Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auta jako umění. Fotogalerie automobilových uměleckých bizarností

David Bureš
Diskuze (7)
Také vcelku obyčejné automobily se mohou stát uměleckým předmětem. Nevěříte? Nemyslíme si to přitom jen my, ale také mnoho umělců z různých koutů světa.

Množství automobilů je samo o sobě uměleckými předměty. Bugatti Atlantic, Jaguar E-Type, Lamborghini Miura nebo Alfa Romeo 8C, to všechno jsou krásné vozy, kterým to sluší nejen na silnici, ale klidně také někde v umělecké galerii. Jiným vozům je ale potřeba trochu pomoci, i z nich se však mohou stát umělecká díla hodná vystavení.

Indonéský sochař Ichwan Noor tímto způsobem vytvořil umění z Volkswagenu Brouk, automobilu s největším počtem vyrobených kusů na světě. Jeho dílo z roku 2013 se jmenuje Beetle Sphere (Broučí koule), což je, jak název napovídá, brouk z roku 1953 zmačkaný do kulovitého tvaru.

To německý umělec Dirk Skreber působící v New Yorku se rozhodl vytvořit umění z nabouraných aut. Staré Mitsubishi Eclipse a Hyundai Coupe doslova obtočil kolem sloupů, což na jednu stranu může být scéna z doslova hororové dopravní nehody, na druhou stranu ale i zajímavý exponát pro umělecké galerie.

Už dříve podobně uvažoval Bertrand Lavier, který v devadesátých letech koupil (Ferrari) Dino 308 GT/4 a Alfu Romeo Giuletta, aby je následně vystavoval v podobě vraků. Poničené sporťáky nepochybně zaujaly, protože dino se v roce 2013 prodalo v přepočtu za 4,8 milionu korun, což je podstatně více než u pojízdných aut. Dino 308 GT/4 se totiž dnes dá pořídit i za zhruba milion korun. Naopak Francouz Charly Molinelli se rozhodl díly z nabouraného ferrari ozdobit konferenční stolek.

Zapomenout bychom neměli ani na díla českého sochaře Davida Černého. Tím zřejmě nejznámějším je „klikující“ doubledecker, vytvořený v roce 2012 pro Český dům na olympiádě v Londýně. Už dříve pak vznikla socha Quo vadis (Kam kráčíš), neboli kráčející trabant, odkazující na odchod východních Němců přes velvyslanectví západního Německa v Praze během roku 1989.

Drátovanou imprezou Benedicta Radcliffa se pak dokonce inspiroval Land Rover, který myšlenku využil při prezentaci modelu Range Rover Evoque.

V Americe jsou pak velice známé automobilové „ranče.“ Tím nejznámějším je nepochybně Cadillac Ranch v texaském Amarillu, který už v roce 1974 vytvořili umělci skupiny Ant Farm. Ti zapíchali 10 cadillaců vyrobených mezi čtyřicátými a šedesátými lety příděmi do země a seřadili je od východu k západu. Později vznikly i další ranče inspirované tímto dílem, třeba Buggy Ranch z volkswagenů brouk v texaském Conway nebo třeba Carhenge v Nebrasce odkazující na britský Stonehenge.

Důležitou součástí automobilových uměleckých děl jsou samozřejmě i fotografie a různé obrazy. V této souvislosti bychom měli připomenout snímky Fabiana Oefnera. Ten v rámci dvoudílné série Rozpad (Disintegrating) nafotil známé automobily rozložené na jednotlivé dílky tak, že vypadají, jako by právě vybuchovaly. Oefner však nerozmontoval skutečné vozy, snímky vznikly na základě zmenšených modelů. Kanaďan Bruce Thomson zase kreslil vozy, z nichž vybíral historický sporťák, který si koupí, a to včetně různých technických detailů. Po dlouhém hledání Thomson nakonec sáhl po bílé Alfě Romeo Spider z roku 1976.

Jaký je váš názor na automobilové umění? Vidíte ve výše zmíněných příkladech skutečně umělecká hodnotná díla, nebo je považujete za výstřednosti a dáte přednost radši skutečným, pojízdným autům? Neváhejte a sdělte nám svůj názor v diskuzi pod článkem.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - Wojta101
11. 9. 2016 17:43
Re: Kopy šrotu
Ale umění nemá tvořit hodnoty.. ty si běž vyrábět do fabriky. Výtvarno je o exhibicionismu autora, o jeho myšlenkách a fantazii. A je jasné, že ne vždy se to ostatním líbí a o tom to je, o diskuzi, o fascinaci, o šokování, o kráse, o pohodě. Ano, spousta těch věcí na fotce jsou kýče a o ničem, ale třeba doubledecker nebo ta auta na sloupech v galerii výtvarnými artefakty jistě jsou.
Avatar - Wojta101
11. 9. 2016 17:35
Re: Žijeme
Ne dobře se na to díváš, mladý padavane >:D každý výtvarník (umělec je podle mě silné slovo, které by se mělo přiřazovat podobně, jako o někom můžeme říci, že je genius) má za svým dílem nějaký příběh, myšlenku. Pokud je to takto vytrženo, tak něco opravdu vypadá jako blbost, bohužel něco blbosti jsou a něco je jen na efekt.
Avatar - 125S
11. 9. 2016 12:32
Re: Kopy šrotu
Koukám, že tady je každý odborník přes umění, techniku a řízení všech dopravních prostředků na zemi... ;-) . Ale vážně, tenhle článek mě potěšil. Nejvíce mě zaujaly ty "vybuchující" modely, to muselo dát dost práce to před fotoaparátem naaranžovat. :yes:
Re: Kopy šrotu
Máš na umenie veľmi nízke kritériá. Skús spraviť jednoúčelový stroj, bezchybne fungujúci v linke počas celého roka, 5-6 dní v týždni, 16 hodín denne, s desiatimi pracovnými cyklami za minútu. Navyše univerzál na niekoľko typov výrobkov. Všetko vymyslené, skonštruované, vyrobené a uvedené do prevádzky behom pár týždňov. Napriek tomu si nemyslím, že som umelec a produkujem umelecké diela.

Galéria je plná hlúpostí a bizarností, ale umenia ani náhodou.
Avatar - Uživatel_5340709
11. 9. 2016 10:28
Re: Kopy šrotu
Ale klucííí, projeďte si pořádně galerii. Je tam toho víc, ................. zkus vymyslet a zrealizovat něco jako klikující doubledecker. To vyžaduje tech. zručnost i umělecké myšlení. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. ;-)