Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi RS3 přijde o ikonický pětiválec, z A3 se stane zadokolka

Filip Melich
Diskuze (5)

Audi A3 a z něj odvozené varianty čekají v příští generaci velké změny. Jednou z nich je přechod na plně elektrickou platformu s pohonem zadních kol. Auto bude větší a vrcholné RS3 rychlejší.

Německá automobilka Audi se zavázala, že od roku 2026 bude každý nově uvedený model čistě elektrický. To znamená, že se v elektromobil promění také model A3, jehož příští generace má přijít po tomto termínu. Základem auta se stane zcela nová platforma koncernu Volkswagen, nazvaná Scalable Systems Platform (SSP), neboť Audi odmítlo postavit novinku na stávající platformě MEB.

Přechod na čistě elektrický pohon pro Audi A3 zároveň znamená změnu primárně poháněné nápravy. Zatímco byl model A3 po celou dobu své existence primárně předokolkou, jeho nástupce bude mít standardně poháněna zadní kola. Pohon všech kol bude samozřejmě k dispozici také, přičemž standardem pravděpodobně bude pro sportovně orientovaná provedení S3 a RS3. Díky prakticky okamžitému přísunu síly z elektromotorů se očekávají vyšší dynamické schopnosti od obou aut.

Příští generace Audi A3 je údajně plánovaná s karosářskými variantami sedan a pětidveřový hatchback. Co do rozměrů, novinka má do všech stran povyrůst. Ti, kteří už měli možnost vidět první náčrtky příští generace Audi A3, hovoří o změněných proporcích. Konkrétně o kratších převisech na obou stranách, větších podbězích kol, kratší kapotě a naopak delší kabině.

Mimochodem, od použití nové platformy SSP si Audi slibuje budoucí sjednocení modelového portfolia na jediném základě. V současnosti totiž modely se spalovacími motory stojí na třech různých platformách, zatímco elektromobily používají dvě – krom MEB také Premium Platform Electric (PPE). Mezi výhody nové platformy SSP patří nižší podlaha a širší možnosti přizpůsobení jednotlivým modelům, což zároveň umožní více odlišit jeden od druhého.  

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (5)

Doporučujeme

29. 7. 2022 12:12
Re: asistenční systémy pro omezení rychlosti
Někdo mi tvrdil, že s nastaveným uživatelem by si to auto mohlo pamatovat jak to bylo při vypnutí, víš o tom něco?
Avatar - Hammunasakra
29. 7. 2022 11:47
Re: asistenční systémy pro omezení rychlosti
NE obecně dopravní předpisy pravidla i výbava aut = se týká jen všech ostatních aut RS NE ty maj výjímku ;-)
29. 7. 2022 10:34
asistenční systémy pro omezení rychlosti
To vibrování a automatické omezování rychlosti podle dopravních značek co přijde za dva roky bude povinné i pro modely RS ?
Avatar - kari.laz
29. 7. 2022 10:34
co to je zase za titulek?
To je opět nadpis jak nudle z nosu absolutně nekorespondující s obsahem článku. Poslední dobou to jde čím dál více z kopce.

A teď k tomu co připravují. Zazdí RS3. PR omáčka kolem, ale jediné, co se stane bude, že to bude rychlejší z nuly na sto na semaforu a o půl tuny těžší.

Charakter a zvuk pětiválce bude nadobro v tahu. Bude to ubzučený "nic" zrychlující na semaforu.