Vybíráme GPS navigaci do auta

Prezentace klienta
Doby, kdy v přihrádce nad sedadlem spolujezdce nesměl chybět autoatlas, jsou dávno pryč. Kdo by hledal cestu na papíře, když jsou k dispozici praktické interaktivní navigační systémy? Poradíme vám, jak vybrat ten nejlepší.

Přenosnost

Prvním krokem při výběru navigace do auta je rozhodnout se, zda chcete, aby byla GPS zabudovaná do palubní desky, nebo vám bude více vyhovovat přenosný model. Pokud si zrovna kupujete nové auto, máte vyhráno, dodatečné vestavění navigace je o něco náročnější. Na rozdíl od přenosných verzí ovšem působí velmi esteticky a nebrání vám ve výhledu. Také je mnohem obtížnější ji ukrást, proto si přenosné GPS raději nikdy nenechávejte v autě. Na druhou stranu instalace přenosné navigace je snazší a nestojí nic navíc. Velkou výhodou je, že ji můžete používat v jakémkoli autě a půjčovat ji dalším členům rodiny, dokonce vám pomůže i při pohybu pěšky. U přenosných navigací je důležitým kritériem držák. Systémy úchytu jsou různé – na čelní sklo, a palubní desku, na větrací mřížku. Pokud vám ale nevyhovuje ten, který je přibalen k vámi zvolené GPS, nemusíte to brát jako velké negativum. Na trhu lze levně sehnat univerzální držák dle vašeho přání.

Displej

Protože člověk často vybírá očima, na první pohled si všimnete velikosti displeje. Nejmenší přenosné navigace mívají úhlopříčku 3,5“. Jedná se o zařízení z nižší cenové skupiny, která jinak mají podobné funkce jako dražší alternativy, často se totiž šetří právě na displeji. Cenový rozdíl ovšem nebývá tak markantní, abyste o nich museli uvažovat. Sáhněte raději po navigaci s úhlopříčkou displeje 4,3“. Pokud váš zrak není stoprocentní, tím pravým je pro vás 5“ displej, který postačí i seniorům. Navigace s 6“ nebo 7“ displeji jsou sice k sehnání, na čelním skle osobního automobilu by však tak rozměrné zařízení již mohlo bránit ve výhledu. Šestipalcové displeje si své příznivce najdou, sedmipalcové jsou určeny řidičům kamionů. Hlídejte si také rozlišení displeje a vybírejte co možná největší.

Mapy a jejich aktualizace

Cenu přístroje výrazně ovlivňuje počet regionů, které jsou v jeho mapové výbavě zastoupeny. Jezdíte-li pouze po ČR, případně několika sousedních státech, zřejmě se vám vyplatí zakoupit spíše model, který obsahuje podrobné mapy naší republiky nebo výběr států střední Evropy. Rozsáhlejší paměť zahrnuje všechny evropské země (cca 45 států) a nejnákladnější varianta vám ukáže cestu na více kontinentech, typickou kombinací je Evropa a Severní Amerika. Dodatečné dokupování map bývá velkým úskalím mnoha řidičů, protože je značně nákladné. Proto je lepší už při výběru GPSky zvážit, kam všude s ní budete chtít vycestovat. Protože se silnice neustále mění, je třeba navigaci čas od času aktualizovat. Než se rozhodnete pro konkrétní model, věnujte pozornost tomu, jak budete moci v budoucnu novou verzi map získat. Řada výrobců navigací aktualizace zpoplatňuje a cena se může vyšplhat tak vysoko, že byste za ni pořídili zcela nové zařízení. Objeví-li se v názvu navigace slovo „lifetime“, můžete být v klidu, aktualizace máte doživotně zdarma. Některé GPSky vám nabídnou i turistické mapy, které využijete na pěších toulkách přírodou. Výdrž baterie sice bývá často nevalná, na kontrolu vaší pozice se ale hodí.

Praktické funkce

Hlavním účelem navigace do auta je zaručit, že na místo určení dojedete tou nejlepší cestou. Obvykle ale nabízejí i celou řadu dalších funkcí, které mohou vaše rozhodnutí ovlivnit. Rozhodně se hodí, upozorňuje-li přístroj na rychlostní limity a radary, další užitečnou funkcí je asistent řazení do jízdních pruhů nebo funkce „Kde jsem?“. Orientaci ve vesnicích usnadní GPSka, která umí vyhledávat i podle orientačních čísel, nejen podle popisných. S těmi jste totiž na venkově často ztraceni. Chcete-li být neustále informováni o dění na silnicích, pořiďte si navigaci s přijímačem dopravních informací RDS TMC. Nejlepší navigace do auta v dnešní době umožňují propojení s chytrým telefonem, handsfree hovory, a dokonce disponují multimediálním prohlížečem pro fotografie a hudbu.

Ovládání navigace

GPS navigace bývají vybaveny dotykovým displejem, jehož prostřednictvím můžete ovládat veškeré funkce. Běžnější rezistivní displej funguje na bázi klikání, kvalitnější kapacitní displej umožňuje pokročilé ovládání několika prsty, například roztahování mapy, na jaké jste zvyklí ze smartphonů a tabletů. Jeho další výhodou je lepší viditelnost na ostrém slunci, proto se rozhodně vyplatí do něj investovat. Pokud vám ruční ovládání nevyhovuje, nebo se jím za jízdy prostě nechcete zabývat, ujistěte se, že váš vytipovaný model umožňuje hlasové ovládání. U většiny moderních GPS by to už měla být samozřejmost.

Konkrétní doporučení

Otázkou, jakou navigaci byste si měli z moře na trhu dostupných modelů vybrat, se zabývá také portál chytryvyber.cz. Najdete zde i recenze navigací, tipy a tematické články, které vám výběr usnadní. Po dlouhém posuzování jednotlivých modelů byla jako nejlepší vyhodnocena navigace TomTom GO 620 World Lifetime s šestipalcovým displejem a přehledným českým rozhraním. Tento model má mnoho praktických funkcí, podporuje Blootooth, wi-fi i hlasové ovládání – dokonce je kompatibilní se Siri. Společně s GPSkou získáte světové mapy se snadným stahováním aktualizací a přístup ke službě Rychlostní radary. Přístroj komunikuje se smartphonem, takže si v aplikaci TomTom MyDrive můžete naplánovat cestu třeba několik dní dopředu a v autě ji pak jednoduše použít. Navigace navíc supluje funkci handsfree a lze přes ni přijímat hovory, které jsou díky výborným reproduktorům a mikrofonu bezproblematické. Ve střední třídě vyniká další model od stejného výrobce, TomTom Start 25 Regional Lifetime. To reflektuje i server Heureka, podle jehož statistik se jedná o aktuálně nejprodávanější GPS navigaci.

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly