Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tvůrci Need for Speed navrhují zvýšení rychlostních limitů na 209 km/h

David Bureš
Diskuze (24)
Zvýšení povolené rychlosti má dle americké firmy spoustu výhod.

Společnost EA Games spustila v USA reklamní kampaň k nové hře Need for Speed: Most Wanted. Jejím ústředním motivem je nabádání ke zvýšení maximální povolené rychlosti na amerických silnicích na hodnotu 209 km/h (130 mph).

Tvůrci argumentují, že by vyšší rychlostní limity měly mnoho výhod. Zvýšily by totiž účinnost práce, 72 % zaměstnanců, kteří obvykle přijedou do práce pozdě, by díky vyšší povolené rychlosti dojeli včas. Tím by se produktivita na pracovištích zvýšila až o 211 procent.

Američané by rovněž ušetřili cca 29,1 miliard dolarů, protože by neplatili pokuty za překročení povolené rychlosti. Zvýšení limitu by navíc odradilo lidi posílat za jízdy textové zprávy, protože by se této činnosti v rychlosti 209 km/h neodvážili.

Rodičům by se ulevilo, protože by jim jejich děti přestaly klást otravnou otázku „už tam budeme?“ Obecně příjemným důsledkem by bylo i snížení populace hmyzu o 60 %. Na tom by profitovali výrobci kapalin na stírání skel, protože by jejich spotřeba naopak o 60 % vzrostla.

Zdůrazněme, že se jedná o reklamní kampaň ke hře, ve které se s automobily závodí i v ulicích měst a ve které se porušují různé dopravní předpisy, a tak je třeba brát uvedená data s nadhledem. Se zvýšením povolené rychlosti na 130 mph se v USA v současnosti nepočítá.

Nejvyšší legální rychlosti je ve Spojených státech možné dosáhnout na vybraných úsecích dálnice číslo 130 v Texasu, na kterých je povoleno jezdit až rychlostí 137 km/h (85 mph). V USA si každý stát určuje rychlostní limity sám, ve většině východních států se může jezdit maximálně rychlostí 113 km/h (70 mph), v těch více na západ je obvyklejší limit 121 km/h (75 mph).

David Bureš
Diskuze (24)
Avatar - Pekelná Micinka
3. 11. 2012 01:20
Re: ať jezdí třeba krokem
Svezl bych se Blackbirdem.... :-)
2. 11. 2012 19:14
Re: V USA je na diaľniciach iný systém
Ale respektuju, nevidel som nikoho aby siel na cervenu. A ano pusta to po jednom, zelena je uplne kratka, aby druhy nestiho preletiet a mnozstvo vpustenych aut reguluje dlzka cervenej.
Avatar - JDM
2. 11. 2012 18:50
Re: V USA je na diaľniciach iný systém
ale pokud u tech semaforu nestojí Highway patrol ;-) tak to stejně nikdo nerespektuje a jede , viděl jsem pár videí od americkej truckerů , přijedeš na nájezd na dálnici a svítí červená zastavíš blikne zelená a než se rozjedeš je tam zase červená nebo jsem to tak aspoň viděl ;-)
2. 11. 2012 17:38
Re: ať jezdí třeba krokem
Kolko by zral trojvalec na dialnici, ak by tahal 2t plne obsadene auto, 125km/h? A kolko by mal pritom otacok?
Trochu napoviem, manzelkine Suzuki Wagon R+ 1,3 55kW zozerie pri ceste po dialnici cez Slovensko 8,7l/100. To som viezol len seba, auto ma 1000kg. 155 siroke pneumatiky. Viac ako 130 sa ist nedalo, tocilo okolo 4000 otacok.
Moj Dodge Journey 3,6 V6 v US toci pri dialnicnych 125km/h 1300 otacok, plne nalozeny, pneumatiky 225, okamzita spotreba 8l/100km.
Tak ktore auto by si si vybral na cestovanie?
2. 11. 2012 17:27
Re: V USA je na diaľniciach iný systém
Ty mas vobec paru aky je vyznam tych semaforov na vjazde na dialnicu? Na toto som prisiel sam pri spekulovani ako zabranit zapcham u nas, potom som sa dozvedel, ze to uz funguje v USA a teraz to tu vidim na vlastne oci.
Jednym pruhom dialnice pretlacis maximalne okolo 3000 aut za hodinu, co je zhruba kazdu sekundu aj nieco jedno auto kedze hodina ma 3600s.
Ak tam ovsem pridas co len jedine auto, uz sa nezmestia a vznikne ti staticka zapcha, kde sa pohnes 20m stojis, pohnes, stojis. Takymto sposobom prejde cez jeden pruh dialnice len okolo 500aut/h. Si to zrataj niekde v zapche kolko ti priemerne trva cesta od predneho naraznika auta pred tebou, az kym sa tvoj predny naraznik dostane na to miesto.
Preto ucel tych semaforov je drzat dialnicu tesne pod maximalnou kapacitou, niekde pod 3000aut/h a vyuzivat ju takto na maximum.
Vysledok: pred semaformi ti stoji par aut, ale dialnica ide plynule
U nas sa tie auta natrepu na dialnicu a stoji cela dialnica s par tisic autami.