Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TechArt se neštítí hybridů, vyvinul posilu pro Porsche Panamera

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
TechArt se v Essenu pochlubí power kitem Techtronic pro hybridní porsche. Představuje jej na kombíku Panamera Sport Turismo.

Ladit hybridní auta? Ještě před pár lety absurdní záležitost, nyní nic zvláštního. A s elektromotory se budeme i v „obyčejných“ vozech setkávat stále častěji. Nicméně němečtí TechArt se nezbývají tuningem nějakých mainstreamových aut, soustředí se ji6 od roku 1987 na značku Porsche a představovat je by bylo nošením dříví do lesa.

Co je v Leonbergu nedaleko Stuttgartu nového? Blíží se další ročník prestižní Motor Show pro změnu v Essenu, takže si firma přichystala mimo jiné i upgrade Panamery Turbo S E-Hybrid v karoserii Sport Turismo. Demonstruje na ní nové posílení Techtronic, které je právě určeno hybridům.

Srdcem je stále zážehová čtyřlitrový vidlicový osmiválec s dvojicí turbodmychadel a samozřejmě i elektromotor. Inženýři se při vývoji Techtronicu snažili o lepší sladění obou pohonných jednotek. A nejen to... Výkon celého systému stoupl oproti sérii o 90 koní, z 680 na 770 k, tedy z 500 na 566 kW. Točivý moment pak vylétl o 130 N.m, z 850 na 980. Po zásahu je porsche pro čtyři ve zrychlení z klidu na stovku o 0,2 s rychlejší, zvládne ji z klidu za 3,2 s. No a na německých dálnicích, tam, kde se to ještě smí, se rozjede až na 316 km/h místo 310.

TechArt pro hybridní Panameru nabízí vlastní výfuk s klapkou, který vyluzuje opravdu hluboké tóny, je opravdu pro fajnšmekry, jde o systém se čtyřmi titanovými koncovkami a karbonovým povlakem.

V optickém balíčku GrandGT přidává kapotu z uhlíkových vláken, rozšířené blatníky, nástavce prahů i samotný rozchod kol. Zádi dominuje svébytný difuzor a větrací štěrbiny v nárazníku... Zaujmou svítivě zelená kola Formula V, která mají 22 palců a TechArt je dodává i pro Cayenne. Jistě, barev je k dispozici více, ale tenhle jedovatý odstín s názvem Acid Green znamená, že hybridní auto je zkrátka „zelené“, i když si o tomto faktu můžeme myslet cokoliv. Linky kromě černých a bílých najdeme i na stříbrné karoserii.

Výrazná barva pokračuje navíc také v kokpitu na prošívání sedaček a voliči jízdních režimů pod volantem. Pedály jsou hliníkové, prahy podsvícené s patřičnými nápisy, ladiči se za svou práci nemusejí stydět. Vlastní tříramenný volant může být pokryt kůží, uhlíkovými vlákny i umělým semišem, záleží na konkrétním přání. Exemplář GrandGT na sadě firemních snímků má číslo 035, což dokazuje štítek na středové konzole.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)