Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric dodává trolejbusy do Bulharska

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Společnost Škoda Electric se významně podílela na výrobě nových trolejbusů pro bulharské město Pleven.

Společnost Škoda Electric dodala do Bulharska již více než 500 trolejbusů. Prozatím poslední dodávku představuje celkem čtrnáct nových nízkopodlažních vozidel, z nichž ta poslední se v Plevenu objevila na přelomu srpna a září.

„Díky tomu, že trolejbusy disponují trakčními bateriemi, budou moci jezdit i v místech, kde není trolejové vedení,“ připomíná flexibilitu vozů obchodní ředitel Škody Electric Petr Kasenčák. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku.

Škoda Electric je v Bulharsku dlouhodobě úspěšná. V ulicích bulharského města Pleven jezdí už od roku 2014 čtyřicet nových trolejbusů vyrobených plzeňskou společností.

Dalších šedesát vozů z této zakázky jezdí vedle Plevenu také v Burgasu, Varně a Stare Zagoře. Tato vozidla nabízejí zvýšení komfort pro cestující, výkonnou klimatizaci a moderní audiovizuální systém.

Plzeňská Škodovka dodala rovněž do bulharského hlavního města Sofie v posledních letech padesát nízkopodlažních kloubových vozidel typu Škoda 27 Tr s celkovou délkou 18.000 mm za 700 milionů korun.

Od roku 2010 zde navíc slouží ke spokojenosti dopravce i cestujících třicet dalších trolejbusů typu 26 Tr. Tato vozidla s celkovou délkou 12.000 mm stejně jako delší model 27 Tr využívají karoserie městských autobusů polské značky Solaris.

Škoda Electric je největším evropským výrobcem trolejbusů. Za dobu existence trolejbusové výroby dodala na tuzemský i zahraniční trh více než 14 tisíc trolejbusů. Kromě tradičního vývoje a výroby trolejbusů nabízí Škoda Electric několik typů nových bateriových elektrobusů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
17. 9. 2018 19:45
Re: Vážně?
hahaha >:D u nás se jezdí starými busy, protože to je předražená jak prase, ale v bulharsku, kde je bída, tam maj určitě spešl price od škodovky >:D
17. 9. 2018 19:07
Vážně?
Vážně se tu dočítáme, že škodovka byla schopna vyrobit trolejbus? Taky Vám to přijde jako další naprosto marná snaha o zviditelnění? Proč se nikde nepíše, jak je škodovka neschopná vymyslet něco nového už pěknou řádku let? Tohle je už zkrátka moc, co si o tom myslíte?