Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko předstihlo Česko, loni vyrobilo nejvíc aut na obyvatele

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
V absolutním vyjádření bylo v roce 2010 větším výrobcem Česko, produkce na Slovensku ale rostla rychleji.

Slovensko bylo loni v přepočtu na obyvatele největším producentem osobních vozidel na světě. Česko skončilo na druhém místě, v obou zemích se minulý rok vyrobilo více než 100 vozidel na 1000 obyvatel. Vyplývá to z analýzy slovenské UniCredit Bank.

V absolutním vyjádření bylo v roce 2010 větším výrobcem Česko, podle statistik mezinárodní organizace výrobců automobilů OICA tam stoupla produkce vozidel o 9,5 procenta na 1,07 milionu aut.

Produkce na Slovensku rostla rychleji, o téměř 21 procent na 557.000 vozidel. V obou zemích působí tři automobilky. Stovky tisíc vozidel se vyrábějí také v Polsku, Rumunsku, Slovinsku a Maďarsku.

"Z hlediska automobilového průmyslu zůstává region střední Evropy nadále atraktivní. Kromě nízké ceny práce, také díky své geografické poloze nebo husté síti dodavatelů. I vzhledem na už ohlášené zvýšení produkčních kapacit očekáváme, že význam regionu na produkci osobních aut v Evropě by se měl v následujících letech opět zvyšovat," uvedli ekonomové banky.

Sílu naopak ztrácí tradiční automobilové velmoci jako Belgie nebo Spojené státy. "Zatímco v roce 2002 se v Belgii vyrobilo více než milion nových osobních vozidel, loni to bylo už jen 314.000. Ze necelé desetiletí se tak produkce osobních aut v Belgii snížila o 70 procent," píše se v analýze. USA zas vyrábějí v přepočtu na obyvatele méně automobilů než jeho sousedi, Kanada a Mexiko.

Celosvětová produkce osobních vozidel se podle analytiků loni zotavila z předchozího krizového roku a stoupla o 22 procent na více než 58 milionů aut. Největšími výrobci byly Čína, Japonsko a Německo.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
27. 3. 2011 15:53
Re: Jo Jo kdyby Cesi nezruinovali prumysl
nechaj ho tak, na neho nereagovat je najlepsie..
27. 3. 2011 15:46
Re: .
Robis nam tu len ostudu ty uboziak.
27. 3. 2011 10:44
Re: Jo Jo kdyby Cesi nezruinovali prumysl
Že na toho dementa vôbec reaguješ. Divím sa redakcii, že ho už dávno nezabanovali.
26. 3. 2011 22:22
Re: Jo Jo kdyby Cesi nezruinovali prumysl
Este nedavno, si tu prezentoval proticeske nazory a dnes uz aj mluvis...