Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen Amarok 3.0 TDI V6 – Konečně se šestiválcem!

David Bureš
Diskuze (58)
Amarok se v rámci faceliftu dočkal radikálních změn pod kapotou, když čtyřválce nahradil šestiválcem. Má třílitr vůbec šanci zklamat?


Design, interiér


Pick-upy nejsou na starém kontinentu zrovna nejpopulárnější kategorií aut, mají ale stabilní klientelu, která se pro výrobce stává v době vyplňování posledních mezer na trhu stále zajímavější. I proto do segmentu nově zamířil Fiat a Renault, podobný krok chystá třeba také Mercedes. Volkswagen je prostřednictvím své divize pro užitkové vozy mezi pick-upy zastoupen od roku 2010, přičemž na novou konkurenci se rozhodl zareagovat ve velkém stylu: Amarok v rámci modernizace osadil šestiválcem! Jak s ním jezdí?

Zajímavostí přitom je, že Volkswagen šestiválcem nerozšířil evropskou nabídku Amaroku, ale kompletně jím nahradil stávající portfolio, čítající dosud výhradně dvoulitrové čtyřválce. Místo 2.0 TDI a 2.0 BiTDI tak nastupují tři výkonové verze vznětového šestiválce 3.0 TDI se 120, 150 a 165 kW.

Sám Volkswagen nasazení šestiválce oficiálně vysvětluje snahou o nabídnutí úsporného a spolehlivého motoru s vyšším točivým momentem, který zaujme zákazníky z různých koutů světa. Z kuloárů ale přicházejí informace, že skutečný důvod je jinde. Kauza Dieselgate dokázala, že dvoulitrový turbodiesel má v Amaroku velké potíže se splněním emisních norem, které musí řešit vstřikováním litrů močoviny. Její časté doplňování by se ale majitelům takového pracanta nelíbilo, a tak se v rámci faceliftu raději sáhlo po šestiválci. Ten sice AdBlue také potřebuje, rozhodně ale ne v takových galonech jako čtyřválec, a tak je pro nasazení v Amaroku vhodnější.

Inspirován osobními VW

Amarok se v rámci faceliftu nedočkal jen nového srdce, ale také přepracovaného vzhledu. V případě karoserie to znamená ostřeji řezané rysy ve stylu osobních volkswagenů. Proto zmizely kulaté mlhovky, proto je maska chladiče ozdobena novou mřížkou.

V případě vnějších tvarů ale nešlo jen o styl, designéři mysleli i na praktičnost, která je u těchto pracantů nejdůležitější vlastností. Nově tvarovaný nárazník tak vedle inovovaného stylu zaručuje i lepší nájezdový úhel, který dnes činí 29,5° (+1,5° oproti dosavadní verzi).

Výsledkem provedených změn je opravdu povedený automobil, který se neváhám označit za jeden z nejlépe vypadajících pick-upů na trhu. Možná není tak drsný jako Ford Ranger, styl SUV ale Amaroku sluší.

Co se týče kabiny, musí se evropští zájemci smířit s jedinou nabízenou možností, karoserií DoubleCab se dvěma páry dveří. Dvoudveřový SingleCab bude nabízen jen mimo Evropu, kde je o takovou verzi větší zájem. Jelikož je ale Amarok prezentován jakožto SUV v kabátě pick-upu, chybějící SingleCab v nabídce nijak nevadí.

Zpracováním i výbavou nadchne

Podobným směrem jako exteriér kráčel i interiér modernizovaného amaroku, také ten se inspiroval osobními volkswageny. Ve vodorovně orientované palubní desce tak byly kulaté výdechy ventilace nahrazeny hranatými, na vrchu středového panelu se objevila dotyková obrazovka multimediálního systému, starší ovladače pak byly nahrazeny modernějšími.

Osvěžení interiéru amaroku zásadně prospělo, vnitřek nyní působí značně moderněji než dosud. Navíc jeho výbava se dále přiblížila osobním autům. Velice nás nadchly přední sedačky ErgoComfort s elektrickým ovládáním a vyhříváním, které jsou slušně široké a velice pohodlné i na delších cestách. Multifunkční volant převzatý z osobních volkswagenů se příjemně drží, díky vysokému posazu má řidič skvělý rozhled ven.

vw testy pickup vw testy pickup  

Potěší pak také kvalita zpracování nebo výběr materiálů, který je v pick-upech až nečekaný. Plasty jsou sice většinou tvrdé (kvůli snadné péči), uvnitř ale nic nevrže nebo neskřípe. Slušné je to s místem, a to i na zadních sedadlech, kde prostor v pick-upech bývá omezený.

