Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo V60 Polestar: WTCC má nový safety car

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Volvo se vrací v plné síle do mistrovství světa cestovních aut, ale v tomto šampionátu mu připadne ještě jedna role: bezpečnostního vozu.

Volvo bohužel nenasadí do letošního ročníku WTCC (zkratka z anglického World Touring Car Championship) závodní kombík, jako tomu bývalo v britském mistrovství za časů hranaté 850, ale jeden na okruzích přesto uvidíme. Ostré V60 Polestar se objeví coby safety car, tedy bezpečnostní vůz. Oproti sériové verzi zaznamenal několik vizuálních změn. Za prvé uvnitř najdeme nutný bezpečnostní rám, tedy ochrannou klec, za druhé disponuje potřebnou výbavou včetně komunikační techniky a za třetí má na střeše majáky.

Pod kapotou zůstal sériový řadový šestiválcový třílitr (ve skutečnosti má motor objem 2,95 l) s jedním twin-scroll turbem, který poskytuje 258 kW (350 koní) a 500 N.m. Polestar je čtyřkolkou a točivý moment na obě nápravy přenáší šestistupňový automat. Kombík sprintuje z klidu na stovku za rovných 5 s, tedy o desetinku pomaleji než sedan. Maximální dvěstěpadesátka je pochopitelně elektronicky limitována, ale cesťáky nedosahují takových rychlostí jako výkonné monoposty, takže plně dostačuje. Volvo z ní zastaví díky vnitřně chlazeným kotoučovým brzdám s třmeny Brembo. Ty se ukrývají pod dvacetipalcovými koly obutými do pneumatik Michelin Pilot Super Sport rozměru 245/35.

V60 Polestar se poprvé v akci představí už o tomto víkendu 1.-3. dubna, kdy začíná sezóna. Prvním zastavením z celkových dvanácti je letos slavný okruh Paula Ricarda v Le Castellet, který vlastní jakýsi Bernie Ecclestone a jezdívala se tam až do roku 1990 Grand Prix Francie formule 1. Hned za ním následují klání na Slovensku a v Maďarsku, v letošním kalendáři nechybí ani Zelené peklo, tedy podnik na Nordschleife, Severní smyčce Nürburgringu.

Volvo se připojí k dalším čtyřem značkám: Citroënu, Hondě, Ladě a Chevroletu, v barvách Polestar Cyan Racing pojedou ostřílení borci Fredrik Ekblom a Thed Björk. Modré sedany S60 Polestar se žlutými prvky odpovídají nejvýkonnější specifikaci TC1. Vývoje a testování se zúčastnil i třetí pilot stáje Robert Dahlgren. Mimochodem, Volvo v červenci 2015 svého dvorního tunera koupilo.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)