Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka se neotevře ani v dubnu, potvrdil náměstek Krnáčové

Jan Mička
Diskuze (61)
Předpokládané se stalo skutečností – tunel Blanka nebude otevřen ani v dubnu kvůli výměně kabelů. Termín dokončení prací není znám.

Poslední měsíce vývoje situace okolo pražského tunelu Blanka mohou připadat jako špatný vtip nejen Pražanům, ale i lidem, kteří do české metropole jen tak nevyrazí. Zatímco začátkem února nás primátorka Adriana Krnáčová ujišťovala, že problém se zaplavenými kabely není tak velký a neměl by být ohrozit otevřením komplexu na přelomu března a dubna, nyní je všechno jinak. Možná podle očekávání…

Nejnovější informace, které přinesl server iDnes.cz, totiž dubnový termín otevření tunelu vyvrací. Vyplývají z vyjádření náměstka Krnáčové Petra Dolínka, který potvrdil odložení kvůli výměně zaplavených kabelů. To pro nás není ničím překvapivým, protože již před pár dny původní plány o zprovoznění stavby neoficiálně vyvracel, prozatím ale ani neví, kdy nakonec k otevření Blanky dojde. Bude to ještě letos?

Vedení Prahy zveřejnilo záměr o odložení otevření tunelu na základě výsledků kontrolního dne, a také znaleckého posudku, které si nechalo vypracovat samo město. Zaplavené kabely podle Dolínka nejsou ve stavu, ve kterém by byly schopny plnit svůj účel a musí být vyměněny. Kolik jich však předloňským povodním podlehlo, se zatím přesně neví, stejně jako kolik bude tunel nakonec stát.

Nastalá situace pochopitelně nehraje do karet Adrianě Krnáčové (ANO), která svou nynější funkci převzala po Tomáši Hudečkovi. Vyplývá to z názorů opozice. Jedná se prý o blamáž, klamání Pražanů a návaznost na Hudečkům styl práce. Alespoň tak se k celé věci pro MF DNES vyjádřila zastupitelka města Aleksandra Udženija (ODS).

Tunel Blanka: Přehled událostí posledních let

Polovina 90. let

Praha se rozhodovala mezi třemi variantami severozápadní části městského okruhu pod názvy Dana, Hana a Blanka. Přednost dostala Blanka, do územního plánu byla zařazena v září 1999, tehdy ještě bez konkrétního termínu otevření.

26. září 2006

Radní vybrali vítěze tendru na výstavbu Blanky. Stal se jím Metrostav, práce začaly na jaře 2007, hotové měly být do října 2011.

Listopad 2009

Společnost IDS, jež řídí pro město výstavbu Blanky, přiznala, že se budování celého komplexu o 13 měsíců zpozdí. Termínem otevření měl být prosinec 2012

9. srpna 2011

Náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) řekl, že tunel by měl začít fungovat v první polovině roku 2014 (později se objevil termín 1. května 2014). Důvodem odložení byly finanční potíže města.

Duben 2014

Během arbitráže mezi Prahou a Metrostavem, která rozhodovala o placení za komplex Blanka, se objevil jako možný termín dokončení konec léta 2014. Později se neoficiálně hovořilo o začátku října (tedy ještě před komunálními volbami, jež se konaly 10. a 11. října 2014).

Červen 2014

Dodavatel technologické části tunelu, firma ČKD Praha DIZ, v dopise magistrátu uvedla, že nestihne do podzimního termínu práce v tunelu dokončit. Začátkem července potvrdil odklad i náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09), jako termín otevření byl poté zmiňován duben 2015.

15. srpna 2014

Nouza řekl, že 6. října se autům a tramvajím otevře alespoň Trojský most, který je součástí komplexu Blanka. Most se v ten den provozu skutečně otevřel.

30. září 2014

Nouza oznámil, že komplex Blanka se otevře 2. prosince (na svátek Blanky). Na termínu zahájení zkušebního provozu se Praha dohodla s ČKD Praha DIZ. V říjnu se ale v médiích objevily informace, že je kvůli průsakům spodní vody termín otevření ohrožen, Nouza to ale odmítl.

17. října 2014

V tunelu se uskutečnil kontrolní den, z harmonogramu prací v jeho zápisu vyplynulo, že se Blanka 2. prosince pravděpodobně neotevře. Nouza ovšem ještě 10. listopadu řekl, že nevidí důvod, proč by tunel nebyl otevřen včas.

14. listopadu 2014

Tehdejší kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová (ANO) řekla, že prosincový termín se nestihne a ona by ráda tunel Blanka otevřela v březnu 2015. Také stavební firma Metrostav oznámila, že při stavbě komplexu se vždy počítalo jako s termínem otevření s dubnem 2015.

21. listopadu 2014

Firmy podílející se na výstavbě se shodly, že zkušební provoz tunelů začne na přelomu března a dubna 2015. Prosincový termín tak definitivně padl.

Jan Mička
Diskuze (61)
Avatar - praděda7
1. 3. 2015 10:19
Re: Tunel Blanka
Máš pravdu. Byl by to ideál, 3 kantony a maximální pohoda. :-!
Avatar - Hammunasakra
28. 2. 2015 21:37
Re: Tunel Blanka
To jo. Rakousko Německo dobrý ale když už šel bych eště vo kousek dál. Za ideál fungování státu demokracie a vůbec považuju Švýcarsko
Avatar - praděda7
28. 2. 2015 17:41
Re: Tunel Blanka
Ano, na neštěstí je docela běžné, že vrchnost s poddanými oře. Pozor! Já zde mluvím o pragocentrismu. To je skutečnost, že Praha využívá svého postavení hlavního města a zneužívá práva přerozdělování finančních prostředků ve svůj prospěch a k ožebračování zbytku republiky. To je ta špatná centralizace. Daleko výhodnější forma státního uspořádání pro lidi by byla spolkové zemské zřízení jako třeba u našich sousedů v Německu a Rakousku. Stát by byl rozdělen na spolkové země s vlastní vládou i s vlastními financemi. Praha, statutární město, by byla jednou ze "zemí", jako je na př. Vídeň. Tedy Čechy, Morava, Slezsko a Praha nebo Čechy, Morava a Slezsko a Praha. Tím by dostal každý region možnost si hospodařit po svém bez pražského drába. Samozřejmě by bylo rozumné pak změnit i název státu. Německo je dobrý příklad jak zvolit název státu bez toho, aby se zvýhodňovala určitá země. Naše ústava jasně hovoří o 3 zemích z nichž Čechy jsou jen jednou z nich. :-!
Avatar - Hammunasakra
28. 2. 2015 17:05
Re: Tunel Blanka
No když ne přirozený tak je to běžný no
A když centralizaci do hlavních měst států a pak těch krajů a potom okresů vidíš jako nepřirozenou tak jak bys to navrhoval?
Avatar - praděda7
28. 2. 2015 15:34
Re: Tunel Blanka
Správný to není a když něco trvá tak dlouho, že si na to poddaní zvyknou neznamená, že je to přirozené :-!