Na korbu se sice díky úctyhodné délce 1.555 mm a šířce 1.222 mm mezi podběhy vejde i europaleta, v českých reáliích je ale přece jen kompromisem. Cennější zavazadla je lepší dávat dovnitř, řešením je případně zakoupení krytu korby nebo rovnou hardtopu. Plusem jsou úchytná oka na připevnění zavazadel nebo nízká nákladová hrana (71 cm).

Motor, jízdní vlastnosti


Silný v lese i na německé dálnici

Jak bylo uvedeno již v úvodu, amarok je po faceliftu nabízen se třemi verzemi vidlicového šestiválce 3.0 TDI. Na českém trhu jsou ale aktuálně dostupné pouze dvě silnější varianty se 150 a 165 kW, které jsou výhradně kombinovány s pohonem všech kol a osmistupňovou automatickou převodovkou. Nejslabší varianty se stejně jako manuálu a pohonu jen zadní nápravy dočkáme až později.

Vznětový motor o objemu 2967 cm3 dobře známe třeba z Audi Q7, pro potřeby pick-upu byl ale mírně upraven, a to hlavně s ohledem na jeho využití v náročných podmínkách – amarok třeba musí zvládnout 100% stoupavost. Jednotka dostala vodou chlazené turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek nebo oddělené chladicí okruhy pro hlavu válců a klikovou skříň.

V rámci prvního redakčního testu modernizovaného amaroku jsme měli možnost vyzkoušet nejsilnější variantu, která dosahuje výkonu 165 kW v 3000-4500 otáčkách, zatímco točivý moment vrcholí hodnotou 550 N.m, ta je dostupná od 1400 do 2750 otáček. A to je opravdu mohutný nárůst proti dosavadní verzi, která s vrcholným 2.0 BiTDI dávala maximálně 132 kW a 420 N.m. Navíc na tuto sílu nestačí ani konkurence, třeba pětiválec Fordu Ranger dává maximálně 147 kW a 470 N.m.

Volkswagen Amarok DoubleCab – srovnání s konkurencí
ModelVW AmarokFord RangerNissan Navara
Motor3.0 TDI3.2 TDCi2.3 dCi
Pohon4x44x44x4
Zdvihový objem [cm3]296731982298
Válce/ventily6/45/44/4
Největší výkon [kW/min]165/3000-4500147/3000140/3750
Točivý moment [N.m/min]550/1400-2750470/1500-2750450/1500-2500
Převodovka8A6A7A
Max. rychlost [km/h]191175180
Zrychlení z 0-100 km/h [s]7,910,610,8
Komb. spotřeba [l/100 km]7,88,96,9
Užitečné zatížení [kg]105310331029
Základní cena [Kč]1.157.6251.113.079983.400
Uvedené ceny jsou včetně DPH

Díky funkci overboost navíc výkon třílitru může krátkodobě vzrůst až na 180 kW. Injekce dodatečné síly trvá maximálně 10 sekund, při rychlostech mezi 50 až 140 km/h, a to maximálně při teplotě do 55 °C, overboost nefunguje ani při zapřažení přívěsu.

To všechno znamená, že amarok konečně dostal motor, který mu dosud chyběl a který si opravdu zaslouží. Je jedno, jestli se právě brodíte někde v blátě, stoupáte do prudkého kopce nebo letíte po dálnici, amarok má za všech podmínek neskutečnou sílu. Není divu, že si umí poradit až s 3,5tunovým přívěsem.

