Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výstavba mýtného systému zastavena

Dan Vořechovský
Diskuze (22)
Spor o výstavbu mýtného systému nabral na obrátkách předběžným opatřením soudu na zastavení stavebních prací.

Tento týden došlo k významným událostem, které mohou zpozdit spuštění systému pro vybírání mýtného. Již v pondělí vydal krajský soud v Brně předběžné opatření, v kterém společnosti Kapsch, jenž vyhrála veřejnou soutěž na výstavbu systému, přikazuje okamžitě přerušit stavební práce. Ve středu pak práce definitivně zastavil ministr dopravy, Aleš Řebíček.

Příští týden v úterý zasedne brněnský soud znovu, aby rozhodl o tom, zda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS) nepochybil ve svém rozhodnutí, kterým potvrdil výsledky veřejné soutěže. Předseda senátu brněnské soudu Jaroslav Tesák sdělil přání rozhodnout ve sporu do konce října. V potaz přitom bude bráno i stanovisko Evropské komise, před kterou dnes bude Ministerstvo dopravy veřejnou soutěž na výstavbu mýtného systému obhajovat. Podle premiéra Topolánka se přitom spor může táhnout léta, čímž by přišly vniveč nejen dosavadní investice do výstavby systému, ale také případné výtěžky z mýtného. Ministr dopravy také uvedl, že pokud se nepodaří systém zprovoznit na počátku příštího roku, bude chtít ministerstvo zachovat současný systém dálničních známek.

Průběh výběrového řízení se nelíbí italské společnosti Autostrade Group, která byla z veřejné soutěže vyloučena a stojí od počátku za zpochybňováním jejích výsledků. Vše navíc komplikuje stanovisko ÚOHS, jehož předseda Martin Pecina prohlásil, že by Autostrade musela soudu podat žádost o zrušení podepsané smlouvy, aby se na celé věci něco změnilo. Pokud tak italská firma neučiní, podle Peciny dostaví systém společnost Kapsch. Firma Autostrade se proti těmto slovům ohradila a nadále požaduje vyhlášení nové veřejné soutěže. Společnost Kapsch zpovzdálí proces pozoruje a analyzuje.

Úterní zasedání soudu napoví, jak se kauza výstavby mýtného systému bude vyvíjet dál. Pokud soud potvrdí březnové rozhodnutí UOHS, může ve výstavbě systému rakouská společnost Kapsch pokračovat. V opačném případě se bude muset celý případ znovu projednat UOHS, čímž se sice zruší současné opatření soudu na pozastavení stavby, ale podle předsedy soudu Tesáka by zainteresované instituce měly počkat na nové rozhodnutí UOHS. V tomto případě by se výstavba zastavila přinejmenším na několik měsíců.

Dan Vořechovský
Diskuze (22)
12. 10. 2006 11:30
PRACHY
Jo, prachy, vata, děngy, chechtáky... přes dvacet tisíc melounů... o ty jde (jsou to i tvoje vydřený prachy, cos vrhnul do společný kasy)... nejde o mýto, jde o místo. Musíš prostě sedět na tom správným místě... Pochop, tady se nerozdělujou okoralý patky z Delvity, tady jde o jinej chlebíček. To zastavení prací nepřeceňuj... V rámci přezkumu rozhodnutí požádal navrhovatel o předběžné opatření... tedy do doby konečného rozhodnutí, aby byly práce přerušeny. Soud vyhověl. Soud... není co komentovat. Vyčkejme verdiktu soudu. Ten vyřkne tu pravdu. Nikdo jiný.