Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Španělská armáda a USAF testují elektrické motobiky Bultaco Brinco

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Letecké základna Morón v Seville se stala místem testování elektrických motobiků značky Bultaco zástupci španělské armády.

Španělská značka Bultaco se od roku 2014 věnuje vývoji a výrobě čistě elektřinou poháněných jednostopých strojů a zástupci její současné produkce i prototypy připravovaných modelů byly v první polovině letošního dubna testovány zástupci ozbrojených a bezpečnostních sil.

Testů elektrických motobiků na letecké základně Morón se účastnili mimo jiné členové vojenské jednotky pro nouzové operace, zástupci španělského letectva, námořnictva, policie a dokonce i zde sídlící zástupci leteckých sil Spojených států amerických (USAF) a US Marine Corps.

Elektrické motobiky v armádní a policejních službách mohou na první pohled působit poněkud směšně, ale ve skutečnosti pro ně mohou být velmi vhodné, což potvrdili i vojáci a policisté, kteří měli možnost si je vyzkoušet.

V případě armády se totiž nemusí nutně jednat o jejich bojové nasazení, ale například právě na leteckých základnách jejich služby ocení zdejší personál, který k pohybu po nich poměrně hojně využívá klasická jízdní kola. V policejních službách pak mohou být díky své obratnosti vhodné pro hlídkovou službu.

Bultaco je jednou z mála španělských motocyklových značek, které se proslavily i za hranicemi své země. V roce 1958 ji založil bývaly ředitel společnosti Montesa Francesco „Paco“ Bultó a v následujících dvaceti letech se proslavila v motokrosu, enduru a trialu, ale na počátku osmdesátých let s výrobou motorek skončila.

Na přelomu dvacátého a jednadvacátého století se jméno Bultaco objevilo na trialových strojích Sherco, ale již v roce 2001 zmizelo ze scény.

Nejnovější návrat značky Bultaco mezi aktivní společnosti se pro veřejnost začal odehrávat v roce 2014. Tehdy bylo oznámeno použití slavného jména pro novou firmu. Ta zůstává sice v jedné stopě, ale sází čistě na elektrický pohon a v současnosti nabízí elektrický motobike Brinco v několika verzích od čistě terénních až po silniční.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)