Motor má přitom síly na rozdávání už od nízkých otáček (maximum točivého momentu je k dispozici už od 1400 otáček), což se hodí zvlášť v terénu, přičemž v zátahu nepolevuje někam k 3500 otáčkám. Ochotně reaguje na pokyn, aniž by se při tom nějak výrazně zapotil, něčeho takového by přefouknutý čtyřválec nikdy nedosáhl. Vůbec mu tak nemusíte šlapat na krk, jen lehce lechtáte plyn a přes dvě tuny vážící pick-up se snadno rozpohybuje. V této lehkosti pohybu zkrátka objem a válce ničím nenahradíte.

vw testy pickup vw testy pickup  

Na českém trhu vrcholný třílitr aktuálně výhradně spolupracuje s osmistupňovým automatem, do budoucna se ale počítá i s nasazením šestistupňového manuálu. Samočinnou převodovku od ZF obvykle chválíme a nejinak tomu bude v tomto případě. Převodovka řadí naprosto hladce a logicky, bez jakéhokoliv cukání, a to za všech jízdních podmínek. Trošku váhá pouze při rozjezdech, kdy ji chvilku trvá, než sepne měnič. Stejně tak občas váhá při reakci na manuální pokyn páčkou pod volantem. Zatímco někdy přeřadí v cuku letu, jindy jí to trochu trvá.

Šestiválec navíc potěší i spotřebou, což jsme ostatně tak nějak čekali. Průměr se nám dařilo udržet na deseti litrech, což je s ohledem na obří, 5,3 metru dlouhou a 1,8 m vysokou, karoserii amaroku a záplavu síly pod jeho kapotou skutečně slušné číslo. Když jsme se rozhodli zpomalit, dostali jsme se k osmi litrům, zatímco po dálnici jsme se přesouvali s hodnotou 10 l/100 km. A ani ve městě nás amarok nesežral i s chodníkem, při přesunu městem jsme se drželi pod dvanácti litry, což stále ujde. Zvlášť s ohledem na předchozí zkušenosti.

Když totiž projdeme náš archiv testů, zjistíme, že šestiválec je skutečně úspornější než dosavadní čtyřválec. Spotřeba s 2.0 BiTDI (132 kW) totiž byla v jednotlivých jízdních režimech zhruba o litr vyšší. Amarok tak jasně dokazuje, že v reálných podmínkách je upsizing mnohdy výhodou.

Spíše SUV než pick-up

Už když Amarok přišel v roce 2010 na trh, překvapilo nás, jak dospěle jezdí. Jízdně zkrátka nedával najevo, že je to v duši drsný pracant, ale choval se skoro jako běžné osobní SUV, což v té době mezi pick-upy rozhodně nebylo zvykem. A tento charakter si Amarok uchoval i po faceliftu.

Podvozek se měnil vlastně jen s ohledem na těžší motor pod kapotou, výsledkem čehož je zachování naprostého komfortu. Kdyby vám někdo zavázal oči, vůbec byste nehádali, že sedíte v pick-upu a ne v nějakém SUV. Ve vyšších rychlostech zůstává aerodynamický hluk v mezích, zpod kapoty se dieselové ševelení ozývá jen pod plným plynem, v zatáčkách je stabilní a filtrování nerovností by amaroku mohly závidět i leckteré osobní vozy. Přitom takřka není vůbec znát jeho tuhý žebřinový rám, který komfort u pick-upů obvykle kazí.

Tuhá konstrukce navíc znamená, že si Amarok s nadhledem poradí i s většími nerovnostmi. Díky tomu tak třeba pražskou ulicí U Seřadiště, známou jako nejrozbitější silnicí v Česku, propluje jakoby dosavadní krátery překryl ten nejhladší asfalt. A to v takovém tempu, při kterém by jiná auta nechala v prvním nebo druhém výtluku kolo. Jediným ryzím odkazem na terénní charakter je tak dlouhý převod řízení, který se sice v terénu hodí, v klikatých zatáčkách si ale občas můžete stejně jako v jiných pick-upech ukroutit ruce. Navíc je nutné v obloucích počítat s náklony karoserie, kterým se takový vůz zkrátka nevyhne.

vw testy pickup vw testy pickup  

Charakter osobního auta ale zároveň nese jisté kompromisy v oblasti terénních vlastností. Jestliže budeme brodivost (500 mm) i nájezdové úhly (29,5° vpředu, 18° vzadu, 15,6° přechodový) srovnávat s SUV, Amarok se projeví jako naprosto schopný off-road. Jenže pak se stačí podívat na data konkurence a rázem zjistíte, že brodivost je průměrná (u Fordu Ranger činí až 800 mm), stejně jako nájezdové úhly.

