Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stát by mohl přispívat na ekologickou likvidaci vozidel

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Stát by mohl v budoucnu přispívat na ekologickou likvidaci vozidel, aby nekončila na skládkách nebo ve sběrnách šrotu.

Vládě chce příspěvek ve druhé polovině roku navrhnout expertní skupina při ministerstvu průmyslu a obchodu v rámci balíčku opatření na podporu obnovy vozového parku. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

"Příspěvek by měl být o něco málo vyšší, než když někdo vozidlo rozebírá a dává do kovošrotu," uvedl Šípek. Částka by byla závislá na typu vozidla a na konci jeho životnosti by činila mezi 2000 a 3000 Kč.

Vláda se již v minulosti návrhy zástupců automobilek zabývala, ale kromě obecné deklarace žádná konkrétní opatření nepřijala. Sdružení proto chce v rámci expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu prosadit přijetí opatření středně a dlouhodobého charakteru. Mezi další zvažovaná opatření patří systém malusů a bonusů při nákupu nového vozu nebo zavedení silniční daně pro všechna vozidla. Částečně se již začaly vytvářet nízkoemisní zóny v centrech měst.

Česko má kvůli nedostatečné obnově dlouhodobě jeden z nejstarších vozových parků v Evropě. Průměrné stáří zaregistrovaných osobních aut se pohybuje těsně pod 14 lety. Kvůli růstu podílu aut starších deseti let je v současnosti situace horší než v roce 2000, kdy bylo v registru o 1,2 milionu vozů méně. Na konci loňského roku bylo v registru vozidel 4,6 milionu osobních aut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
5. 6. 2012 11:10
Re: To jsou zase nápady,
:yes:
5. 6. 2012 11:09
Re: STK
Omyl nový vozový park bude jen tehdy pokud na to lidi budou mít peníze. Emisní kontrola je jen naprosto zbytečná šaškárna. Starý auta vymírají přirozenou cestou stárnutí a jsou nahrazovány novými. Na tomto 100 let trvajícím koloběhu netřeba nic dál vymejšlet.
Avatar - White_line
5. 6. 2012 08:40
české šrotvné :D
Jojo, všude jinde dostávali šrotovné desítky tisíc a my dostaneme 2 - 3 tis >:D
5. 6. 2012 08:34
Re: STK
Jojo. Jasne ze reseni je jednoduche, ale proc to udelat tak.... to radsi ti chytraci budou vymyslet dalsi dane a ko..tiny >:-[]
4. 6. 2012 23:22
To jsou zase nápady,
že by jeden blil. Oni snad nemají mozek. Přece když u nás je tak slabá kupní síla neustále podrývaná extrémní korupcí a nehorázným zdaněním, čemu se diví? Jak si má na nový auto našetřit člověk s 12 čistýho? Ten je rád, že má rezavou Felicii.
Chybí peníze, miliardy zbytečně mizí - místo aby tvrdě šli proti korupci, vše zametají pod koberec a jen zvyšují daně. Myslí si, že někoho přesvědčí ke koupi nového auta, když mu milostivě z jeho daní přispějí 2000 na likvidaci starého? Vždyť jen přihlášení auta bude od příštího měsíce stát 1400 Kč.
Já už ani nechci slyšet, co tahle zlodějská banda ještě vymyslí, než si dostatečně nakrade a předá vládu zase jiné partaji.