Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ČSSD navrhuje za přetáčení tachometrů až 10 let

redakce AUTO.CZ
Diskuze (55)
Poslanec Stanislav Huml navrhuje, aby se přetáčení stalo trestným činem; neexistence takového zákona podle něj má dopad na bezpečnost provozu.

Přetáčení tachometrů při prodeji aut by mělo být od roku 2013 trestným činem se sazbou dva až čtyři roky, řekl dnes novinářům poslanec a člen sněmovního klubu ČSSD Stanislav Huml. Postih by podle něj měl být ještě vyšší, pokud by se podobného činu dopustila organizovaná skupina, tedy i firma či autoopravna.

Trest až deset let přitom ČSSD navrhuje pro situaci, kdy bude způsobena škoda velkého rozsahu. Novelou trestního zákoníku by pro přetáčení tachometrů měla zavést skutkovou podstatu trestného činu "neoprávněného zásahu do počítače ujeté vzdálenosti". Pro návrh chtějí zástupci ČSSD hledat podporu napříč politickým spektrem i u ministerstev dopravy a vnitra, nejde prý totiž o politickou otázku.

Huml dnes zdůraznil, že neexistence podobného trestného činu má dopad na bezpečnost silničního provozu. "Pokud koupíte ojeté auto a zjistíte, že neznáte přesný počet ujetých kilometrů, může se stát až závažná dopravní nehoda," poznamenal. Připomněl také, že se nyní objevují inzeráty, které posunutí tachometru nabízejí například za 500 korun. Podle Humla je to podobné, jako kdyby někdo v inzerátu nabízel vykrádání bytů.

Podle poslanců ČSSD, kteří se odvolávají na analýzy společnosti Cebia, je ročně novým majitelům způsobena přetočením tachometru škoda přes šest miliard korun. V současnosti je v ČR údajně v provozu jeden milion vozů s nepravdivým stavem najetých kilometrů na tachometru.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (55)
3. 2. 2012 20:32
Re: Cože? 10 let? Takže za tunelování trest smrti!
By mne potom zajímalo, kdo jim na platy bude vydělávat. Starší ročníky možná jen tak neodejdou, ale ty mladší zmizí jak pára nad hrncem. Vidím to okolo sebe, minimálně polovina spolužáků ze střední pracuje mimo ČR. A firmy špatná vymahatelnost práva a neustálé změny zákonů také zrovna netěší.
Avatar - white label
3. 2. 2012 15:21
Re: Cože? 10 let? Takže za tunelování trest smrti!
Obávám se, že to tak nějak podobně dopadne... 8-s
Avatar - PlumJelinek
3. 2. 2012 14:43
Re: Tak nevím....
Ano, s dokazováním je to horší. Vyřešit by to mohl povinný zápis stavu tachometru při evidenční a technické kontrole a tento doklad by následně musel být k dispozici i při prodeji vozidla dalšímu majiteli (z fleku mě nenapadá jak přesně, ale tohle vymyslet už tak složité nebude). Odpovědný by byl pak ten, u koho by se zjistilo, že má stav menší než při poslední kontrole. Samozřejmě by to mohlo platit pouze na vozy prodávané v rámci ČR a to, jestli někdo stočí auto předtím, než jej přitáhne zvenku k nám, je téměř nemožné zjistit, jelikož se zákony vztahují pouze na ČR. Jedině, že by to bylo provázané celoevropsky, ale to už taková hračka asi nebude.
3. 2. 2012 14:33
Re: Tak nevím....
S tímto souhlasím, ale je tu jiný problém dnešní právo je nevykonatelné, a mnohdy i zneužíváno, vždyť nedokážou ani zloděje aut zavřít i když ho chyli s kradeným autem, on prostě ni on je muzikant a otom že je kradené nevěděl, a tak ho pustí a jde se znovu loupit, a ještě mu musejí napsat omluvný dopis, vým o takovém to případu, banda tady řádí a nikdo není ji schopen zastavit, během jednoho měsíce na malém městě 2 Suprblby ukradli. A jak chtějí dokázat že tento konkrétní člověk stočil tachometr????? A dále nový občanský zákoník zlegalizuje zlodějnu: doposavat když se najde kradené auto tak se zabaví, a od platnosti nového zákoníku to už nebude možné, takže se říká zloději kraďte více váš produkt je legální. ( to páni poslanci zlegalizovali svoje miliony nakradené) Všude na světě je i kupující spolupachatel, neboť každá kradená věc je prodávaná pod cenou, a tudíž jen hloupá ovce může tvrdit že to netušil!!!!!!! Ano hláška . Nekoupím já koupí někdo jiný , tak proč výhodně nekoupit!!!!!! Je to pouze o morálce která je v této zemi ubohá.
3. 2. 2012 14:10
Re: Cože? 10 let? Takže za tunelování trest smrti!
Jestli opravdu vyhrají a začnou vykuchávat většinu změn za posledních 8 let, tak sbohem a šáteček... takhle se nikdy nikam nepohneme.