Sám o sobě je tak amarok velice schopným vozem, jehož schopnosti táta od rodiny při víkendovém výletě na chalupu ani nevyužije. Pokud si budete dávat pozor na dlouhou karoserii, poradí si amarok v terénu s mnohými nástrahami. Jenže takový lesník nebo stavbyvedoucí, který potřebuje ultraskvělé schopnosti využít do poslední kapky, zjistí, že pro jeho potřebu jsou ještě schopnější vozidla.

Volkswagen Amarok – srovnání rozměrů s dalšími pick-upy
ModelVW AmarokFord RangerNissan Navara
Délka korby [mm]155515491578
Šířka korby mezi podběhy [mm]122211391130
Výška bočních stěn [mm]508511474
Nájezdový úhel přední [°]29,52832
Nájezdový úhel zadní [°]182825
Přechodový úhel [°]15,62522,2
Světlá výška [mm]192232224
Brodivost [mm]500800450

Levný není, ale...

Hodnotit cenu amaroku je v tuto chvíli ošemetné, protože jeho nabídka je zatím omezená a bude se postupně rozšiřovat, hlavně o levnější varianty. V tuto chvíli totiž vůbec není k dispozici nejslabší verze se 120 kW, pohon jen jedné nápravy nebo manuální převodovka, což základní cenu notně zvyšuje.

Vrcholná verze se 165 kW pak logicky znamená ještě vyšší cenovku, nejlevněji dnes přijde na 1.157.625 korun včetně DPH, což ve srovnání s konkurencí je s přehledem nejvýše. Na druhou stranu nikdo tak silný motor nenabízí, což cenové srovnání pick-upů značně zkresluje.

Testovaná verze Aventura pak znamená ceníkovou částku 1.393.990 Kč. Tu ale kompenzuje bohatou výbavou, čítající mimo jiné navigaci, parkovací senzory vpředu i vzadu včetně zadní parkovací kamery, bi-xenonové světlomety nebo komfortní přední sedadla ErgoComfort s vyhříváním a elektrickým ovládáním.

Obecně dnešní nabídka dokazuje, že Amarok chce oslovit hlavně privátní klientelu. Dnes je amarok dostupný výhradně s pohonem všech kol pomocí Torsenu, který jim bude stačit, zatímco přiřaditelný pohon všech kol s mezinápravovým diferenciálem a redukcí přijde až společně s manuální převodovkou. Alespoň že už dnes je k dispozici příplatková uzávěrka zadního diferenciálu.

Závěr


Závěr

Pick-upy se dnes stále blíží konvenčním automobilům, přičemž právě Volkswagen Amarok je vozem, který tento trend zahájil. Vždy měl blíže k SUV než rustikálním pracantům, přičemž v rámci faceliftu byl tento charakter dále zdůrazněn, ať už nabízenou výbavou, poskytovaným komfortem nebo silným motorem. Takový styl naprosto kvitujeme, jen je otázkou, zda amarok skutečně dokáže zaujmout zákazníky spíše hledající v rybníku SUV. Ve srovnání s nimi je přece jen uvnitř méně prostorný a jeho otevřená korba není vždy výhodou. Zvlášť v některých méně „klidných“ městských čtvrtích je její zakapotování nutností.

A mezi zájemci o SUV Amarok bude muset hledat, protože pro tradiční klienty z řad velkých firem hledající pracovní pick-up má mnohé nevýhody – je až moc luxusní, což se odráží i v jeho vyšší pořizovací ceně. Silný šestiválec se pak ve finále může stát jeho slabinou, fleetové manažery amarok musí přesvědčit, že je při běžném provozu stejně úsporný, ne-li úspornější než čtyřválcoví konkurenti. Náš test každopádně ukázal, že šestiválcový amarok je minimálně úspornější než dosavadní čtyřválcová verze s dvěma turby. Spotřeba je tedy jeho výhodou, stejně jako záplava síly.

