Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Hyundai Genesis Coupe 3,8 AT – Automaticky bokem

Aleš Jungmann
Diskuze (62)
Silná korejská šestiválcová zadokolka je v testu podruhé; tentokráte s automatem. Nabízí stejnou porci zábavy?

Představovat Genesis fandům zábavy za volantem je naprosto zbytečné. Tahle relativně levná zadokolka dokáže jet rychlostí až 240 km/h a pod kapotou může mít veliký atmosférický šestiválec. Navíc hodně ráda kroutí boky. A to z ní dělá v určitých kruzích hvězdu.

Ke druhému testu však dorazila vybavená ne šestistupňovým manuálem, ale automatem se stejným počtem převodů. V technických datech si přečteme, že tato verze má mít o jednu desetinu lepší zrychlení z klidu na 100 km/h a dokonce i nižší spotřebu než v případě manuálu. To zní slibně, navíc příplatek za automat je přijatelných 40 tisíc Kč.

Motor s velkým objemem

Pod dlouhou přední kapotou našeho Genesisu dřímá velký vidlicový šestiválec. Jeho objem 3,8 litru z něho v současné době dělá téměř rekordmana, potkat větší benzinový šestiválec v osobním autě je hodně složité. Čtyřlitrové šestiválce v Grandu Cherokee (nebo Mustangu) už jsou minulostí, narazit na něj však můžete například u Toyoty Land Cruiser. Downsizing zatím velké šestiválcové atmosféry nezlikvidoval.

Výkon 223 kW při 6.300 otáčkách je slušný, na druhou stranu před dvaceti lety se po evropských silnicích prohánělo BMW M5 se stejným objemem i počtem válců o výkonu 250 kW. Vím, emisní limity, nesrovnatelná cena, původ v motorsportu, um motorářů z BMW...to já jen tak, kvůli zpestření.

U motoru zůstaneme ještě chvíli, protože právě motor je dle mého názoru jedním ze tří argumentů, proč si Genesis máte koupit. Pravda, není tak pružný jak by asi mohl být (ne, s M5 už jej znovu porovnávat nehodlám), avšak ve středních otáčkách vám to bohatě vynahradí. Do tří a půl tisíc si hluboce pobrukuje, nenechte se však ukolébat. Mezi třemi a půl a pěti tisíci rozpoutá nádherné sonorní peklo, které si budete chtít vychutnávat znovu a znovu. Tak trochu jako když celý den na střelnici střílíte z revolveru a pak vám najednou půjčí samopal – v těchto otáčkách je projev motoru opravdu o tolik lepší, zdravější, hudebnější...prostě jedním slovem dokonalejší.

Co se ale děje pak? Bohužel, pak si motor bere krátký oddechový čas. Mezi pěti a šesti tisíci je projev znatelně plošší a negraduje tak jak by měl. Stoupáme otáčkoměrem dál, až na úroveň šestky. Zazněla siréna, oddechový čas právě skončil, šestiválec nabírá druhý dech a energicky pádí až k omezovači před sedmi tisíci. Z motoru mám stále lehký pocit neohrabanosti, takový ten hlad po otáčkách zde prostě není, avšak když si s nohou na podlaze chvíli počkáte, zarazí vás do sedadel silou dřevorubce. Čas od času si postěžujeme, že ten či onen motor nemá špičku. No, tak tenhle jí má, jen je potřeba nenechat se ošálit a vytrvat.

Točivý moment 361 Nm vrcholí při 4.700 otáčkách, nabízí však dostatek síly na letargické flákání po městě bez nutnosti motor vytočit nad dva a půl tisíce otáček. Všimli jsme si krátkých převodů, jednička a dvojka jsou hodně nakrátko naladěné a tak na vytočenou dvojku s Genesisem nepojedete více než lehce přes 90 km/h. To úzce souvisí s kapitolou, která přijde až za chvíli. Ještě si totiž musím postěžovat na převodovku a pochválit spotřebu.

Jde to i za málo

Na to, že řazení je i u řady sportovních aut s automatickou převodovkou nelogicky prohozené (vyšší stupně se řadí pohybem dopředu, nižší dozadu) jsme si už pomalu zvykli, nadávat na to však rozhodně nepřestaneme. Kdo vymyslel, že při brzdění před zatáčkou musí řidič přitahovat páku k sobě, zatímco po průjezdu, kdy je tlačen silným motorem do sedadla, zase cvakávoličem dopředu? Určitě nikdo kdo rád jezdí rychle. Ale dobrá, u Genesisu to může být skoro jedno, vždyť jsou tu pádélka.

Přesněji řečeno, jsou tu jen když páku voliče vychýlíte doprava, do správné polohy pro manuální řazení. V normálním režimu „D“, když například dojedete pomalejší auto a rychle se rozhodnete předjet, pádla neposlouchají. Přitáhnete levé, čekáte podřazení a ono...nic. Proč? Nevím.

