Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Supersportovní Ultima Evolution přidává výkon i styl (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Letošní novinka britské automobilky Ultima Sports nabízí podobně jako její předchůdci extrémní výkony, které má nyní doplňovat i notná dávka exkluzivity.

Ultima Evolution byla sice odhalena již letos na jaře, ale teprve nyní její výrobce vypustil do světa první oficiální video, které představuje tento britský supersport s americkým srdcem staticky i v akci. A nechává zaznít jeho osmiválec.

Kořeny automobilky Ultima Sports sahají až do první poloviny osmdesátých let, kdy vzniklo kupé Mk1. Tento stroj silně inspirovaný prototypy Skupiny C a poháněný šestiválcem z Renaultu 30 stál na počátku linie supersportovních vozů, jejímž aktuálním vyvrcholením je model Evolution. Ten jako Coupe a Convertible přímo navazuje na populární GTR a Can-Am.

Základem je důkladně zmodernizovaný trubkový prostorový rám, v němž jsou uloženy všechny mechanické skupiny, které kryje karoserie z GRP (skleněným vláknem vyztuženého plastu) s doplňky z uhlíkových vláken.

Před zadní nápravou poháněnou prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky Porsche je uložen atmosférický vidlicový osmiválec Chevrolet o objemu 6,8 l, který sice v základním provedení nabízí nijak extrémně oslnivých 261 kW (355 k), ale na opačném konci palety patnácti výkonových provedení stojí 760 kW (1034 k). Ty doplňuje točivý moment 1246 N.m.

Kupé se v nejvýkonnější verzi s přeplňovaným motorem může pochlubit velmi sympatickou hodnotou hmotnosti v podobě 950 kg, kterou doplňují kompaktní rozměry (délka 4000 mm, šířka 1850 mm a výška pouhých 1070 mm).

Ultima Evolution je ve svém vrcholném provedení schopná vystřelit z 0 na 96 km/h za pouhých 2,3 s a akceleraci z 0 na 160 km/h zvládne za 4,9 s. Maximální rychlost se pak má pohybovat nad 386 km/h a disciplínu 0 – 160 km/h – 0 zvládne za 8,8 s.

Při srovnání s předchozími modely nemá Evolution působit tak spartánským dojmem, o což se postará čalounění kůží a Alcantarou v kombinaci s prvky z uhlíkových vláken. Výbava zahrnuje mimo jiné parkovací senzory a kameru, klimatizaci a multimediální systém s navigací.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)