Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německo: Staré časy v novém rouše

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Severní pobřeží NDR dávalo jednu z mála příležitostí jak z ČSSR navštívit moře. Navíc nejbližší. Co si takhle vzpomenout na dobu před 25 lety a dětem ukázat, jaké vlny a chlad jsme jako děti museli vydržet my?

Baltské pobřeží má zvláštní půvab. Přes své takřka neustálé větry a studené moře (v létě max. 20 stupňů Celsia) i díky takřka nekonečným plážím s tunami jemného písku oslovuje stále miliony turistů. Přírodní podmínky se nezměnily, ovšem zázemí a skladba návštěvníků jsou jiné. Pobřežní městečka zkrásněla, hotely a penziony se modernizovaly. Z největšího německého ostrova (souostroví) Rujána, na který se nyní dostanete přes nový most u Stralsundu klenoucí se až 50 m nad hladinou, se stalo opět středisko movitých. Služby jsou lepší, ceny a počty plážových košíků vyšší a jejich pronájem již není zdarma. Hotely jsou dost drahé, ale zejména ve vnitrozemí najdete lepší podmínky. Dostatek je však cenově přijatelných kempů. Mimochodem z žádného místa na Rujáně prý nemáte k moři více než sedm kilometrů.

Německy úhledná a čistá městečka a města se všeobecně zvedla, nesrovnatelná s minulostí je i nabídka různých zážitků. V přístavu Sassnitz můžete navštívit vyřazenou britskou ponorku, ve Stralsundu k Deutsches Meersmuseu na přístavním ostrově přibylo supermoderní Ozeaneum, které se prezentuje jako největší „okno“ do prostředí severních evropských moří. Největší akvária mají „výlohy“ 17 x 9 m! Nechybí ani podvodní tunel. V největší místnosti přes čtyři patra budovy jsou dokonalé modely kytovců v životních velikostech. Není ani divu, že vstupenka přijde dospělého na 14 eur.

Při návštěvě Rujány máte několik „povinných“ zastávek. Patří mezi ně křídové útesy, které jsou nejpohlednější z paluby vyhlídkových lodí. Všechny plují pod 118 m vysoký útes Königsstuhl, který si lze prohlédnout z vyhlídky (6 eur), kam se dostanete autem. Pěší to mají po 12kilometrové procházce ze Sassnitzu zadarmo. Mezi vyhlídkou a pláží je 400 schodů. Rozhodně se vyplatí u Binzu vidět také pomník masové rekreace Prora, z jehož jedné části je Jugendherberk a další se proměňuje na luxusní rekreační byty. Ve Stralsundu bude pro Čechy, kterých se tu možná z nostalgie objevuje čím dál tím víc, příjemným překvapením restaurace Zlatá Praha v rohovém domě ve zdejším přístavu. Žádná Goldene Prag, ale Zlatá Praha s českou kuchyní a českou rodinnou posádkou v čele se šéfkuchařem Jaroslavem Lalákem. Aby nebyl překvapením konec, „böhmische küche“ si oblíbila zejména místní klientela.

Tip na výlet: Z majáku Arkona vidíte i na Skandinávii

Kdysi se zde nacházelo staroslovanské sídliště s chrámem boha Svantovíta, uctívaného polabskými Slovany. Jeho dřevěnou sochu dánský král Valdemar I. po dobytí hradiště nechal rozřezat a spálit (1168). Existuje ale její novodobá verze.

Dnes tu stojí na cca 45 m vysoké vyvýšenině maják (35 m). Ten představuje neodmyslitelné místo zastavení pro většinu turistů, kteří se vydají na Rujánu. Rozhled z jeho vrcholu, odkud světlo varovalo lodníky, totiž za fyzickou námahu (150 schodů) a tři eura rozhodně stojí. Mimochodem majáky (jednou je to bývalá zaměřovací věž) jsou tu tři a všechny zpřístupněny. Kromě pozůstatků staroslovanských valů tu přežily i „památky“ na armádu NDR, viditelné jsou vstupy do podzemních bunkrů jejího tajného velitelského stanoviště. Oblast mysu Arkona nabízí pod majákem také krásná místa ke koupání. Vedle typických písečných pláží tu najdete i travnatá místečka a populární jsou tu velké placaté balvany při vstupu do vody. Voda je však jako všude na Rujáně jen pro milovníky chladných koupelí a otužilce.

autotip autotip

Strom ve věži

Stezku korunami stromů najdete nedaleko města Binz a areálu Prora. Stala se součástí zdejšího Centra přírodního dědictví o rozloze 1900 ha. Celou tu oblast i mnoho vzdálenějších míst plochého ostrova přehlédnete z věže, kterou postavili na „kopci“ vysokém 40 m. Věž jeho výšku zdvojnásobila.

Zajímavým detailem je zachovalý vzrostlý buk uprostřed stavby, na jejíž vrchol se dostanete 600 m dlouhou spirálovitou rampou. Bezbariérové přístupové cesty měří dohromady 1250 m. Součástí je i moderní ekologické centrum.

autotip autotip

Cesta z Prahy
Vzdálenost/čas/PHM Binz 655 km, 07:00, 39,5 l/1285 Kč*
 Rostock 605 km, 06:30, 36 l/1070 Kč*
Mýto/známka/tunely bez poplatků
Ubytování**
Hotel *** od 15 500 Kč
Apartmán od 11 000 Kč
Kemp od 6500 Kč
*Počítáno s cenou 32,50 Kč/l, **Rodina 2+2, týden, U Rostocku je placený tunel pod městem – 2,40 eur za osobní automobil.

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)