Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda chystá další zdražování PHM, téměř 20 Kč na dani z litru jí nestačí

Tomáš Kovařík
Diskuze (74)
Ke spotřební dani a DPH za pohonné hmoty možná přibude ještě poplatek za udržování hmotných rezerv. Vyplývá to z návrhu ministra financí Andreje Babiše, jak ulevit státnímu rozpočtu.

Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem připravuje návrh, v němž se mimo jiné píše o takzvaném "příspěvku od odvětví". Částku dosahující přibližně 1,5 miliardy korun v současnosti hradí Správa státních hmotných rezerv, která hospodaří se zhruba tříměsíční zásobou pohonných hmot pro celou republiku ve výši zhruba 35 miliard korun. Ministerstvo financí navrhuje, aby stát přestal tenhle poplatek platit a zmíněnou 1,5 miliardu získal od řidičů při tankování. Čerpací stanice by tak litr paliva zdražily asi o 0,50 Kč. Informaci přinesl server iDnes.cz.

Pro představu: z každého litru benzinu nebo nafty připadá na spotřební daň skoro 13 Kč a na daň z přidané hodnoty přibližně 6 Kč, dohromady tedy do státního rozpočtu směřuje z jednoho litru natankovaného paliva přes 19 Kč, tedy více než 53 % celkové ceny, kterou zaplatí řidič na čerpací stanici. O zbývající část se podělí rafinerie (cena produktu) a takzvané distribuční marže, přičemž cena produktu tvoří zhruba třetinu z konečné sumy a zbytek připadá na prodejce a další náklady.

Ministerský návrh počítá s tím, že správu hmotných rezerv převezme jistá agentura, v níž by měl nadpoloviční podíl stát prostřednictvím firem Mero a Čepro a menšinové podíly potom největší domácí distributoři pohonných hmot. Ti společně se Správou hmotných rezerv již obchodují, protože zásoby se musejí po určité době měnit, aby neztratily potřebné parametry.

Převodem hmotných rezerv na soukromé společnosti by se navíc státní rozpočet jednorázově navýšil o zmíněných 35 miliard. "Jsme v Evropské unii snad poslední země, která financuje ropné produkty a pohonné hmoty z vlastních prostředků. Můžeme tím ušetřit a zamezit obchodování s těmito produkty v rámci státních hmotných rezerv, které mají historicky špatnou pověst," uvedl Babiš.

Správa státních hmotných rezerv udržuje v nouzových zásobách zhruba milion tun ropy, které jsou uskladněny převážně v centrálním tankovišti v Nelahozevsi ve Středočeském kraji. Nicméně příliš v klidu si nežije: v únoru jí vláda odvolala předsedu Ondreje Páleníka, kterého nahradil bývalý náměstek generálního ředitele Českých drah Pavel Švagr, do konce března propustí 102 zaměstnanců a plánuje útlum čtyř závodů.

Tomáš Kovařík
Diskuze (74)
12. 4. 2014 09:52
Re: Babiš
Stát by se měl řídit jako firma, to jsou jeho slova. Proč tedy zvyšovat cenu? Vyšší cenou přece vždy klesne poptávka po produktu.
V moderních firmách se přece snižují ceny a díky tomu zvýší obrat a tím pádem i zisk. Sundejte cenu, zvedne se množství a stát bude mít více.
12. 4. 2014 09:43
Re: benzin je zatizen o 30% vetsi spotrebni dani nez nafta
Benzínové motory produkují skoro neměřitelné hodnoty částic No, které jsou rakovinotvorné a zpusobují smog.
Jen pro porovnání benzínový motor plnící EURO 1 ( většinou to jsou auta z let 1989-1996 ) je k životnímu prostředí daleko šetrnější než diesel, který má EURO 5. Všude zmiňované Co plyny jsou z hlediska životního prostředí nepodstatné.

Řekněte sami, koupili byste si auto u ktereho je v katalogu tento dovětek:
" toto nejmodernější naftové vozidlo zatíží životní prostředí, způsobí smogovou situaci a vznik rakoviny o 10000% rychleji než jeho benzínový konkurent. Ale uspoří 20% nákladů na pohonných hmotách. " Řekněte
9. 4. 2014 01:23
Paráda
Hlavně že církvi budou platit milion let,miliardy,za majetek na který stovky let přispívali lidé obyčejný.Ale když jde o peníze tak najednou patří to církvi.A pak chceme se západem srovnávat.Zdražování není myšlenka,zdražovat by zvládl i dítě,na tohle nemusí se chodit do školy.Nevím co tam dělají,ale asi myslí že jsou na výletě a mi jim to zaplatíme.
Nic tam nedělají a ještě si chtějí ulevit.Já bych je vyhnal z kraje.
4. 4. 2014 19:10
No
Kdyby řekl že peníze takto navíc vybrané půjdou na netáhla tak bych prskal. Jelikož budou krýt náklady vzniklé se skladováním paliva nemám s tím jediný problém. Palivo se skladuje pro každého kdo jej tankuje a skladování čehokoliv není zadarmo. To že se někdo nechce podílet na něčem co využívá je jeho problém. Může auto prodat a jezdit třeba na kole :-).
4. 4. 2014 19:02
Re: dobře nám tak
Třeba elektriku a plyn máš taky ze zahraničí? atd? >:D