Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda je proti trestnosti přetáčení tachometrů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (249)
V souladu s očekáváním vláda nepodpořila návrh, podle kterého se měl z přetáčení tachometrů stát trestný čin.

Vláda vydala nesouhlasné stanovisko k novele poslanců opoziční ČSSD, podle které by se stalo přetáčení tachometrů trestným činem. Autoři novely poukazovali na to, že kupujícím takových vozů vznikají značné škody. Neznají navíc skutečné opotřebení automobilů, které může způsobit nehodu. Podle koaličních ministrů je ale novela trestního zákoníku nekoncepční.

Stanovisko vlády poukazuje na různé formální vady předlohy, které mohou vést až k absurdním situacím. Například za zvlášť závažný zločin až s desetiletou sazbou vězení by se považovalo obstarání počítačového programu, který umožňuje zásah do tachometru, s úmyslem umožnit nebo usnadnit vlastizradu, uvádí stanovisko zveřejněné na webu vlády.

Ministerstvo dopravy nyní podle vlády chystá novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, v němž by mělo být pozměňování stavu počítače ujeté vzdálenosti výslovně zakázáno. Porušení ustanovení by bylo správním deliktem.

Předkladatelé s poukazem na údaje specializované firmy tvrdí, že takzvaně stočený tachometr má třetina až polovina zhruba ze 400.000 ojetých vozů, které se v Česku ročně prodají. Neoprávněný zisk z jejich prodeje činí prý asi čtyři miliardy korun. "Kupci přicházejí o desetitisíce korun a navíc jsou vystaveni riziku technické závady, někdy i nehody vozu," píše se v důvodové zprávě.

Stanovisko vlády je pro zákonodárce doporučující. O novele z dílny ČSSD rozhodne parlament.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (249)
Avatar - white label
3. 3. 2012 22:55
Re: Rozhodně netrestat!
Podívej se kolik třeba ty bazarové A6/C6 dneska stojí, Dal bys tam za tu cenu svoji dobře vybavenou, nebouranou A6 s pouhými 50 t. km, kterou bys měl od novoty za plnou cenu nového vozu (s běžnou slevou na nové auto)? Vsadím se, že nedal, ale přitom od druhých to sám marně čekáš. Dokud bude stahovat km většina, bude na to doplácet logicky především poctivá menšina, která je stáčet nebude..., otázka je, kolik lidí na to dneska (po zkušenostech) bude ochotno doplácet..., logicky jich bude zatraceně málo... ;-)
3. 3. 2012 22:32
Re: PŘETOČENÁ HLAVA
suhlasim, ja som kupil auto, ktore malo 20 mesiacov a nalietane 62k km. Je samozrejme rozdiel medzi mierne jazdenym a niecim co ma 4,5,6, alebo viac rokov
Avatar - JDM
2. 3. 2012 12:46
Re: Rozhodně netrestat!
tak asi nemáš ani páru jak tenhle byznys fakčí. tady nejde o to že si de člověk koupit auto starší 7 let tam už na stavu km nefrčí ale jsou lidi co kupují dvou a tříletý auta a to když příjdeš do bazaru stojí tam naleštěná A6 dvatísícedevítka s 50 tisícama a když vytáhneš noťas se softem a vytáheš z toho že to má natočeno 190 tis tak to je potom na přesdržku ty si zřejmě pod pojmem bazarový auto představuješ starý zrezlý šunky ale já si radši koupím ojetou A6 v pěkný výbavě a někdo si koupí novou oktávku . já kupuju ojetý auta a nestydím se za to auto kupuju podle svých představ a nemusím se kvůli tomu zadlužovat a radši pojedu pár let starou ojetinou než se sniživat k thálii nebo fabíí !!!
1. 3. 2012 20:50
Re: NÁKUP
Tak já v něm dnes také seděl a musím říct, že interiér je pravdu povedený! :yes:
Avatar - Katikakus
1. 3. 2012 17:24
Re: BAZAROVÉ PŘIKÁZÁNÍ
Ja vim, u tebe uz nezabiraji ani ty hadry...