Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stát zřejmě ponechá Tatru svému osudu

Petr Bambas
Diskuze (16)

Slavná kopřivnická automobilka Tatra, která se může čerstvě pyšnit druhým místem z posledního ročníku Rallye Dakar, se nedočká finanční pomoci od státu. Začátkem roku 2002 se začalo blýskat na lepší časy, protože Tatrovku získala americká společnost SDC International, která se snažila chod firmy oživit. V posledních týdnech ale vše nasvědčuje tomu, že se to Američanům nepodařilo – automobilka tak loňský rok ukončí se ztrátou několika desítek milionů korun.

V loňském roce Tatrovce nenahrál ani neuskutečněný prodej do Ruska, kam mělo být vyvezeno 90 ks aut, většina z nich přitom nebyla do dnešního dne prodána ani nikomu jinému. Tatra přesto v roce 2002 prodala 1678 nákladních aut, což je o 74 kusů více, než v roce předchozím.

Na spekulace o záchraně „českého automobilového stříbra“, které se v souvislosti s možných krachem firmy začaly vynořovat, však obratem zareagoval ministr průmyslu Jiří Rusnok, když popřel informace o jakékoli pomoci státu. Podle něj nemůže stát pomáhat všem soukromým firmám, které se momentálně nacházejí v tísni a Tatra Kopřivnice v této souvislosti není výjimkou.

Jediný způsob jak by státní pokladna mohla částečně přispět k záchraně Tatrovky je podpora regionu Kopřivnicka. Právě o tom bude starosta Kopřivnice Jiří Tichánek jednat s ministrem průmyslu Rusnokem pozítří. Město a Tatra jsou totiž podle starosty spojité nádoby a výrazné propouštění z automobilky by pro město znamenalo pohromu.

Petr Bambas
Diskuze (16)