Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auta s palivovými články trénují v Death Valley

Ondřej Láník
Diskuze (7)
První prototypy automobilů s palivovými články obvykle opouštěly laboratoře a testovací stavy jen když měly být vystaveny na autosalonech. Základní technické otázky již byly vyřešeny a tak je čas získávat poznatky z provozu.

Děje se tak už několik let. Programy financují nejen automobilky samotné, ale i vlády velkých zemí, pro které je vyčerpání fosilních paliv velkou hrozbou.

Americké ministerstvo energetiky například financuje program National Hydrogen Learning Demonstration, v jehož rámci jsou automobily s palivovými články zapůjčovány třetím osobám k běžnému užívání. Zvyšuje se tak povědomí o nové technice, která jednou možná nahradí spalování uhlovodíkových derivátů. Výrobci také posbírají cenná data z provozu.

Jedním z nejtěžších testů jaké může automobil potkat je provoz v Death Valley v Kalifornii. Denní teploty zde během léta běžně dosahují 45°C - 52°C, v údolí je řada náročných stoupání a klesání, která prověří chladicí soustavu, odolnost brzdového systému, management hospodaření s energií i klimatizační soustavu.

Fotografie pořízené v polovině července ukazují upravené modely Nissanu a Mercedesu, které známe i z autosalonů. Aby mohl program fungovat i na takto odlehlých místech, jsou vozy doprovázeny kamionem firmy Air Products Corporation, který za prototypy vozí vodík.

Ondřej Láník
Diskuze (7)