Rychlost i logika řazení je v průměru běžných převodovek s měničem, osadit Genesis třeba osmistupňovým ZF (když už ne rovnou dvouspojkou), byl by výsledek hodně zajímavý. Ačkoliv nemám kdovíjak velká chodidla (43), občas jsem cítil, že by odkládací plošinka pro levou nohu mohla být větší – zvlášť když se o ní chcete nohou zapřít při ostřejší jízdě.

Kdo říká, že velké atmosféry vás sežerou zaživa, ten se mýlí. Ano, při sportovní jízdě jezdí Genesis za 15 až 20 litrů, ale to je opravdu extrém. Běžně se s Genesisem dá žít za 12 litrů a rozhodně nejde o tichou domácnost. Při rychlosti 100 km/h točí motor na šestku 2.300 otáček a spotřeba se ustálila na 7,9 litrech Naturalu, zrychlení na 130 km/h přinese nárůst otáček lehce pod hranici tří tisíc a spotřeba poskočí na 9,3 l. Hrůza? Děs? Jak vidíte, nikoliv.

Drift King Automatic

A konečně je tu odstavec, kvůli kterému si tento test přečte řada mladých řidičů. Hlavně tedy za pár let, protože ne každý náctiletý fanda rychlých kol a jízdy bokem našetří při letní brigádě 869.990,- Kč na Genesis 3,8 V6 s automatem. Ale za nějaké čtyři roky klesne cena (ať se vám to líbí nebo ne, pořád jde o Hyundai) na třetinu a to už začíná být zajímavější.

Druhá věc, kvůli které byste si Genesis měli koupit, je jeho neskutečně živý zadek. Stačí přidat plyn v zatáčce a ať je sucho nebo mokro, záď auta vás začne okamžitě předbíhat. Jak už bylo zmíněno, může za to i převodovka, která zádní kola na nízké stupně motoru pomáhá efektivně utrhnout. Řízení je dostatečně přesné a komunikativní na to, abyste se s autem sžili a začali projíždět všechny možné zatáčky dveřmi napřed. A když zaprší? To si raději nepřejte vidět ten tanec. Díky dlouhému rozvoru ale auto není zákeřné a dává řidiči dostatek času na korekce volantem.

Jako učební pomůcka je Genesis skvělý. Má silný motor, samosvor, přijatelnou spotřebu. Nevýhodou je, že aby bylo auto takhle živé, bude ho to něco stát. V tomhle případě jde o nižší přilnavost zadní nápravy, která dělá problémy při vyšších rychlostech. Okresky ve vysokém tempu nebudou nejoblíbenější kratochvílí Genesisu, podvozek v tu chvíli přestává být nad věcí a řidič začíná být trochu nejistý.

Třetím hlavním argumentem pro nákup Genesisu je poměr cena/výkon, u nových aut téměř bez konkurenční. Pokud nemáte vnitřní problém s tím, že zaplatíte za Hyundai i 800 a více tisíc, tak následujte instinkt. Překvapivě dostanete i docela slušnou dávku image, hlavně mezi středoškoláky. Ale to k autům jako je Genesis prostě patří.

V testu šlo mimo jiné o to zjistit, zda automat nesebere Genesisu něco z jeho rozdováděné povahy. Nesebere. Když se s automatem sžijete, budete si užívat skoro úplně stejně jako s manuálem. Ba co víc, oproti verzi s dvoulitrovým přeplňovaným čtyřválcem s manuálem (ano, i jeho test si budete moci přečíst) mají brzdy znatelně jemnější a lépe dávkovatelný nástup, byť účinek je srovnatelný.

A závěr?

Existují dva pohledy na tento vůz a upřímně nevím, jaký je ten správný. Jeden říká, že jde o relativně levnou, silnou korejskou hračku, která vás brzo přestane bavit, ten druhý že jde o skvělou nabídku ke koupi šmrncovního a velmi zábavného auta (nejen) na nedělní ráno.

A nebo víte co? Pravda bude ležet uprostřed, tak jak už to bývá. Genesis má pár much, celkově však nabízí nebezpečně přitažlivý koktejl zábavy, výbavy a dobré ceny.

Bojím se ale, že jeho majitel nikdy nebude chodit hladit jeho kapotu do garáže, nebude pečlivě kontrolovat každý centimetr laku a nenechá si ho na dožití jako auto co bude jednou pyšně ukazovat svým vnoučkům. Jde to říct komplikovaně a nebo také velmi prostě: bojím se, že Genesis nemá duši.

