Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Amedeo Felisa možná opustí Ferrari

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ve Ferrari se zřejmě chystají další personální změny na vysokých postech. Spekuluje se o odchodu generálního ředitele Amedea Felisy.

Ferrari opustil už v loňském roce dlouholetý prezident Luca di Montezemolo. Odstoupil z funkce loni v září poté, co automobilka ohlásila svůj vstup na burzu. Právě s Felisou měl poměrně úzké vztahy. Je to snad nějaký zákulisní krok současného šéfa FCA, Fiatu i Ferrari Sergia Marchionneho? Spekulovat nechceme... Zprávu o tom, že Felisa 16. července rezignoval, přinesl blog Formula Passion. Bez udání důvodu. Ale Marchionne prosazuje oddělení Ferrari od struktur koncernu a jeho uvedení na burzu v New Yorku letos na podzim, to je jasná věc. Možná právě tady vznikl problém...

Informace ještě není oficiální, na dotaz britského Autocaru mluvčí Ferrari odpověděl, že zatím nebude poskytovat žádné informace. „Nehodláme komentovat spekulace či pověsti,“ řekl doslova. Jistě, v současnosti může mít jakákoli změna ve vysokém vedení pro společnost destabilizující účinek. Na druhou stranu Enrico Galliera řekl ostrovnímu médiu na nedávném Festivalu v rychlosti v Goodwoodu „Ferrari funguje pořád stejným způsobem. Management, strategie a klíčové priority jsou pořád tytéž, nemění se, žádné zemětřesení nechystáme.“

Amedeovi Felisovi je 69 let, narodil se v roce 1946 v Miláně. Vystudoval strojírenství na tamní polytechnice, v šestadvaceti letech začal pracovat pro Alfu Romeo. V roce 1987 se stal ředitelem jejího produktového vývoje, to už dříve státem vlastněná automobilka skončila v náruči Fiatu. Další jeho funkce v rámci koncernu byla tedy logickým krokem, na prahu devadesátých let se stal technickým ředitelem Ferrari. Postupně to v Maranellu dotáhl přes šéfa oddělení GT vozů až na současný (nebo už minulý?) post, ve funkci nahradil v roce 2008 Jeana Todta.

Nezapomeňme, že drastickou reorganizací prošlo nedávno závodní oddělení, tým formule 1 Scuderia Ferrari. Odešel nejen Fernando Alonso, ale i Stefano Domenicali, Pat Fry, Nicolas Tombazis, Domenicaliho krátkodobý nástupce Marco Mattiacci a Luca Marmorini.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)