Modernizovaný amarok nás určitě nadchl, jedním dechem ale dodáváme, že hlavně jako netradiční alternativa k rodinným SUV než jako tvrdý pracant pro lesníky a stavaře. Spíše než člena divize VW Užitkové vozy bychom ho tak klidně zařadili mezi klasické osobní volkswageny.

vw testy pickup vw testy pickup  

Nejlevnější verze modelu980.009 Kč (3.0 TDI V6/150 kW DoubleCab Comfortline)
Základ s testovaným motorem1.157.625 Kč (3.0 TDI V6/165 kW DoubleCab Highline)
Testovaný vůz bez příplatků1.393.990 Kč (3.0 TDI V6/165 kW DoubleCab Aventura)
Testovaný vůz s výbavou1.430.307 Kč (3.0 TDI V6/165 kW DoubleCab Aventura)

Plusy

  • Opravdu silný motor
  • Hladce řadicí převodovka
  • Nabízený komfort
  • Kvalita zpracování
  • Pohodlné sedačky

Minusy

  • Vyšší pořizovací cena
  • Spíše SUV než pracovní nástroj
  • Ve srovnání s pick-upy průměrné terénní vlastnosti

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (58)
Volkswagen Amarok 3.0 TDI V6
Cena základní sestavy 1 393 990 Kč
Výbava základní sestavy Šest airbagů, přední a zadní parkovací čidla, parkovací kamera, navigace Discover Media s 6,33“ displejem, bi-xenonové světlomety, přední sedadla ErgoComfort – elektricky nastavitelná přední sedadla s nastavitelnou délkou sedáku, 20“ kola z lehkých slitin, automatická klimatizace, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, Elektrické ovládání oken vpředu i vzadu, tempomat, kožený multifunkční volant, potahy sedadel v kůži Nappa. Kč
Cena testované sestavy 1 430 307 Kč
Výbava testované sestavy Uzávěrka diferenciálu vzadu (+17.893,-), mlhové světlomety se statickým přisvěcováním do zatáčky (+2.364,-), úchytná oka v podlaze nákladového prostoru sklopná (+832,-), tažné zařízení pevné (+7.091,-), Paket Chrom III Plus – Stylingbar: chrom, chromové prahové trubky s nástupním schůdkem (+4.823,-), lapače nečistot přední (+1.366,-), lapače nečistot zadní (+1.366,-), celková hmotnost vozidla 3.080 kg (+6.770,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2967
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 165 / 3000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 550 / 1400 - 2750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 191
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 8.6 / 7.3 / 7.8
Emise CO2: 204
Rozměry a hmotnosti
Objem nádrže (l): 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2027 / 1053
Rozměr pneu: 255/50 R20
Volkswagen Amarok 3.0 TDI V6
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5264
b) šířka (mm): 1954
c) výška (mm): 1834
d) rozvor (mm): 3097
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1110
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 470 / 1100
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1010
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1460
délka sedáku vpředu (mm): 560
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 460
výška opěradla vzadu (mm): 560
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
4. 1. 2017 18:03
Šestiválec
Konečně se šestiválcem, ale tím nesprávným. ;-)
Avatar - Barrichello
14. 12. 2016 09:06
Re: Motor super ale....
Světla a předpisy to samozřejmě splnuje a Denker je ti schopen to sám přihlásit. No problém, dostaneš už to rovnou na značkách. Navigaci EU umí taky, dávaj tam totiž tu z Jeepů.

K vzykoušení tam něco taky mít budou
13. 12. 2016 22:18
Re: Auto na ťahanie jachty...
No ty 2 jsou prakticky jediné 2 relativně dostupné SUV s tou cenou. Možná potom auta z dovozu typu Durango, nějaká další auta asi nejsou na našem trhu. Jinak Bary si naběh.
13. 12. 2016 21:17
Re: Motor super ale....
Já ti nevím, třeba aby to auto mělo evropskou homologaci (a evropská světla) a šlo bez problémů přihlásit, mapové podklady pro navigaci, měl jsem normální záruku a bylo k vyzkoušení. Takové ty drobnosti. ;-) Mít zastoupení je pro mne zkrátka normální.

To já jen pro příště, až budu zase vybírat "tahač." Myslel jsem, že se něco změnilo (když je vlastní Fiat), ale koukám, že ne.
Avatar - _Karel_
13. 12. 2016 20:57
Re: Auto na ťahanie jachty...
No,... >:D on ale původně psal, že VW každý trumfne.Pak psal, že ho trumfne KAŽDÉ větší SUV. Ok, takže kromě Jeepu (beru) ho trumfne jen další VW? ;-)
A to ten Jeep stojí o třetinu víc.