První cena vozu 769.900,- Kč (2,0 TCI RS, 154 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 829.990,- Kč (3,8 V6 RS , 223 kW)
Základní cena testovaného vozu 869.990,- Kč (3,8 V6 RS AT , 223 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 884.990,- Kč (3,8 V6 RS AT , 223 kW)

Plusy

  • Jízdní vlastnosti a ovladatelnost
  • Účinné brzdy s dobrým dávkováním
  • Slušný jízdní komfort
  • Komfortní sedadla s dobrým vedením
  • Bohatá výbava a nízká cena

Mínusy

  • Málo místa na zadních sedadlech
  • Neklid na nerovnostech
  • Nepříliš dobrá pružnost motoru
  • Pádla nefungují na „D“
Aleš Jungmann
Diskuze (62)
Hyundai Genesis Coupe 3,8 AT
Cena základní sestavy 869 990 Kč
Výbava základní sestavy Airbag řidiče a spolujezdce, aktivní přední opěrky hlavy, antiblokovací brzdový systém ABS + elektronický rozdělovač brzdné síly EBD, boční aribagy, brzdový asistent HBA, elektronický stabilizační systém ESP, okenní airbagy pro všechny řady sedadel, protiprokluzový systém TCS, úchyty pro dětskou sedačku (Isofix), disky kol z lehkých slitin, dojezdová rezerva, přední mlhové světlomety, vnější zrcátka v barvě vozu se směrovkami, zadní samosvorný diferenciál, zadní spojler, výškově nastavitelné sedadlo řidiče s bederní opěrkou, automatická klimatizace, automatické světlomety (světelný senzor), automatické uzamčení vozu při rozjezdu (aut. odemčení v případě nárazu), dálkově ovládané centrální zamykaní a alarm systém, el. nastavitelné sedadlo řidiče, el. ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, elektrické ovládání oken, elektricky sklopná vnější zrcátka, fixační síť zavazadlového prostoru, hliníkové pedály, inteligentní klíč a startování tlačítkem, kožené čalounění sedadel, kůží potažený volant a hlavice řadící páky, palubní počítač a ukazatel venkovní teploty, regulace osvětlení palubních přístrojů, rozšiřitelná sluneční clona s osvětlenými zrcátky, samostmívací vnitřní zrcátko, solární skla, středová opěrka rukou pro přední sedadla, tempomat, vyhřívání předního skla pod stěrači, vyhřívání předních sedadel, výškově nastavitelný volant, zadní parkovací čidla Kč
Cena testované sestavy 884 990 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza (15.000,-) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 3778
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 223 / 6300
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 361 / 4700 - 4700
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 240
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.3
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 14.8 / 7 / 9.9
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 332 / 0
Objem nádrže (l): 65
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1589 / 341
Rozměr pneu: 225/40 R19, 245/40 R19
Hyundai Genesis Coupe 3,8 AT
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4630
b) šířka (mm): 1865
c) výška (mm): 1385
d) rozvor (mm): 2520
e) rozchod vpředu (mm): 1599
f) rozchod vzadu (mm): 1615
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 940
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 820
k) šířka vpředu (mm): 1510
l) šířka vzadu (mm): 1450
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 660
výška opěradla vzadu (mm): 610
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
23. 2. 2014 10:23
Re: poklona
Lambda motory nemaji s Mitsubishi motory (nejspis myslis 6G75) designem nic moc spolecneho. HMC se puvodne, kdyz zacinal s vyvojem Lambda 3.3L, inspiroval motorem Nissan VQ35DE. Nicmene tento koncept byl velmi prepracovan a nezustal kamen na kameni.
Da se s cistym svedomim rict ze jde o puvodni HMC motor. Dnes pracuji upravenych 3.3L a 3.0L variantach s twinturbem a ratingem nad 500HP. Maji jit i do platformy Genesis. ;-)
28. 10. 2011 00:39
Re: poklona
Zajímalo by mě jak přesně ten motor převzali a co za úpravy na něm udělali. Jak tak na to koukám tak je to upravená 3,8 V6 GDI z Mitubishi Pajera. I ten jízdní projev by tomu naprosto odpovídal :-) Zajímavá idea vzít motor z Offu a namontovat ho do sporťáku.
Avatar - Ronault.
28. 10. 2011 00:38
Re: bodove hodnotenie
S objektivitou redaktorů problém není, navíc čti test, tam se dozvíš více než v těch číslech dole pod tabulkou. Přece není problém chápat psaný text. Problém je s objektivitou tvou.
27. 10. 2011 23:39
Re: bodove hodnotenie
Jak to suvisi s tym objektivnym hodnotenim redaktorov? Na druhu stranu... u Skody, podriadenej konzervativizmu ludovych auticok VW...to nehrozi...nedokaze to prevazat v kufri aspon 3 mechy cementu naraz...takze vsetko mimo, by bolo pozitivne prekvapenie...
Avatar - Ronault.
27. 10. 2011 22:33
Re: bodove hodnotenie
Iggy, Iggy, kdyby to mělo znak Škody, tak bys na to blil.