Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý šéf Porsche Wendelin Wiedeking se vrhl na restaurační byznys

Aleš Dragoun
Diskuze (23)
Wendelin Wiedeking byl úspěšným manažerem Porsche. Dnes podniká v úplně jiných oborech.

Wiedeking měl podnikatelské sklony vždycky. Svůj první milion marek vydělal do třiceti let na obchodu s nemovitostmi. Slavné Porsche dokázal v první polovině devadesátých let minulého století zachránit před krachem doslova za minutu dvanáct. Jeho rozhodnutím byla zastavena výroba atypických typů 928 a 968 (1995) a automobilka se soustředila na legendární 911. Úspěšně byl dokončen i vývoj prvního Boxsteru 986.

Jenže, v roce 2009 přišel zvrat. Porsche Holding se díky Wiedekingovi pokusil převzít mnohem větší Volkswagen. Riskantní pokus pohlcení mamuta nevyšel, společnost se prakticky zhroutila, neboť se značně zadlužila. Dopadlo to, jak mělo, skupina Volkswagen nakonec kontroluje Porsche a obětí nepovedeného obchodu se stal logicky muž „nahoře“: Wendelin Wiedeking.

V pozici výkonného ředitele výrobce sportovních vozů z Zuffenhausenu přitom strávil dlouhých šestnáct let. Po vyhazovu se vrhl na investice do obuvnického průmyslu a znovu se vrátil k nemovitostem. Skončil u pizzy a těstovin. Nikoli u jejich rozvozu, na to je přece jen příliš schopným manažerem.

Letos šedesátiletý podnikatel, kterého kdysi německý Der Spiegel dle jeho kníru a brýlí nazval „úředníkem od výrobce žaluzií“, založil řetězec restaurací Vialino. Ten bude fungovat v Německu, Rakousku a Švýcarsku. První podnik se otevře dle serveru Automotive News v prosinci v Ludwigshafenu. Mimochodem, jednu jídelnu už Wiedeking vlastní ve svém rodném městě - vestfálském Beckumu.

Aleš Dragoun
Diskuze (23)
Avatar - Pekelná Micinka
27. 11. 2012 13:40
Re: Jiné korporátní novinky
Uvidíme, dokud to jde vypnout, tak je to ok.
Avatar - Pekelná Micinka
27. 11. 2012 13:38
Re: Jiné korporátní novinky
No a proč asi... když koupili YouTube a já vlastně už ani nevím, co všechno jim patří. Stává se z nich stejný moloch jako býval (je) Microsoft. Takový koncern, že... ;-)
Avatar - Hammunasakra
27. 11. 2012 00:42
Re: Jiné korporátní novinky
Telefon Range Rover/Jaguar by sice mohl být (VELKÁ část "vývoje" luxusních aut je stejně jen o dalších a dalších "bubostech" ve výbavě..), ale měla jsem na mysli že připravují něco přímo ve voze(ch) - nějakou "vyšší komunikaci" s řidičem atp.... ;-)
Avatar - Hammunasakra
27. 11. 2012 00:40
Re: Jiné korporátní novinky
Z "tohoto" pohledu snad i SOUHLASím, ale co s tím když (Chrome - ze všech prohlížečů) "chodí" NEJlépe.. :-)
Avatar - Pekelná Micinka
26. 11. 2012 22:45
Re: Jiné korporátní novinky
To snad ne... Některé věci, třeba jako mobilní telefony, považuji za nechutné, pokud nesou nějakou značku luxusního výrobce, resp. pokud je u nich technika podřízena luxusu/stylu. Viz Vertu. Telefon Jaguar snad ani v nejhorších představách nebude, stačí takové blbosti, jako brýle. ;-\