Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Test dvou Nissanů Leaf. Dojede novější dál?

David Bureš
Diskuze (108)
Nissan Leaf se v rámci modernizace dočkal baterií s vyšší kapacitou. Zjišťovali jsme, zda skutečně dojede dále než stávající verze, jak výrobce slibuje.

Video se připravuje ...

Nissan na trh uvedl Leaf třetí generace, který se proti dřívější verzi liší přepracovaným středovým panelem v kabině a především bateriemi s vyšší kapacitou. Díky bateriím 30 kWh by nový Leaf měl ujet až 250 kilometrů, což je o 51 kilometrů více než ten stávající se 24kWh bateriemi. Na vlastní kůži jsme zjišťovali, zda nový Leaf skutečně dojede dále.

Při této příležitosti jsme proti sobě postavili dva Leafy – modrý s novými 30kWh bateriemi a bílý se staršími 24kWh bateriemi, které je možné nadále zakoupit. Na oba vozy čekala asi 60 kilometrů dlouhá cesta kolem Prahy kombinující městské ulice, okresní silnice i dálnici. Z pražských Holešovic jsme přes Dobřejovice, Zbraslav a Točnou dojeli do Dolních Břežan.

V komplexním srovnání jsme se nesnažili jet na spotřebu, ale jet prostě tak, jak jsme zvyklí s konvenčními auty. Pokud to provoz umožňoval, jeli jsme nejvyšší povolenou rychlostí, rovněž jsme nijak neomezovali komfort – zapnuli jsme topení i rádio. Výsledek by tak měl odpovídat jízdě v reálném světě.

Jak si oba dva Leafy v tomto srovnání ve skutečném provozu vedli a jak se navzájem liší, zjistíte již v pátečním srovnávacím testu. Zatím jsme si pro vás připravili malou ochutnávku v podobě přiloženého video. Z něj již zjistíte, jaký Leaf dojede v reálném světě dále.

David Bureš
Diskuze (108)
1. 4. 2016 11:58
No - nižší střední třída !!
Někde někdo dokonce napsal MPV!!!

K tomu se dá napsat, že Leaf připomíná MPV jen výškou; ale protože ji nemmůže mít využitou k prostoru pro nohy a hlavy pasažerů a nemá variabilní interiér, MPV to jistě není. On je hatchback nižší sřední třídy, ale je z nich nejdelší (o 15-20cm), nejvyšší (o cca 5-10cm) a také nejhmotnější (o cca 130kg) a přitom s nejmenším zavazadlovým prostorem (jen 370 litrů). Svou délkou odpovídá již kombíkům odvozených z oněch hatchbacků, ale ty jsou o 100kg lehčí a mají zavazadelník o 100-130 litrů větší. Jeho větší výška je totiž daná umístěním akumulátorů v zadní části podlahy a pod zadními sedadly, což si vynutilo jednak vyšší pozaz vzadu (čímž i při takové výšce vozu mají postavy od 180cm své výšky potíže u stropu kabiny) a také újmu na objemu kufru. Rovněž jeho velká hmotnost je daná především akumulátory.

Re: Elektromobily = beznadejna situacia
Zatiaľ ale to tvoje technické vzdelanie príliš neprejavuješ, naopak, tvoje tvrdenia sú prakticky laické, založené na viere v neomylnosť Toyoty...
Z čoho usudzuješ, že je to veľmi pravdepodobné? Väčšia pravdepodobnosť je u akumulátorov, že prebiehajúcim vývojom dosiahnu výrazne väčšiu kapacitu a lepšie prevádzkové vlastnosti pri menších nárokoch na materiály aj technológie.
Avatar - Googlit
26. 3. 2016 12:11
Re: Fakt výživná diskusia.
Jdeš na hatelist trolle. See ya pod jinou přezdívkou :-!
26. 3. 2016 10:48
Re: Elektromobily = beznadejna situacia
Pre tvoju informaciu, mam najvyssie mozne technicke vzdelanie :-)
Plus mohli by ste nechat vyskumne timy 5-10 rokov pracovat na vodiku? Je velmi pravdepodobne, ze sa im podari najst efektivne riesenie. Pripravovat tuto technologiu a zatial pouzivat hybridy je z mojho pohladu podstatne ekologickejsie ako davat do aut extra velke baterie pre VIP ;-)
26. 3. 2016 10:22
Re: Elektromobily = beznadejna situacia
Existuje evropský standard (nabízející dva konektory, klasický a "combo"). Jenže zákaz stavět cokoli jiného (veřejně; v garážích za závorou by pořád mělo být možné si dělat, co chceš) by měl platit až v příštím roce.

Problém však je, že ne všechny elektromobily prodávané v EU podporují standard, který EU vybrala. Některé nepodporují rychlonabíjení vůbec (myslím že Zoe, Twizy), Leaf umí myslím jen CHAdeMO (japonský standard; nevím, jestli se něco nezměnilo), Tesla má svůj (ale mají adaptéry, takže se můžou nabíjet snad všude, což je podle mne lepší řešení, než dělat stanice s X konektory).