Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TRW: Interiér budoucnosti - volant zasouvatelný do přístrojové desky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
TRW Automotive Holdings Corp. představila koncept sklápěcího volantu. Ten se zasouvá do palubní desky pro lepší nastupování a vystupování z vozu.

Manuel Poyant, manažer pro vývoj řízení a airbagy řidiče uvedl, že koncept je příspěvkem společnosti TRW k zlepšení přístupnosti interiéru u malých vozů. Toto řešení má usnadnit nastupování i vystupování například starším řidičům nebo osobám se sníženou pohyblivostí.

Volant tvoří dvě skládací rukojeti, které se při nastupování nebo vystupování řidiče sklopí a zasunou do palubní desky. S tou volant v zasunuté poloze zcela splyne a řidič tak má více prostoru k pohybu. Po usazení řidiče na své místo se volant automaticky vysune a může se nastavit do polohy uložené v paměti.

Futuristický design zatahovacího volantu a palubní desky byl vyvinut přímo v TRW na základě interní studie zaměřené na budoucí požadavky na řešení ovládání osobních vozů. Koncept má představovat řešení použitelné v blízké budoucnosti především u malých městských automobilů.

Společnost TRW uvádí, že její klienti projevili o koncept zasouvacího volantu zájem. Zavedení do sériové výroby se můžeme dočkat do pěti let.

Koncern TRW má svou pobočku vyrábějící volanty také v České republice. TRW Volant, a.s. sídlí na severním okraji Prahy v Horních Počernicích. Vznikají zde volanty pro automobilky Audi, Ford, Lamborghini, VW, SEAT nebo Škoda.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - PlumJelinek
6. 7. 2011 18:53
Re: "Milujem" experimenty s volantom
S tím volantem souhlasím, zatím nikdo nikdy nevymyslel nic lepšího, než je klasickej kulatej volant. Ale s těma hodinkama je to různý. Ano, ručičkový hodinky mají něco do sebe, je to svým způsobem i šperk a módní doplněk, ale digitálky jsou praktičtější. Nebo alespoň když budu mluvit za sebe, lépe a rychleji se mi v nich orientuje, v současnosti se veškeré časové údaje uvádí ve formátu xy:xy a proto mám radši, když ten samý formát mám na hodinkách, mobilu, autě atd... Na analogových hodinách např. v autě zabere o něco víc času, než se pořádně podívám, na kterou minutu vlastně ukazuje velká ručička, na digitálních to vidím hned.
Avatar - jozephko
6. 7. 2011 07:49
"Milujem" experimenty s volantom
Dosť dobre nechápem, prečo sa niekto snaží nahradiť volant niečím iným. Volant je jednoduchý, ale veľmi praktický ovládač. Dá sa chytiť na rôznych miestach, držať jednou či dvoma rukami (v prípade núdze aj len päsťou alebo lakťom). Má v sebe integrovaný airbag, trúbku a množstvo ovládačov - rádio, tempomat atď. Pochybujem, že si niekto bude kupovať v budúcnosti auto s pákami miesto volantu.
Paralelou sú digitálne hodinky. Aká to bola kedysi móda a znak budúcnosti. Dnes však prakticky každé seriózne hodiny sú s ručičkami. Koľko digitálnych Rolex-iek sa asi ročne vyrobí?Analógové hodiny sa vracajú aj do áut - Ford, najnovšie Passat - a vyzerajú super.