Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Soud: Volant může být v EU na levé i pravé straně automobilu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Volant se v členských zemích Evropské unie může nacházet v levé i pravé části automobilu bez ohledu na to, po které straně silnice se v daném státu jezdí. Rozhodl o tom dnes podle agentury DPA Evropský soudní dvůr.

Rozhodnutí se týkalo předpisů v Polsku a Litvě, podle kterých je podmínkou registrace automobilů v těchto zemích umístění volantu na levé straně. Evropská komise podala kvůli těmto předpisům žalobu, protože podle ní omezují volný pohyb zboží.

Evropský soudní dvůr dnes předpisy označil za protiprávní. Polsku a Litvě, kde se jezdí po pravé straně silnice, se prý nepodařilo prokázat, že umístnění volantu na pravé straně by mělo negativní dopad na bezpečnost dopravy, píše DPA.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
25. 3. 2014 21:40
Re: ČR
Každopádně jestli to schválili je to pitomost,, Jak muže auto dovezené z uk - pravostranným řízením jezdit u nás (tím ted myslím kdekoliv v EU) po prave straně?! Když budu chtít předjet auto, nemám šanci, zbytečně riskovat :no: nechápu....iinak co se týče naší republiky tam je to tak, že auto se dá přihlásit jako věc tím, že bude to auto řídit pouze jenom 1 osoba, ta co je nato napsaná, vím že to platilo, nevím jak je to ted, ci se neco zmenilo
Avatar - PlumJelinek
20. 3. 2014 17:53
ČR
Není to u nás taky tak?