Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bonneville Speed Week je opět v ohrožení

Michal Fokt
Diskuze (0)
Může se stát, že svátek rekordů na solných pláních Bonneville bude už druhý rok po sobě zrušen. Vloni byla sůl pod vodou, letos je jí pro změnu málo.

V Utahu se pravidelně v srpnu sjíždějí nadšenci (možná spíše šílenci) s cílem pokusit se prakticky v čemkoli dosáhnout co nejvyšší rychlosti na solných pláních. Tato kratochvíle má svou vlastní organizaci Utah Salt Flats Racing Association a dosažené výsledky jsou celosvětově uznávány a respektovány kvůli specifickým podmínkám, v jakých se konají.

Letošní Bonneville Speed Week je ovšem vážně ohrožen. Akce vyžaduje sedmimílovou ( 11,23 km) rovnou trať se silnou vrstvou kvalitní soli a takový úsek se stále, pouhé tři týdny před plánovaným termínem 8. srpna, nepovedlo najít. Na současném stavu se podepsaly deště, které zhoršily kvalitu soli a tohoto materiálu je také na pláních letos povážlivě málo. Ani vědci přitom nemají jednotnou představu o tom, odkud se vlastně sůl bere, ani kam se ztrácí.

Pokud se jedenáctikilometrová rovinka nenajde, je ještě jistá šance na uspořádání podniku na kratší, čtyřmílové (6,44 km) trati, pravděpodobnější je však zrušení akce. A to by příznivci Bonneville Speed Week asi nesli nelibě, protože kvůli záplavám se nekonal ani v roce 2014.

Michal Fokt
Diskuze (0)